• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Μπλόκο σε εταιρείες… Βουλγαρίας με στόχο τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Μπλόκο σε εταιρείες… Βουλγαρίας με στόχο τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που «φεύγουν» από την Ελλάδα και ανοίγουν εικονικά σε γειτονικές χώρες γραφεία προκειμένου να ευνοηθούν από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές βρίσκονται στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών.

Πρόκειται για πολύ αναλυτικό και στοχευμένο άρθρο. Πρόσφατα είχαμε ενημερώσει ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις έχουν μεγάλο ρίσκο καθώς μπορεί να είναι επωφελείς προσωρινά, άλλα με μεγάλους κίνδυνους μακροπρόθεσμα απέναντι στις φορολογικές αρχές.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που «φεύγουν» από την Ελλάδα και ανοίγουν εικονικά σε γειτονικές χώρες γραφεία προκειμένου να ευνοηθούν από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές βρίσκονται στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών, που σύμφωνα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο. Όπως επισημαίνεται σε απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός, σημαντικό μέρος της «μετανάστευσης» επιχειρήσεων αφορά πλασματικές μεταφορές, καθώς οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν στην Ελλάδα και δεν υφίστανται αλλαγές όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διοίκηση. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για μη νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές που αποσκοπούν σε υπαγωγή σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εκμεταλλεύονται με καταχρηστικό τρόπο τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της E. E.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι αναμένεται να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι, ενώ προετοιμάζεται και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Επίσης, γίνονται κινήσεις και σε επίπεδο Ε. Ε. προκειμένου να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών. Ειδικότερα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες όπως η CCBR (country by country report) που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών-μελών και θα επιτρέψουν στις εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά τις πραγματικές μεταφορές οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν, δεδομένης και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τα capital controls καταγράφεται μεγάλη άνθηση στη δημιουργία εταιρειών και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κυρίως στη Βουλγαρία. Το 2015 ιδρύθηκαν ή μετέφεραν την έδρα τους στη Βουλγαρία περίπου 15. 000 εταιρείες, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2014, ενώ το 2016 οι επιχειρήσεις που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία ανήλθαν σε 2. 500.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για το «μεγάλο κόλπο» που στερεί από το ελληνικό δημόσιο σημαντικά έσοδα, καθώς θεωρούν ότι η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα στηρίζεται στις εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργούνται για να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές, για να μεταφέρονται χρήματα εταιρειών και φυσικών προσώπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς της γειτονικής χώρας παρακάμπτοντας έτσι τα capital controls. Πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας επιδίδονται σε τριγωνικές συναλλαγές γλιτώνοντας σημαντικά ποσά φόρου. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Ο Έλληνας επιχειρηματίας εισάγει προϊόντα από την Τουρκία ή την Κίνα, τα τιμολογεί στη βουλγαρική εταιρεία, και στη συνέχεια εξάγει το εμπόρευμα στην Ελλάδα πληρώνοντας για τα κέρδη του φορολογικό συντελεστή 10% αντί 29%.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο