• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Προσέλκυση εύπορων ξένων στην Ελλάδα

Προσέλκυση εύπορων ξένων στην Ελλάδα

Ο διπλασιασμός της ανάπτυξης και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει κίνητρα σε πλούσιους ξένους για μετεγκατάστασή τους στη χώρα ήταν από τα βασικά σημεία της συνέντευξης του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη στο Bloomberg, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών.

«Θέλουμε να διπλασιάσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 4%, και είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να επιτύχουμε αυτό το 4%» σημείωσε ο κ. Πατέλης, ενώ μίλησε επίσης για ενέργειες οι οποίες θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά προοπτικές κουρέματος.

 

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας την ανάγκη επιθετικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τόνισε: «Είμαστε σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον SSM γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε το APS σχήμα το οποίο βασίζεται στο ιταλικό σχήμα και εισάγει μια εγγύηση του Δημοσίου στο senior κομμάτι των ομολόγων που εκδίδονται».

 

Παράλληλα, προέβλεψε ταχεία απομείωση των NPEs, σημειώνοντας πως η χώρα διαθέτει όλα τα εργαλεία συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος. «Θα δουλέψουμε πολύ επιθετικά για να προχωρήσουν οι τράπεζες μπροστά» ανέφερε. Ο κ. Πατέλης απέφυγε να πει τι ποσοστό των «κόκκινων» δανείων θα φιλοξενηθούν στο νέο σχήμα του APS.

 

Συνεργασία με την ΤτΕ

Ο ίδιος έκανε αναφορά στις διαμάχες της προηγούμενης κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη, επισημαίνοντας πως η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί σε κλίμα συναίνεσης.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα ενισχυθούν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Πατέλης επεσήμανε πως οι καταθέσεις ήδη ενισχύονται και μίλησε, μεταξύ άλλων, για τον σχεδιασμό θεσμοθέτησης ενός προγράμματος «non dom» (θεσμικό πλαίσιο φορολογικών και άλλων κινήτρων) με στόχο τη μετεγκατάσταση πλούσιων ξένων στη χώρα.

 

Για το πώς η χώρα θα ξεπεράσει τον σκόπελο του προβληματικού διεθνούς περιβάλλοντος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επεσήμανε πως η χώρα σε αντίθεση με την πορεία της διεθνούς οικονομίας βρίσκεται σε άνοδο. Η νέα κυβέρνηση, είπε, θα φέρει πολιτική σταθερότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. «Ο κόσμος γνωρίζει ότι υπάρχει προβλεψιμότητα, πολιτική σταθερότητα» πρόσθεσε στα επιχειρήματά του ο κ. Πατέλης, επισημαίνοντας πως θα υπάρξουν χαμηλότεροι φόροι και περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

 

Μιλώντας ειδικά για τις τράπεζες, ο κ. Πατέλης μνημόνευσε την ύπαρξη ειδικού χαρτοφυλακίου με αντικείμενο τα πιστωτικά ιδρύματα στην κυβέρνηση και σημείωσε πως το οικονομικό επιτελείο συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους για όλα τα θέματα.  

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1514686/proselkusi-euporon-ksenon-stin-ellada

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο