Για το Ταμείο Ανάκαμψης μίλησε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στον RealFm 97,8. Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης "μέσα στο πλαίσιο έχουμε βάλει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

Ο  Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε σήμερα απόφαση με την οποία παρατείνεται,  μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών, οι οποίες τελούν σε αναστολή είσπραξης μέχρι 30-4-2021..

Από όλα έχει ο μπαξές της φοροδιαφυγής. Το προηγούμενο έτος, με την πανδημία να μονοπωλεί το ενδιαφέρον παγκοσμίως κάποιοι συνέχιζαν με αμείωτους ρυθμούς να πλουτίζουν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος υφαρπάζοντας εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ.

Το συνολικό ποσό στο οποίο αφορούν οι υποθέσεις αυτές αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ. Επιπλέον, την περίοδο από την 1η-1-2016 έως την 28η-2-2021 περισσότεροι 4.978 φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα «βρόμικου» ή «μαύρου» χρήματος και ταυτόχρονα παραπέμφθηκαν από την αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη διενέργεια ελέγχων με στόχο τη στοιχειοθέτηση αδικημάτων φοροδιαφυγής.

Με την απόφαση Δ.Σ.Σ. Α 1024950/24-03-2021 κοινοποιείται το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με το άρθρο 22 και τον καθορισμό στοχοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4389/2016 των Οργανικών μονάδων της Αρχής για το έτος 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, οι οφειλέτες του Δημοσίου ξεπερνούν τα 4,1 εκατομμύρια ή το 50% των φορολογουμένων, αλλά σε περίπου 1.300.000 οφειλέτες η Εφορία πραγματοποιεί κατασχέσεις καταθέσεων. Παράλληλα υπό την απειλή κατασχέσεων τελούν περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες.

Λόγω της πανδημίας, η οποία αναγκαστικά περιόρισε τους προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους, η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ, η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), εστίασε σε ειδικούς ελέγχους που υποκρύπτουν μεγάλη φορολογική απάτη.

Έργα συνολικού ύψους 182,3 εκατ. ευρώ και μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος της χώρας και τη δημιουργία φορολογικών εργαλείων πιο φιλικών για την ανάπτυξη περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0"».Στο σχέδιο έχουν ενταχθεί επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, δράσεις για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

«Οδοφράγματα» στο «μαύρο χρήμα» στη βάση του γαλλικού μοντέλου πάταξης της φοροδιαφυγής που λειτουργεί με «hi - tech» εργαλεία, στήνει το οικονομικό επιτελείο όπως προκύπτει από το κείμενο του εθνικού σχεδίου της ανάκαμψης που παρουσίασε στο Ecofin.

Ο «οδικός χάρτης» για τα υποχρεωτικά self-tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.