• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Επιθετική “θεραπεία” στα NPLs με maxi-πωλήσεις από Απρίλιο

Επιθετική “θεραπεία” στα NPLs με maxi-πωλήσεις από Απρίλιο

Την επιθετική “θεραπεία” στον όγκο των “κόκκινων” δανείων ξεκινούν οι τράπεζες τον Απρίλιο, δρομολογώντας μεγάλες πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

 

 Αμέσως μετά την υποβολή στον SSM, στην εκπνοή του Μαρτίου, νέων, αυξημένων στόχων για τη μείωση των NPEs στην τριετία 2019-2021, ο Απρίλιος θα δώσει άμεσα την εικόνα των δυναμικών κινήσεων που αναμένονται. Και αυτό διότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πήχης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα ανέβει από τα 50 στα 60 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί πλέον ούτε με άνεση χρόνου, ούτε με μεμονωμένες ή μικρού εύρους κινήσεις. Θα απαιτήσει μία ολιστική προσέγγιση, η οποία θα ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο καθώς α) θα ψηφιστεί ο νέος νόμος Κατσέλη, μέσω του οποίου αναμένονται σημαντικές ανακτήσεις οφειλών από ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, β) αναμένεται το πράσινο φως από την DGComp στο σχέδιο του ΤΧΣ για τη μεταφορά “κόκκινων” δανείων σε APS, και γ) αναμένονται δυναμικές πρωτοβουλίες από τις τράπεζες.

 

Η πρεμιέρα από Eurobank

 

Σε επίπεδο τραπεζών, οι εξελίξεις μπαίνουν σε ταχύτερη τροχιά από τη Eurobank. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, την εβδομάδα που έρχεται η Τράπεζα θα πραγματοποιήσει συνεχείς παρουσιάσεις στους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών NPLs. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Pillar, ύψους 2 δισ. ευρώ, για το οποίο οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέσα στον Απρίλιο. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, που συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον, θα αποτελέσει καταλύτη των εξελίξεων τόσο στον σχεδιασμό της Eurobank όσο και στις ανάλογες κινήσεις που μελετούν οι υπόλοιπες τράπεζες. Σημειώνεται ότι το 1/3 των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων του χαρτοφυλακίου Pillar είναι δάνεια ήδη ενταγμένα στον νόμο Κατσέλη ή προς ένταξη στο νέο πλαίσιο.

 

Η πώληση του Pillar συνδέεται άμεσα με τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση δανείων της Eurobank που θα ακολουθήσει. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Cairo, το οποίο περιλαμβάνει καταγγελμένα δάνεια όλων των κατηγοριών, συνολικής περιμέτρου 7,5 δισ. ευρώ, που θα μεταφερθούν προς πώληση σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV). Οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται Ιούνιο-Ιούλιο. Η πορεία της πώλησης και των δύο τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων θα συνδεθεί άμεσα με την πώληση της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης NPLs της Eurobank, Financial Planning Services (FPS). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, με υπό διαχείριση δάνεια 26 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να πουληθεί τον Οκτώβριο.

 

inRead Advertisement by VIDADS since 2011

 

Το σχέδιο της Τρ. Πειραιώς

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, πολύ κοντά στην ανακοίνωση του σχεδιασμού της για εντυπωσιακή μείωση των NPLs βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Η κίνηση της Πειραιώς θα στοχεύει τόσο στην εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα “κόκκινα” δάνεια, όσο και στην έμμεση κεφαλαιακή της ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα δεν έχει μπορέσει μέχρι στιγμής να απευθυνθεί στις αγορές για την αναγκαία άντληση κεφαλαίων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης ομολόγου Tier II και έχει λάβει παράταση από τις εποπτικές αρχές μέχρι τα τέλη του έτους.

 

 

Ωστόσο, οι αγορές αναμένουν πολύ νωρίτερα πρωτοβουλίες από τη διοίκηση της Τράπεζας και αυτές αναμένονται μέσα στον Απρίλιο.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, το σχέδιο δραστικής μείωσης των NPLs της Τράπεζας Πειραιώς εκπονείται με συμβούλους τις Goldman Sachs και J.P. Morgan και βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Προβλέπει την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, αλλά και σύμβαση για την ανάληψη της διαχείρισης ολόκληρου του χαρτοφυλακίου NPLs της Τράπεζας, τα οποία ανέρχονται σε 26 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή θα υλοποιηθεί με μεταφορά των δανείων σε νέα θυγατρική στην οποία θα μεταφερθούν και περίπου 1.200 εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς από τη μονάδα PLU (Piraeus Legacy Unit), οι οποίοι θα αναλάβουν να “τρέξουν” τις ανακτήσεις από τα “κόκκινα” δάνεια. Πρόκειται για αντίστοιχη κίνηση με αυτήν της Eurobank, η οποία θα έχει στα τέλη του έτους μία νέα οντότητα στην οποία θα μεταφερθούν 1.000 εργαζόμενοι, με επικεφαλής τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Θ. Καλαντώνη.

 

Οι πληροφορίες του “Κ” αναφέρουν ότι στη θυγατρική που θα μεταφερθούν τα NPLs προς διαχείριση, η Τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει ποσοστό 20%, ώστε να μην την ενοποιεί στον ισολογισμό της. Όσο για τους εργαζόμενους που θα μεταφερθούν σε αυτήν, η συμφωνία θα προβλέπει πενταετές σταθερό συμβόλαιο με την Τράπεζα. 

 

Οι συζητήσεις των συμβούλων και της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με τους επενδυτές έχουν καταλήξει σε δύο ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα: το ένα της κοινοπραξίας PIMCO, Intrum και Qualco και το άλλο του μεγάλου αμερικανικού fund Cerberus. Οι πληροφορίες του “Κ” αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι αυτοί δεν έχουν προχωρήσει σε due diligence του χαρτοφυλακίου NPLs, ούτε υπό μορφήν δείγματος δανείων, αλλά η Τράπεζα τους έχει παράσχει οικονομικά στοιχεία, καθώς και το business plan της. Παρά ταύτα, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ζωηρό. Όσο για την ίδια την Τράπεζα, το deal αυτό, εφόσον λάβει και την έγκριση της ΕΚΤ, θα την ενισχύσει πολλαπλά: εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό, προσφέροντάς της ρευστότητα και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος μέσω της μετακύλισης προσωπικού.

 

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έχει ανακοινώσει στόχο για NPEs κάτω των 13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021. 

 

Εν τω μεταξύ, όπως έγραψε το “Κ” τον Φεβρουάριο, σε συνολική ανάθεση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου NPLs, λογιστικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ, της θυγατρικής της στην Κύπρο, προχωρεί η Alpha Bank. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται εντός των ημερών και όπως είχε γράψει το “Κ”, δεσμευτικό ενδιαφέρον αναμένεται από τις Altamira – doBank, APS και Pepper. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα προς πώληση δάνεια είναι όλα με εξασφαλίσεις και το 50% αυτών είναι επιχειρηματικά δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 50% δάνεια λιανικής με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. 

 

Πηγή: www.capital.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο