
Ανάσα για επιχειρήσεις και τράπεζες οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό
Μείωση δικαιολογητικών, και μάλιστα με “δυναμικό” τρόπο, αφού όποιο αιτούμενο στοιχείο ψηφιοποιείται και αναρτάται στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού αυτομάτως θα καταργείται ως δικαιολογητικό εγγράφως, ένταξη και των χρεών που δημιουργήθηκαν το 2017, όπως επίσης και των χρεών εταίρων προς το Δημόσιο (δηλαδή το σύνολο των χρεών των επιχειρήσεων), αλλά και αιτιολόγηση απόρριψης αιτήματος από την τράπεζα, συμφωνήθηκαν χθες αργά το βράδυ σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.
Εφόσον οι τροποποιήσεις αυτές εγκριθούν σήμερα και σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και “θεσμών”, δυνητικά από την Δευτέρα κιόλας θα αρχίσουν να γράφονται οι βελτιωμένες ρυθμίσεις στο νόμο 4469/2017 του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Οι αναμενόμενες βελτιώσεις στο νόμο θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις και αντιμετωπίζονται θετικά από την αγορά. Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι τα Επιμελητήρια εξαρχής είχαν επισημάνει ότι για να αποδώσουν οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις ώστε να ενταχθούν στο μηχανισμό περισσότερες επιχειρήσεις.
Θετικά αντιμετωπίζονται οι τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και από τις τράπεζες, οι οποίες φέρουν το βάρος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στη μείωση αυτή, βάσει της τελευταίας στοχοθεσίας των τραπεζών, τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πρέπει να συμβάλουν σε ποσοστό 61%. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια κατά 22,6 δις. ευρώ, έναντι της συνολικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 37,2 δις. ευρώ την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019.
Με την έγκριση των βελτιώσεων στο νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι τράπεζες θα αποστείλουν εντός του Μαΐου επιστολές για τη ρύθμιση οφειλών σε περίπου 800 – 900 επιχειρήσεις με χρέη και προς το Δημόσιο. Το μαζικό “προσκλητήριο” θα εξαιρεί τις επιχειρήσεις για τις οποίες οι τράπεζες έχουν κινήσει ήδη νομικές ενέργειες.
Η μαζική πρόσκληση των τραπεζών προς επιχειρήσεις με χρέη και προς το Δημόσιο ώστε να προσέλθουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους με βάση τον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα αφορά επιχειρήσεις με οφειλές από 50.000 έως 2 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν οφειλές σε τουλάχιστον δύο τράπεζες και στο Δημόσιο (είτε σε εφορία είτε στον ΕΦΚΑ). Αποστολέας της πρόσκλησης θα είναι μία τράπεζα (η leading), πράγμα που σημαίνει ότι η υπερχρεωμένη επιχείρηση δεν θα πρέπει να αναμένει προσκλήσεις από όλους τους πιστωτές της, αλλά μόνο μία επιστολή που θα τους εκπροσωπεί συνολικά.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ανέρχεται σε 41,8%, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (65,4%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (57%).
Σχετικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται ότι το 19,7% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις έχουν δοθεί σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου, με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τον εν λόγω κλάδο να κυμαίνεται σε επίπεδα μεγαλύτερα του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών ανοιγμάτων (57,6% έναντι 43,6%).
Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (77,9%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (56,4%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (69%), της μεταποίησης (46,5%) και των κατασκευών (52,2%).
Πηγή: www.capital.gr