• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 J&P Overseas: Αγωγή Ιωάννου κατά πλευράς Παρασκευαΐδη για τη μαύρη τρύπα

J&P Overseas: Αγωγή Ιωάννου κατά πλευράς Παρασκευαΐδη για τη μαύρη τρύπα

Μέσω αλληλογραφίας συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των χιλιάδων εργαζομένων της θυγατρικής του κυπριακού κατασκευαστικού ομίλου J&Ρ Overseas (που βρίσκεται πλέον σε διαδικασία εκκαθάρισης) στη Σαουδική Αραβία και των βασικών μετόχων. 

Αφορμή για τη νέα παρέμβαση των εργαζομένων είναι η επιστολή που έστειλε στις 26 Οκτωβρίου η οικογένεια Ιωάννου προς το προσωπικό με την οποία δίνει τη δική της εκδοχή για την κατάρρευση του κατασκευαστικού κολοσσού. Η τελευταία αποκαλύπτει πως έχει στραφεί με αγωγή κατά της οικογένειας Παρασκευαϊδη με αφορμή τη “μαύρη τρύπα” στον όμιλο.

 

Σύμφωνα με την οικογένεια Ιωάννου, «κορυφαία προτεραιότητα (…) παραμένει η όσο το δυνατόν καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προσωπικό». Όπως αναφέρεται «η οικογένεια Ιωάννου έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε ξανά την οικογένεια Παρασκευαίδη να πράξει το ίδιο και να επιστρέψει άμεσα τα χρήματα που χρωστά στην J&Ρ».

 

Η πλευρά του Δάκη Ιωάννου υποστηρίζει πως «η οικονομική κατάσταση της Εταιρίας απεδείχθη μη-αναστρέψιμη, και παρόλο που αρχικά οι τράπεζες επέδειξαν διάθεση να συνεισφέρουν στην επίλυση του προβλήματος, εκταμιεύοντας μέρος νέου δανείου και με το οποίο καλύφθηκαν μισθοί τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο αποφάσισαν να διακόψουν κάθε χρηματοδότηση».

 

Από την ίδια επιστολή προκύπτει πως «η οικογένεια Ιωάννου είναι η μόνη εκ των μετόχων της J&Ρ που συμμετείχε στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της J&Ρ-ΑΒΑΞ, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνέχιση της στήριξης των τραπεζών προς την εταιρία». Επιπλέον, «η δύσκολη απόφαση με την πρωτοβουλία της οικογένειας Ιωάννου να κηρυχθεί η J&Ρ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, που ανέλαβε η διεθνούς εμβέλειας Alvarez & Marsal, έχει πράγματι οδηγήσει τις τράπεζες σε κινητοποίηση ώστε να βρεθεί μια λύση που ευελπιστούμε θα βοηθήσει την Εταιρία και συγκεκριμένα τους υπαλλήλους της. Ήδη τα μηνύματα είναι θετικά από αυτή την κατεύθυνση».

 

Σύμφωνα με την επιστολή, «η παρούσα κατάσταση δεν οφείλεται σε ενέργειες της οικογένειας Ιωάννου αλλά κατά κύριο λόγο στην διαχείριση της Εταιρίας από την οικογένεια Παρασκευαίδη που από τα μέσα του 2016 είχε αναλάβει την διοίκηση της Εταιρίας – εξ’ ου και οι πολλαπλές επιστολές σας προς το πρόσωπό του κυρίου Παπαθωμά όπου κάνετε γνωστές τις δίκαιες αγωνίες σας. Είμαστε κι εμείς, όπως κι εσείς, σοκαρισμένοι από το εύρος του προβλήματος όταν αντικαταστάθηκε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Παρασκευαίδη».

 

Η οικογένεια Ιωάννου επισημαίνει πως «έχει καταθέσει αγωγή ώστε να επιστραφούν τα 23 εκατομμύρια δολάρια που χρωστάει η οικογένεια Παρασκευαίδη στην J&Ρ, με στόχο τα χρήματα να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων της Εταιρίας προς εσάς» (σ.σ. το προσωπικό). Επιπλέον «δεν προέκυψαν προβλήματα αυτού του μεγέθους στις περιοχές της J&Ρ που ήταν υπό την διαχείριση της οικογένειας Ιωάννου» και «όλες οι κινήσεις της οικογένειας Ιωάννου γίνονται με γνώμονα τη βελτίωση της κατάστασης του προσωπικού. Ο ισχυρισμός ότι μεθοδεύτηκε να θυσιαστεί η J&Ρ είναι άτοπος και άδικος». Τέλος «το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειας Ιωάννου είναι αναμφισβήτητο και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όπου και όπως μπορούμε».

 

Η απάντηση της κας Λεώνης Παρασκευαΐδου Μαυρονικόλα

Σε σημερινή επιστολή της προς το προσωπικό η κα Λεώνη Παρασκευαϊδου Μαυρονικόλα δίνει τη δική της εκδοχή για την κατάρρευση του ιστορικού ομίλου. Στην επιστολή, με την οποία οι ευθύνες μετατοπίζονται στον πρώην επικεφαλής της J&Ρ Overseas Ανδρέα Παπαθωμά και στην οικογένεια Ιωάννου, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Μετά την απομάκρυνση Αντρέα Παπαθωμά και την ανάληψη διοικητικού ρόλου στο ΔΣ της J&Ρ Overseas Ltd στις 3 Ιουλίου 2018, μου διανοίχθηκαν οι οδοί της ενημέρωσης σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση αλλά και τις προοπτικές της εταιρείας. Το αποτέλεσμα των ευρημάτων μου ήταν, δυστυχώς, τουλάχιστον απογοητευτικό. Εύλογα ζήτησα εμπεριστατωμένη ενημέρωση και επεξηγήσεις από τη διεύθυνση της εταιρείας με το δυστυχές αποτέλεσμα, αυτές να μην μου παρασχεθούν με επάρκεια ή ειλικρίνεια. Σημειώνω ότι έχουν προηγηθεί παραιτήσεις οικονομικών αξιωματούχων όπως του επί έτη CFO της J&Ρ Overseas Ltd Κώστα Κυριακίδη, καθώς και η παραίτηση – σύντομα μετά τον διορισμό μου – του κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια CEO της J&Ρ Overseas Ltd, Γρηγόρη (Greg) Χριστοφίδη.

 

Κατά το σύντομο αυτό διάστημα διαπίστωσα πλείστες πράξεις και παραλείψεις που, κατά την κρίση μου, εν μέρει οδήγησαν στην απόφαση των δικαστηρίων του Guernsey στις 24 Οκτωβρίου 2018 για εκκαθάριση της εταιρείας μας J&Ρ Overseas Ltd και του διορισμού του οίκου Alvarez and Marshal ως εκκαθαριστές.

 

Είστε οι πρώτοι και ίσως οι μόνοι στους οποίους οφείλεται η διαφανής σκληρή αλήθεια. Σας την καταθέτω όπως αρμόζει.

 

1. Τον Αύγουστο του 2012, η οικογένεια Ιωάννου και η Θέλμα Παρασκευαΐδη, η οποία ενεργούσε πάντα υπό την καθοδήγηση του στενού της περίγυρου, αναδιάρθρωσαν την εσωτερική διακυβέρνηση του ΔΣ της J&Ρ Overseas Ltd και το κατέστησαν ουσιαστικά διμελές. Διοικητικοί Σύμβουλοι, οι Δάκης Ιωάννου και Θέλμα Παρασκευαΐδη με αντικαταστάτες τους (alternates), τους Χρίστο Ιωάννου και Ανδρέα Παπαθωμά αντίστοιχα. Τον Ιούλιο δε του 2016 η αντικατάσταση του Ανδρέα Παπαθωμά μετατράπηκε σε κύριο διορισμό από την Θέλμα Παρασκευαΐδη με την ίδια να αποχωρεί από το ΔΣ και να αναθέτει στον Αντρέα Παπαθωμά την πλήρη διοίκηση από πλευράς της οικογένειας Παρασκευαίδη.

 

2. Γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι η περίοδος της διμελούς αυτής διοίκησης (Ιωάννου – Παπαθωμάς) κατά την περίοδο 2012 – 2018 σημαδεύτηκε από συνεχείς προστριβές, διαφωνίες και αδιέξοδα που οδήγησαν στην καταστροφική απόφαση του λειτουργικού διαχωρισμού της εταιρείας (demerger) τον Ιούλιο του 2016 και αποτέλεσαν, την αφετηρία της σημερινής κατάρρευσης της εταιρείας.

 

3. Tο 2015, οι Χρίστος Ιωάννου και Ανδρέας Παπαθωμάς ανέθεσαν σε Ανεξάρτητους Συμβούλους τη διεξαγωγή μελέτης για την αξιολόγηση της διαχείρισης και εκτέλεσης των μεγάλων συμβολαίων της εταιρείας μας. Μεταξύ άλλων οι Σύμβουλοι διαπίστωσαν ότι ο CEO της εταιρείας – Γρηγόρης (Greg) Χριστοφίδης και η Διευθυντική του Ομάδα δεν είχαν την απαιτούμενη πείρα και γνώση για τους σημαντικούς ρόλους που τους είχαν ανατεθεί, και σημαντικότερα, ότι εάν η εταιρεία μας δεν εφάρμοζε μια σειρά επειγόντων και επιβεβλημένων διορθωτικών μέτρων, πολύ σύντομα θα κατέρρεε. Παραδόξως, και από ότι αντιλαμβάνομαι, ουδεμία ουσιαστική απόφαση λήφθηκε και ουδεμία ενέργεια υλοποιήθηκε από τους διοικούντες Χρίστο Ιωάννου και Ανδρέα Παπαθωμά. Οι εισηγήσεις των Ανεξάρτητων Συμβούλων – τους οποίους οι ίδιοι είχαν διορίσει – παρέμειναν απλά στα χαρτιά για σχεδόν 3 χρόνια μέχρι την κατάρρευση. Αντ’ αυτού, προχώρησαν με την υλοποίηση του καταστροφικού λειτουργικού διαχωρισμού (demerger) όπως αναφέρεται στην σημείωση 2 και στην σημείωση 7 πιο κάτω.

 

Επισημαίνω ότι ο εν λόγω CEO της εταιρείας μας είχε διοριστεί το 2014 κατ’ επιλογήν Χρίστου Ιωάννου και Ανδρέα Παπαθωμά. Όπως γνωρίζετε, υπέβαλε την παραίτησή του τον Αύγουστο του 2018 – δύο μήνες πριν την κατάρρευση της εταιρείας μας -και αντικαταστάθηκε με νέο CEO τον Γιάννη Κωνσταντίνου. Επίσης διορίστηκε νέος CFO, ο Τάσος Ζίζηρος – αφού τον Ιούνιο του 2018 είχε επίσης παραιτηθεί ο προηγούμενος CFO Κώστας Κυριακίδης. Οι τελευταίοι δύο νέοι διορισμοί ήταν και πάλι επιλογή του Χρίστου Ιωάννου, τους οποίους και αποδέχτηκα, θεωρώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλούνταν νέες προστριβές τις οποίες δεν μπορούσε να αντέξει η εταιρεία».

 

Η κα Λεώνη Παρασκευαϊδου Μαυρονικόλα προσθέτει επίσης πως «μετά από μακρύ δικαστικό αγώνα για απομάκρυνση του Ανδρέα Παπαθωμά και το διορισμό μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της J&Ρ (Overseas) Ltd στις 3 Ιουλίου 2018, θεωρούσα ότι ο στόχος πλέον ήταν κοινός – με την εγκατάλειψη της καταστροφικής ιδέας διαχωρισμού (demerger), – για διάσωση και βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκα ότι οι λογαριασμοί του έτους 2017 καταγράφουν ζημιά ύψους US$7 εκατομμυρίων και ότι ο σχετικός έλεγχος από τους εξωτερικούς ελεγκτές βρίσκεται στα τελικά του στάδια χωρίς να προκύπτουν ουσιαστικά εκκρεμούντα ελεγκτικά θέματα». Προσθέτει πως «λίγες μέρες μετά… πληροφορήθηκα από τους ίδιους και πλέον υπεύθυνους αξιωματούχους επί σειρά ετών και ενεργά στελέχη της J&Ρ (Overseas) Ltd, δηλαδή τους Χρίστο Ιωάννου, Γρηγόρη (Greg) Χριστοφίδη (CEO), καθώς και από τον πρόσφατα διορισθέντα CFO Τάσο Ζίζηρο ότι, η πραγματική ζημιά για το 2017 είναι περίπου US $750 (επτακόσια πενήντα) και όχι US$7 (επτά) εκατομμύρια και ότι ουσιαστικά η εταιρεία έχει καταστεί πλέον αφερέγγυα με τις υποχρεώσεις να υπερβαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία κατά περίπου US$500 (πεντακόσια) εκατομμύρια».

 

Σκληρή απάντηση από τους εργαζομένους

Οι εργαζόμενοι στην J&Ρ Saudi Arabia απάντησαν στις 31 Οκτωβρίου στην οικογένεια Ιωάννου με σκληρή επιστολή στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «δηλώνετε ότι προτεραιότητα σας είναι η επίλυση των προβλημάτων του προσωπικού, αλλά με τις ενέργειες σας έχετε πράξει ανθρωπιστικό έγκλημα εις βάρος πέραν των 6000 εργαζομένων και των οικογενειών τους. Οι εργαζόμενοι ίσως να μην είχαν την τύχη να γίνουν επιχειρηματίες της δίκης σας εμβέλειας, αλλά είναι τίμιοι, λεβέντες και υπερήφανοι και δεν ανέχονται από κανένα οποιαδήποτε κίνηση προς μείωση της προσωπικότητάς τους».

 

Όσον αφορά τις οικονομικές διαφορές με την πλευρά Παρασκευαϊδη, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως «είναι ένα θέμα που δεν αφορά τους εργαζόμενους. Θεωρούμε, ως αντικειμενικοί παρατηρητές, ότι αρκετές λανθασμένες κινήσεις που έγιναν και από τα δύο μέρη, έφεραν την J&Ρ SAUDI ARABIA LTD στη δεινή και μη αναστρέψιμη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Είναι δικό σας θέμα να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που πρέπει και να υποστούν τις συνέπειες αυτοί που οδήγησαν την εταιρεία στον γκρεμό. Αυτοί βέβαια δεν είναι οι εργαζόμενοι και δεν θα έπρεπε να πληρώσουν αυτοί για τα λάθη άλλων».

 

Η πλευρά Ιωάννου αναφέρει στην επιστολή πως όποιος θέλει μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο αλλά οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται «για ποια δέσμευση μιλάτε στην επιστολή σας προς ολους τους εργαζομένους, ότι όποιος επιθυμεί έχει την ευχέρεια να επιστρέφει στην Κύπρο; Πώς θα επιστρέφει; Με δικά του έξοδα και χωρίς πληρωμή των δεδουλευμένων του; Με άδεια τσέπη; Με την πιθανότητα να χάσει τα δεδουλευμένα του;».

 

«Γνωρίζετε πολύ καλά την άθλια και εξευτελιστική διαβίωση που τους αναγκάσατε να ζουν, χωρίς καμιά πρόνοια, καμιά βοήθεια, κανέναν από τους απλήρωτους μισθούς και κανένα ανθρωπιστικό ή άλλο ενδιαφέρον για αυτούς. Γνωρίζετε ότι κάποιοι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τα παιδιά τους που ξεκίνησαν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο; Γνωρίζετε ότι οι πιο πολλοί εργαζόμενοι δεν έστειλαν ούτε ένα ευρώ στις οικογένειές τους τους τελευταίους μήνες για τις ανάγκες των οικογενειών τους; Η μεθόδευση της θυσίας της J&Ρ SAUDI ARABIA LTD είναι γεγονός ότι έγινε από εσάς και με πλήρη επίγνωση των συνεπειών» αναφέρεται στην επιστολή.

Πηγή: www.euro2day.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο