• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Με μειώσεις ΦΠΑ επανεκκινεί από 1η Ιουνίου η εστίαση

Με μειώσεις ΦΠΑ επανεκκινεί από 1η Ιουνίου η εστίαση

Στο 13% μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ, τα αναψυκτικά και στους χυμούς – Τι θα ισχύσει για τα αλκοολούχα ποτά

«Στοχευμένες μειώσεις» και όχι «οριζόντιες» στον ΦΠΑ της εστίασης, βρίσκονται στα τελευταία πλάνα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι προβλέπει μετάταξη του σερβιριζόμενου καφέ ή χυμών και ροφημάτων, στον συντελεστή 13% αντί για 24% που ισχύει σήμερα.

Στο σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνεται όμως η μείωση του ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά.

Σκοπός του μέτρου είναι να διευκολυνθούν οι καφετέριες που δεν θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα τραπέζια και τους πελάτες τους όπως θα κάνουν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες.

Οι χυμοί και τα αναψυκτικά μάλιστα είναι προϊόντα που αποτελούν το 80% του τζίρου των καφετεριών και σερβιριζόμενα φορολογούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός ή τα αγοράσει από άλλα καταστήματα, επιβαρύνονται με 13%.

Το μέτρο αναμένεται να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, για να ισχύσει από 1ης Ιουνίου. Οπως ανέφερε εξάλλου μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, η επαναλειτουργία του τομέα της εστίασης θα γίνει με τα νέα μέτρα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

«Πήγαμε καλά αυτή την βδομάδα, τη Δευτέρα έχουμε το δεύτερο στάδιο ενώ έως την 1η Ιουνίου θα έχει επανεκκινηθεί το 70 με 75% της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ισχύουν και για τον Μάιο τα υπάρχοντα μέτρα ενώ τα νέα μέτρα για τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο