Ο ΕΦΚΑ ζητά πάνω από 6.000 κατασχέσεις
Την άμεση αύξηση του ημερήσιου ορίου ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ανά τράπεζα τουλάχιστον στο επίπεδο των 6.000 ζητά ο διοικητής του ΕΦΚΑ
Από 01/01/2017 ο Ε.Φ.Κ.Α. είναι πλέον ο Ο.Α.Ε.Ε. μαζί με το Ι.Κ.Α. αποτελώντας στην πράξη ένα ενιαίο φορέα ασφάλισης για όλους μας. Θα ασκηθεί πλέον πολύ μεγάλη πίεση από το κράτος, μέσω των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών!
Ο ΕΦΚΑ ετοιμάζει νέα “επιδρομή” σε βάρος των οφειλετών των Ταμείων, την ίδια στιγμή που η εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού χαρατσιού στους επαγγελματίες μετά βίας ξεπερνά το 50% παρά τις δύο παρατάσεις τις οποίες έχει δώσει ο ΕΦΚΑ έως σήμερα.
Με αυτό τον τρόπο, το Υπ. Εργασίας ετοιμάζεται να “τιμωρήσει” τους επαγγελματίες οι οποίοι όχι μόνο χρωστούσαν στα Ταμεία μέχρι τέλος του 2016, αλλά και αδυνατούν να καταβάλλουν τις νέες εισφορές που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου με βάση το συνεχώς μειούμενο εισόδημα τους από τις αρχές του 2017, δημιουργώντας νέα χρέη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακαλέξης, στο έγγραφο το οποίο απέστειλε στο ΚΕΑΟ, θεωρεί πως “το συστημικό όριο αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων που ισχύει για την παραγωγική λειτουργία του κόμβου ΚΕΑΟ, θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στα 1500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ανά πιστωτικό ίδρυμα και ανά εργάσιμη μέρα”.
Δεδομένου, σήμερα στην Ελλάδα, λειτουργούν τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα πρέπει να ανέλθουν σε τουλάχιστον 6.000 ημερησίως, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το έγγραφο του κ. Μπακαλέξη.
Ο κ. Μπακαλέξης κατέληξε στη συγκεκριμένη εντολή, δεδομένου ότι “με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των οφειλετών που καλείται να διαχειριστεί το ΚΕΑΟ, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 1.500.000”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο.
Η αύξηση αυτή των οφειλετών, τους οποίους πρέπει να διαχειριστεί το ΚΕΑΟ οφείλεται στο ότι ” βάσει της Υπουργικής Απόφασης” της 30/12/2016, “από 1/1/2017 στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται από ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης (σ.σ. κατά την 30/12/2016) δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης”.
Ωστόσο, στο παραπάνω έγγραφο δεν διευκρινίζεται το αν ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα “τρέξουν” και σε βάρος όσων χρωστούν έως 5.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Υπενθυμίζεται πως ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, είχε πρόσφατα δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως “δεν πρόκειται” να γίνει καμία κατάσχεση από το ΚΕΑΟ για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 5.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη εργοδοτών, αυταπασχολούμενων και αγροτών προς τα ταμεία ανέρχονται συνολικά σε 31 δις. ευρώ. Τα 17,5 δις. ευρώ αφορούν χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 13,5 δις. ευρώ αφορούν χρέη έως 5.000 ευρώ. Τα χρέη έως 5.000 ευρώ ήταν τα μόνα, τα οποία είχαν “εγγραφεί” έως 29/12/2016 στο ΚΕΑΟ. Από 30/12/2016,όμως, “εγγράφηκαν” στο ΚΕΑΟ και τα χρέη έως 5.000 ευρώ.
Πηγή: www.capital.gr