Στα 14 προγράμματα του ΟΑΕΔ που παραμένουν ανοιχτά αυτή  την περίοδο, μένουν κενές 55.489 θέσεις, καθώς δεν έχουν υποβληθεί ανάλογες αιτήσεις από άνεργους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Τα προγράμματα αυτά «τρέχουν» αρκετούς μήνες και ανανεώνονται, αλλά δεν έχουν δικαιώσει τις προσδοκίες της πολιτικής ηγεσίας και των τεχνοκρατών που είχαν την ευθύνη κατάρτισης τους.

 

 

Συνδικαλιστές και επιχειρηματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι βασική αιτία για την αποτυχία των προγραμμάτων αυτών δεν είναι τόσο η «αρχιτεκτονική» τους – οι όροι και οι προϋποθέσεις  που περιλαμβάνουν, σε ποιους απευθύνονται κλπ – αλλά το γενικότερο οικονομικό κλίμα και η κατάσταση που επικρατεί στον επιχειρηματικό χώρο.

 

Οι δυσκολίες και οι προοπτικές

 

Όπως τονίζουν, για τις περισσότερες επιχειρήσεις πρωταρχική μέριμνα είναι να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την πληρωμή ρυθμίσεων και τρεχουσών οφειλών σε εφορία και Ταμεία. Δεν θέλουν λοιπόν να φορτωθούν μελλοντικές μισθολογικές υποχρεώσεις με δέλεαρ την επιδότηση ημερομισθίων και εισφορών που παρέχεται για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

 

Αλλωστε οι ανάγκες τους σε προσωπικό εξαρτώνται από την εξέλιξη των εργασιών τους – που κι αυτή είναι συνάρτηση του γενικότερου κλίματος στην οικονομία και στην αγορά.

 

Ελάχιστα κονδύλια έχουν απορροφηθεί και από τα προγράμματα μέσω των οποίων παρέχεται επιδότηση-επιχορήγηση σε αυτοπασχολούμενους και ανέργους για τη δημιουργίας δικής τους επιχείρησης ή για την έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας.

 

Οι λόγοι είναι προφανείς: Κανείς δεν ξεκινά επιχειρηματική δραστηριότητα ή νέο επιχειρηματική δραστηριότητα, αν δεν βλέπει προοπτικές να εξασφαλίσει επαρκές εισόδημα. Κι αν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει, πρέπει να μπορεί να διαθέσει εξ ιδίων κάποιο ποσό, πέραν της αρχικής επιδότησης.

 

Ποιά προγράμματα «τρέχουν»

 

Ο ΟΑΕΔ ξεκινά τώρα νέα καμπάνια ενημέρωσης, προσπαθώντας να προσελκύσει ενδιαφερόμενους – άνεργους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις που θα κάνουν προσλήψεις σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας – ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του και να συμβάλει περισσότερο στη μείωση της ανεργίας.

 

Τα προγράμματα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο  και έχουν ακόμη πολλές ανοιχτές θέσεις είναι:

- Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι κενές θέσεις είναι 5.187

- Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών, έμφαση στους πτυχιούχους ΑΕΙ και τεχνολογικού τομέα. Υπάρχουν 2.129 κενές θέσεις.

- Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 45 ετών σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι κενές θέσεις είναι 4.024

 

- Πρόγραμμα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε ανέργους έως 66 ετών, για δημιουργία επιχείρησης και για αυτοαπασχόληση. Υπάρχουν 1.445 κενές θέσεις

Πηγή: https://www.sofokleousin.gr/araxniazoun-ta-programmata-tou-oaed-kenes-55500-epidotoumenes-the