• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 «Ένεση» ρευστότητας στις επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ

«Ένεση» ρευστότητας στις επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ

Το αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης για επιχειρήσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι εκείνες που πλήττονται άμεσα από τον κοροναϊό, να μπορέσουν να έχουν ένεση ρευστότητας έχει ζητήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του σήμερα «κριτήριο θα είναι η μείωση του τζίρου».

 

Επίσης ανέφερε πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί πάρα πολύ στενά αυτήν την έκτακτη συνθήκη. Χθες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να συστήσουν Ταμείο, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.

 

Η συνεργασία το κλειδί της αντιμετώπισης της κρίσης

 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός, σε συνέντευξή του, σήμερα, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, είπε:

 

«Ζούμε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και σε έκτακτες συνθήκες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη βέλτιστη δυνατή λύση. Δεν θα το καταφέρουμε μόνοι μας. Χρειάζεται και η συνεργασία των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και όλων μας για να μπορέσει αυτό να επιτευχθεί».

 

Σε καλή κατάσταση οι τράπεζες

 

«Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά στην επάρκεια κεφαλαίων, είναι στην καλύτερη θέση συγκριτικά με το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Είναι πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες, έχουν τεράστια ρευστότητα κι έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα κόκκινα δάνειά τους. Θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

 

Πρόταση για αύξηση ορίου ενίσχυσης εταιρειών

 

Στις 500.000 ευρώ θα προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ΕΕ να ανέβει το όριο ενίσχυσης των εταιρειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορoναϊού.

 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο βρίσκεται στις 200.000 ευρώ.

 

Κανονισμό τύπου Temporary Framework 2008 προτείνει η κυβέρνηση

 

Με «μπούσουλα» τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την κρίση του 2008, ως απόρροια της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει στην ΕΕ να εκδοθεί κανονισμός αντίστοιχος του Temporary Framework 2008, ο οποίος να επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους άνω των 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση στην τριετία, που θα μπορούσε να φτάσει και τα 500.000 ευρώ.

 

Ζητάει τροποποίηση του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού

 

Ένα ακόμη μέτρο αντιμετώπισης, είναι η τροποποίηση του άρθρου 50 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η οποία θα προβλέπει την απαλλαγή από την κοινοποίηση στην ΕΕ και την έγκριση από αυτή, όχι μόνο των ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες, αλλά και των ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από άλλα έκτακτα γεγονότα, όπως πανδημίες.

 

Επίσης, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει «χαλάρωση» των κανονισμών του ΕΣΠΑ (ειδικότερα των ΕΤΠΑ & ΕΚΤ), με σκοπό, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, να είναι δυνατή η χρηματοδότηση όχι μόνο επενδύσεων και δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και δράσεων που καλύπτουν τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων επιχειρήσεων, με την τήρηση πάντα των Κανόνων Κρατικών Ενισχύσεων.

 

Να μην προσμετρηθεί πιθανός δανεισμός στο δημοσιονομικό χρέος

 

Επίσης, εξαιτίας των έκτακτων αναγκών που θα προκύψουν κατά την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου αυτού γεγονότος, πιθανόν τα κράτη -μέλη θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δανεισμό, ο οποίος όμως θα ήταν σκόπιμο να μην προσμετράται στο δημοσιονομικό χρέος των κρατών αυτών, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

 

Πηγή:      http://www.dealnews.gr/roi/item/285075-%C2%AB%CE%88%CE%BD%CE%B5%CF%83%CE%B7%C2%BB-%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%95%CE%A3%CE%A0%CE%91#.Xm-xq6j7Q2x

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο