Αυστηριοποιούνται με την 4η αξιολόγηση τα τεκμήρια διαβίωσης – Τα 12 νέα φορολογικά προαπαιτούμενα
Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων αλλά και στο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος για 1 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους δρομολογεί η κυβέρνηση.
Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.
Πρόκειται για τις νέες ανατροπές που θα φέρει στους φόρους η 4η και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί – τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο – μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ειδικά για τα τεκμήρια διαβίωσης, μολονότι το πλαίσιο των ρυθμίσεων δεν έχει πάρει την τελική του μορφή από τη στιγμή που τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια είναι ακόμη ανοιχτά στις προτάσεις που κάνει η αντιπροσωπεία των δανειστών, ο σχεδιασμός προβλέπει την περαιτέρω αυστηροποίησή τους – ως ένα μέτρο για να συλληφθεί ύλη που φοροδιαφεύγει και να παραχθούν νέα φορολογικά έσοδα.
Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην φορολογία των Ι.Χ., ακινήτων, σκαφών αναψυχής και άλλων δαπανών διαβίωσης που αποτελούν και τις γνωστές «παγίδες» που στήνει κάθε χρόνο η εφορία σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα.
Δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα που είναι αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με αυτά των προηγούμενων ετών αλλά με βάση το σύστημα των τεκμηρίων.
Τούτο έχει σαν αποτέλεσμα να πληρώνουν συγκριτικά υψηλότερους φόρους από αυτούς που τους αναλογούν.
Από την κρησάρα των δανειστών θα περάσει και το σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος, που εφαρμόζεται κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες, και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα δρομολογηθούν αλλαγές οι οποίες θα ψηφιστούν στη συνέχεια από τη Βουλή.
Η αίσθηση που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να είναι ευνοημένοι της φορολογικής κλίμακας σε σχέση με τους μισθωτούς που αναγκαστικά πληρώνουν το μάρμαρο του Μνημονίου.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο «ποινολόγιο» για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις ενώ στην ίδια λίστα με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης περιλαμβάνεται και η δέσμευση του οικονομικού επιτελείου έναντι των δανειστών ότι δεν θα υπάρξουν νέες χαριστικές ρυθμίσεις ή άλλα μέτρα αμνήστευσης για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι από φέτος σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός για τους οφειλέτες, αφού με σχετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εως τον Μάρτιο θα πρέπει οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να έχουν ευθυγραμμιστεί με τις εμπορικές ενώ διορθωτικές κινήσεις θα υπάρξουν και στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με στόχο τη διεύρυνση της βάσης επιβολής του συγκεκριμένου φόρου μέσω περιορισμού των απαλλαγών.
Αναλυτικότερα ο κατάλογος με τα φορολογικά προαπαιτούμενα του 2018 έχει ως εξής:
1. Αξιολόγηση της πιθανής αύξησης του κατώτατου ορίου ακαθάριστων εσόδων για την επιβολή του ΦΠΑ. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα στα 10.000 ευρώ και εξετάζεται να ανέβει στα 25.000 ευρώ.
2.Επανεξέταση του συστήματος τεκμαρτού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος και νομοθέτηση αλλαγών αν κριθεί αναγκαίο.
3. Επανεξέταση και τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να συμπεριλάβουν και τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
4. Επανεξέταση των κινήτρων στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και τις φορολογικές απαλλαγές, εξαλείφοντας τις διατάξεις που θεωρούνται αναποτελεσματικές ή άδικες.
5. Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους και σύσταση εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναθεώρηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων.
Οι αναπροσαρμογές των φορολογητέων αξιών των ακινήτων θα επηρεάσουν το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων στις αγοραπωλησίες, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, αλλά και πλήθος άλλων φόρων και τελών επί της απόκτησης και της χρήσης ακινήτων.
6. Νομοθεσία για την προσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αν κριθεί αναγκαίο προκειμένου, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, να προκύψει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2018.
7. Επανεξέταση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
8. Τεχνική επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή τους, προκειμένου να προσδιοριστούν τα προβλήματα και τα «παραθυράκια» στην εφαρμογή τους και να υποβληθούν προτάσεις τροποποιήσεων για την αποσαφήνιση και βελτίωσή τους και την εξάλειψη των αντικρουόμενων ρυθμίσεων.
9. Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και να εξαλειφθούν τα κενά και οι εκκρεμότητες.
10. Επανεξέταση του νομοθετικού καθεστώτος για την επιβολή τόκων εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
11. Τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο την επέκταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σε υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
12. Επανεξέταση του φόρου επί των κερδών από την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και προώθηση νομοθετικών αλλαγών αν κριθεί αναγκαίο έως τον Μάιο του 2018.
Επανεξέταση του συστήματος τεκμαρτού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος και νομοθέτηση αλλαγών αν κριθεί αναγκαίο.
Πηγή: www.bankingnews.gr