• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 1 στα 4 ευρώ ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνεται

1 στα 4 ευρώ ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνεται

Υπέρ της δραστικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ συνηγορούν τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης για την πληρωμή του φόρου. Ένα μεγάλο μέρος του φόρου ούτως ή άλλως δεν πληρώνεται στην ώρα του από τους ιδιοκτήτες ακινήτων γεγονός που αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος φόρος δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών ακινήτων.

 Για παράδειγμα, μπορεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτων να εμφανίζεται ότι διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία (ή σημαντικής αντικειμενικής αξίας) αλλά το εισόδημά του από αυτήν την ιδιοκτησία να είναι μηδαμινό ή ακόμη και μηδενικό.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης:

 

– η συνολική βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο διαμορφώνεται στο ποσό των περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

 

– από το ποσό της συνολικής βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ πληρώνεται εμπρόθεσμα  περίπου το 74,5%. Δηλαδή από τα 3,2 δισ. ευρώ της βεβαίωσης μπαίνει στα κρατικά ταμείο το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ

 

 

– η εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στα επίπεδα του 81%. Δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα εισπραξιμότητας από τον μέσο όρο εισπραξιμότητας των τεσσάρων κυριότερων φόρων που συνηγορεί υπέρ του επιχειρήματος ότι ο φόρος είναι υπέρμετρος.

 

Σημειώνεται ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα και των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υπάρχει μεταξύ των εξαγγελιών τους μια σημαντική διαφορά. Στην περίπτωση της προτεινόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ μείωσης, η ελάφρυνση αφορά κατά κύριο λόγο τις πολύ μικρές περιουσίες, όπως είναι η κατοχή μόνο ενός μικρού διαμερίσματος σε μια περιοχή με χαμηλή τιμή ζώνης. Αντίθετα η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους τους ιδιοκτήτες.

 

Αυτό συνεπάγεται μείωση του φόρου για τη μεσαία ακίνητη ιδιοκτησία που αφορά κατά κύριο λόγο τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Πρόκειται για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 200.000 έως 500.000 ευρώ που αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές της κτηματαγοράς, και την κινητήρια δύναμη της οικοδομής λόγω και της ροπής προς τις επενδύσεις που έχει η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών προς τα ακίνητα (ανακαινίσεις, αγορά ή οικοδόμηση με σκοπό τη εκμίσθωση κλπ). 

Πηγή https://www.capital.gr/tax/3365689/1-sta-4-euro-enfia-den-plironetai

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο