Η TUI φροντίζει την Κρήτη
Το πρόγραμμα «Η TUI φροντίζει την Κρήτη» ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ITB) τον Μάρτιο του 2017, από την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και τον πρόεδρο του ιδρύματος TUI Care Foundation και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ομίλου TUI, Τόμας Έλλερμπεκ.
Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.
Η πρωτοβουλία θα έχει διάρκεια τριών ετών (2017-2020) και την υλοποίησή της έχει αναλάβει η οργάνωση Futouris, η κοινωνική επιχείρηση The Local Food Experts, και η εταιρία περιβαλλοντικών συμβουλών σε θέματα βιώσιμου τουρισμού blueContec που έχει έδρα το Ανόβερο της Γερμανίας, ενώ το όλο έργο στηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς ιδρύματος TUI Care Foundation, Τόμας Έλλερμπεκ (Thomas Ellerbeck) το πρόγραμμα «συμφωνήθηκε με το υπουργείο Τουρισμού και υλοποιείται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη διασύνδεση του τουρισμού με την τοπική οικονομία, με αγρότες της Κρήτης και τη δημιουργία περιφερειακών δικτύων με τοπικούς οινοπαραγωγούς και ελαιοτριβεία, των οποίων τα βιώσιμα προϊόντα βρίσκουν τον δρόμο προς τα ξενοδοχεία –όχι μόνο μόνο εκείνα της ΤUI- της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται καινοτόμες διαδραστικές εκδρομές (TUI Collection Excursions) και εκδηλώσεις σε ξενοδοχεία για τους τουρίστες».
Πρόσθεσε ότι «στην πρωτοβουλία του ιδρύματος “TUI Care Foundation”, του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, με την ονομασία “Η TUI νοιάζεται για την Κρήτη”, συμμετέχουν περισσότεροι από 200 τοπικοί παράγοντες», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Μέσω της προσπάθειας αυτής, δυο από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες του νησιού, ο τουρισμός και η γεωργία συνδέονται, αναβαθμίζοντας έτσι το τουριστικό προϊόν του νησιού, επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμα την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των τροφίμων.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα προβολής της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου και αυτό γιατί όλο το πρόγραμμα βοηθά στη δημιουργία υποδομών προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα «να ζήσει την αυθεντική Κρήτη, που υπάρχει μόνο στην ενδοχώρα του νησιού, διαφοροποιώντας το τουριστικό προϊόν», όπως λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
Μέσω των διαδραστικών εκδρομών της TUI, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στις εγκαταστάσεις παραγωγής επιτόπου και να ανταλλάξουν απόψεις με τους παραγωγούς, γνωρίζοντας έτσι από «πρώτο χέρι» πως παράγονται τα προϊόντα του νησιού, αλλά και να δοκιμάσουν γνήσιες, τοπικές γεύσεις.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 192 αγρότες που παράγουν ελαιόλαδο, κρασί και δημητριακά, ενώ μελλοντικά αναμένεται να ενταχθούν το μέλι, για το οποίο υπάρχει ισχυρή ζήτηση, τα όσπρια, τα αρτοποιήματα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος, που θα υλοποιηθεί τα έτη 2017-2020, περιλαμβάνει την καθοδήγηση 44 οιναμπελοκαλλιεργητών, δύο οινοποιείων, ενός ελαιοτριβείου και 25 ελαιοκαλλιεργητών ώστε να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές παραγωγής τροφίμων.
Κεντρικό ρόλο στο έργο κατέχουν επτά τοπικές ποικιλίες αμπέλου στις οποίες εφαρμόζονται βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης για την παραγωγή των αντίστοιχων οίνων.
Ένας από τους στόχους του εγχειρήματος είναι η εκπαίδευση των αγροτών σε μεθόδους βιώσιμης διαχείρισης των καλλιεργειών τους, βοηθώντας τους να εφαρμόσουν πρακτικές που τους επιτρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό.
Βέβαια, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Local Food Experts, Σωτήρης Μπαμπαγιούρης, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν ήταν καθώς «η δυσκολία είναι ότι οι Έλληνες από την εποχή του Θεμιστοκλή, ήταν δυο άτομα και είχαν τρεις απόψεις. Είναι πολύ δύσκολο να συντονιστούν και αυτό είναι μια πρόκληση για να δούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να γυρίσουμε σελίδα».
Σημειώνει ότι «το συγκεκριμένο έργο δίνει μια διάσταση στον παραγωγό της τροφής και αυτό είναι άξιο σεβασμού. Δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να παρουσιάσει τη δουλειά του, να δημιουργήσει συνέργειες με τους παραγωγούς και τους δημιουργούς των διακοπών και βάζει για πρώτη φορά τη διάσταση της βιώσιμης παραγωγής και του βιώσιμου διατροφικού τουρισμού».
Σχολιάζοντας την πορεία του προγράμματος ο κ. Μπαμπαγιούρης σημειώνει «υπάρχουν ενδείξεις πως αυτό το πρόγραμμα ευνοεί όλους. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του ταξιδιώτη αλλά και του μόνιμου κατοίκου. Να συνυπάρχουν αυτοί οι δύο, να δημιουργήσουν ένα προϊόν που θα ενσωματώσει τις προκλήσεις της εποχής».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, τόνισε «θέλουμε τη βοήθεια της TUI για να αναδείξουμε τον τόπο μας και τις δυνατότητές του. Νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».
Πηγή: www.enikonomia.gr