• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Με 100 άρθρα έρχεται το Νοέμβριο στη Βουλή το νέο φορολογικό -To BΝ αποκαλύπτει όλες τις αλλαγές για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Με 100 άρθρα έρχεται το Νοέμβριο στη Βουλή το νέο φορολογικό -To BΝ αποκαλύπτει όλες τις αλλαγές για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Το πολυνομοσχέδιο μπαίνει από αυτή την εβδομάδα στην τελική ευθεία οριστικοποίησης των άρθρων του

Εκατό άρθρα με ελαφρύνσεις 1 δισ. ευρώ για το 2020 σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και κατασκευαστές ακινήτων ενσωματώνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα φτάσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή έχοντας ξεπεράσει τον μεγάλο «σκόπελο» των δανειστών.

Το πολυνομοσχέδιο μπαίνει από αυτή την εβδομάδα στην τελική ευθεία οριστικοποίησης των άρθρων του, με το οικονομικό επιτελείο να «κλειδώνει» -πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμούς- τις διατάξεις με τα θετικά μέτρα στην οικονομία και την κτηματαγορά.

Κεντρική θέση στο νέο φορολογικό θα έχουν επίσης οι κανόνες της νέας πάγιας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα ισχύσουν από το νέο έτος.

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου θα αποσαφηνίζεται ο τρόπος κατανομής του υπερπλεονάσματος που αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός.

Από τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα είναι το φετινό υπερπλεόνασμα, με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προβλέπεται ότι 138 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις (επιστροφή του 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί με τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος) και 62 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Το υπόλοιπο υπερπλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε παρεμβάσεις ελάφρυνσης και εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ειδικότερα, ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ έχει αποφασιστεί να μοιραστεί σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες, όπως ανέργους, περιστασιακά απασχολούμενους και γενικά νοικοκυριά που διαβιούν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το ποσό θα μοιραστεί τον Δεκέμβριο με τη μορφή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος που διανεμήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια.

Το βασικό σενάριο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο προβλέπει ότι η εισοδηματική ενίσχυση πρόκειται να δοθεί στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Όσον αφορά το φορολογικό, στο επίκεντρο βρίσκεται η νέα μορφή της φορολογικής κλίμακας, με βασικότερη αλλαγή τη μείωση του πρώτου συντελεστή 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Για το εισοδηματικό κλιμάκιο 10.001-20.000 παραμένει το 22%.

Από 20.001-30.000 ο συντελεστής πέφτει στο 28% (από 29%), για το κλιμάκιο 30.001-40.000 στο 36% (από 37%) και για εισόδημα άνω των 40.001 ο υψηλός συντελεστής περιορίζεται στο 44% (από 45%).

 

Για το αφορολόγητο όριο εξετάζεται η θέσπιση έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο ως εξής:

 

ΑΓΑΜΟΣ: 777 ευρώ/ αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ

 

ΕΓΓΑΜΟΣ με 1 παιδί: 810 ευρώ/ αφορολόγητο 9.000 ευρώ

 

ΕΓΓΑΜΟΣ με 2 παιδιά: 900 ευρώ/ αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ

 

ΕΓΓΑΜΟΣ με 3 παιδιά: 1.120 ευρώ/ αφορολόγητο 11.000 ευρώ

 

ΕΓΓΑΜΟΣ με 3 παιδιά και άνω: 1.340 ευρώ/ αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ

 

Από τις αλλαγές αυτές προκύπτουν ελαφρύνσεις έως και περίπου 450 ευρώ, αλλά για την πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων η μείωση του φορολογικού βάρους θα διαμορφωθεί στα 100 έως 170 ευρώ.

 

Κτηματαγορά

 

 Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα των οποίων η άδεια εκδόθηκε από την 1/1/2006 και μετά και η έκπτωση φόρου που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι όταν προχωρούν σε επισκευή και αναβάθμιση των κατοικιών τους συμπληρώνουν το καρέ των διατάξεων με τα θετικά μέτρα στην οικονομία.

Η «κατάργηση» του ΦΠΑ για τρία χρόνια αγγίζει άμεσα περίπου 190.000 νεόδμητα ακίνητα τα οποία έχουν μείνει απούλητα τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης και υψηλής φορολογίας.

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες, προσελκύοντας τους ξένους που βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την απασχόληση και θα ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

Με την αναστολή του ΦΠΑ για μια τριετία οι αγοραστές νεόδμητων ακινήτων θα έχουν μεγάλο κέρδος.

Για ένα διαμέρισμα 100.000 ευρώ, ο φόρος από τις 24.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα μειωθεί σε 3.000 ευρώ, αφού σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος 3% αντί ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Το κρίσιμο όμως είναι να περάσει ο μηδενικός ΦΠΑ και στην τιμή πώλησης των ακινήτων.

Δηλαδή να μην καρπωθούν τον ΦΠΑ οι κατασκευαστές διατηρώντας την αξία των απούλητων ακινήτων τους στα ίδια επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη κατοικία εξαιρείται από τον ΦΠΑ.

Εξίσου σημαντική είναι και η διάταξη με τα κίνητρα που δίνονται στους φορολογούμενους, ώστε να προχωρήσουν σε ανακαίνιση, επισκευή και αναβάθμιση των κατοικιών τους, περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Το 40% της δαπάνης που αφορά το κομμάτι των εργασιών (εξαιρείται η δαπάνη των υλικών) θα αφαιρείται από τον φόρο.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν ένας φορολογούμενος καταβάλλει με πλαστικό χρήμα και την έκδοση των απαραίτητων φορολογικών στοιχείων (απόδειξη ή τιμολόγιο) σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές ή άλλους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής τις αμοιβές τους, χωρίς το κόστος των υλικών, θα κερδίζει έκπτωση από τον φόρο του.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης πληρώνει 1.500 ευρώ σε έναν τεχνίτη για εργασίες επισκευής στο σπίτι του.

Η αμοιβή καταβάλλεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με χρέωση κάρτας.

Στον ιδιοκτήτη έχει βεβαιωθεί φόρος εισοδήματος 2.000 ευρώ.

Από τα 1.500 ευρώ της δαπάνης, ποσοστό 40% ή 600 ευρώ θα αφαιρείται από τον φόρο, περιορίζοντας έτσι την υποχρέωση του φορολογουμένου προς την εφορία από τα 2.000 στα 1.400 ευρώ. Αν δεν προκύπτει φόρος για πληρωμή, το ποσό θα συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές.

Το μέτρο αυτό κατά τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου αναμένεται πως θα συμβάλει καταλυτικά στην αποκάλυψη μαύρων συναλλαγών στις οικοδομικές δραστηριότητες, εισφέροντας φορολογητέα ύλη και αυξάνοντας τα έσοδα του Δημοσίου, παρά τις επιστροφές φόρου.

 

Νέα πάγια ρύθμιση

 

Το φορολογικό θα προβλέπει και τη θέσπιση νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.

Η νέα ρύθμιση θα έχει περισσότερες δόσεις από αυτές που προβλέπονται σήμερα.

Ετσι, για τακτικές οφειλές ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να αυξάνεται από τις 12 στις 24 μηνιαίες δόσεις και για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς και τα φορολογικά πρόστιμα, θα αυξάνεται από τις 24 σε έως και 48 δόσεις.

Για τη χρήση της δυνατότητας αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις εξετάζεται η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων καθώς και ο τοκισμός τους με υψηλότερο επιτόκιο.

Η νέα πάγια ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Παράλληλα, με την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης, σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή και το «ξεχασμένο» σχέδιο σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών που έχουν υποστεί κατάσχεση.

Οι διατάξεις έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η ΑΑΔΕ σχεδίαζε την εφαρμογή τους από τον Οκτώβριο, αλλά τελικά επελέγη το μέτρο της αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών (μόνο για τα ποσά που μπαίνουν στον λογαριασμό μετά τη ρύθμιση και υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται απαρέγκλιτα) για όσους οφειλέτες εντάχθηκαν στο μέτρο των 120 δόσεων.

 

Πηγή:  http://bankingnews.gr/index.php?id=466485  

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο