• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Δύο όροι ένταξης στον εξωδικαστικό για οφειλές 20.000-50.000 ευρώ

Δύο όροι ένταξης στον εξωδικαστικό για οφειλές 20.000-50.000 ευρώ

Τα κέρδη προ φόρων και η συνολική περιουσία του οφειλέτη αναμένεται να είναι τα δύο βασικά κριτήρια για την ένταξη ή όχι των επιχειρήσεων με οφειλές 20.000-50.000 ευρώ στην αυτοματοποιημένη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το πρώτο, δηλαδή τα κέρδη προ φόρων, θα εξετάζεται το αποτέλεσμα που επετεύχθη το τελευταίο έτος πριν από την αίτηση υπαγωγής ή το μέσο αποτέλεσμα των δύο καλύτερων ετών από τα τρία τελευταία έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιλέγεται ο καλύτερος συντελεστής για την επιχείρηση.

 

Το χρέος της επιχείρησης, αφού θα έχει διαγραφεί προηγουμένως το 85% των προσαυξήσεων, των προστίμων και των τόκων υπερημερίας, θα διαιρείται με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) και η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση εάν το αποτέλεσμα της διαίρεσης είναι μικρότερο ή ίσο του 8. Με άλλα λόγια, το χρέος μπορεί να είναι μέχρι οκτώ φορές μεγαλύτερο των κερδών προ φόρων. Το υπουργείο Οικονομίας κατέληξε σε συμφωνία με τους θεσμούς υιοθετώντας πιο ελαστική προσέγγιση σε σχέση με τη διεθνή πρακτική που ορίζει ότι, για να θεωρηθεί κάποια επιχείρηση βιώσιμη, δεν μπορεί να χρωστάει πάνω από το ένα πέμπτο ή το ένα έκτο του EBITDA. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, θα μένουν εκτός ρύθμισης όσοι έχουν συνολική περιουσία με αξία που υπερβαίνει την οφειλή 25 φορές και άνω. Το κριτήριο αυτό αποσκοπεί να θέσει εκτός διαδικασίας όσους θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περιουσία προς ρευστοποίηση.

 

Ο ανώτατος αριθμός δόσεων που μπορεί να προκύψει βάσει της ρύθμισης είναι οι 120 και αφορά τόσο τα χρέη προς τις τράπεζες όσο και τα χρέη προς το Δημόσιο. Ο τελικός όμως αριθμός των δόσεων που θα εφαρμόζεται σε κάθε επιχείρηση θα προκύπτει με βάση ένα πρόσθετο κριτήριο που θα ορίζει ότι, εάν το EBITDA είναι μεγαλύτερο του ενός τρίτου του χρέους (33%), τότε οι δόσεις μπορεί να μειωθούν, δηλαδή να είναι λιγότερες των 120. Η δόση, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 50 ευρώ, ενώ ως χρέος θεωρείται αυτό που έχει προκύψει μετά την αφαίρεση των προστίμων, των προσαυξήσεων και των τόκων υπερημερίας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, επί των εκκρεμοτήτων του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει επέλθει συμφωνία και πλέον απομένει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να καθορισθούν πλήρως οι λεπτομέρειες, προκειμένου να εκδοθεί και η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας. Κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξουν αλλαγές στον αναθεωρημένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με βάση τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε να επανέλθει το ευνοϊκό καθεστώς για την αποζημίωση των εργαζομένων από το προϊόν της ρευστοποίησης.

 

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ανακτούν το προνόμιο για αποζημίωση σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης για τα νέα δάνεια που θα δοθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2018, ενώ στην κατάταξη ακολουθούν οι τράπεζες και το Δημόσιο. Στις συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξετάζεται το ενδεχόμενο το προνόμιο των εργαζομένων να επαναθεσμοθετηθεί με βάση ένα συγκεκριμένο όριο, δηλαδή έναν αριθμό δεδουλευμένων μισθών.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο