Παραγεγραμμένες οι υποθέσεις μέχρι και το 2010, έκρινε το ΣτΕ
Στο αρχείο οδηγείται το μεγαλύτερο τμήμα των 65 cd με τα στοιχεία 1,3 εκατ. φορολογουμένων που είχαν στα χέρια τους οι ελεγκτικές αρχές από τις τράπεζες, καθώς οι περισσότερες χρήσεις για τις οποίες ελέγχονταν παραγράφονται με απόφαση του ΣτΕ.
Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.
Και αυτό, καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογουμένων στις ημεδαπές τράπεζες δεν αποτελούν νέο πληροφοριακό στοιχείο, με αποτέλεσμα και γι’ αυτές τις υποθέσεις να ισχύει η πενταετής παραγραφή και όχι η δεκαετής.
Σύμφωνα με τον νόμο, η φορολογική διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου μετά την πενταετία από την τέλεση του αδικήματος, εκτός και αν έρθουν σε γνώση των ελεγκτών νέα πληροφοριακά στοιχεία. Ωστόσο, σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών του ΣτΕ, τα στοιχεία των εγχώριων τραπεζών βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου ή, τουλάχιστον, ο φορολογικός έλεγχος μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λάβει γνώση αυτών. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι στα στοιχεία των τραπεζών έχουν πρόσβαση από το 1994. Για τον λόγο αυτό, τα εν λόγω στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση των φορολογικών αρχών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως νέα, έτσι ώστε να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής στη δεκαετία ακόμα και αν στοιχειοθετούν την απόκρυψη εισοδήματος.
Ανω των 300.000 ευρώ
Με βάση τα ανωτέρω, το cd με τα στοιχεία 1.364.069 φορολογουμένων, οι οποίοι σε ένα τουλάχιστον από τα έτη της περιόδου 2000-2012 πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών, που είχε παραληφθεί από τις ελεγκτικές αρχές προκειμένου να ελεγχθεί εάν τα κεφάλαια αυτά ήταν δηλωμένα από τους υπόχρεους ή εάν πρόκειται για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, μπαίνει στο αρχείο για τις χρήσεις μέχρι και το 2010. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεγκτές έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν μόνο τις δύο τελευταίες χρήσεις δηλαδή το 2011 και το 2012, έτη τα οποία δεν έχουν παραγραφεί ακόμα.
Στην περίπτωση που η φορολογική διοίκηση έχει ήδη κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου για τις υποθέσεις αυτές, θα πρέπει να τα ακυρώσει εκτός και αν το έχει πράξει ήδη και να ελέγξει μόνο τις δύο τελευταίες χρήσεις.
Αναφερόμενος στο θέμα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, ανέφερε ότι: «Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο πριν δούμε το πλήρες κείμενο. Είναι σίγουρο ότι θα μας βάλει σε ένα νέο κύκλο ανασχεδιασμού. Μιλάμε για νέα αλλαγή, με ό,τι επίπτωση θα έχει αυτή στον προγραμματισμό μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».
Ποιες έχουν παραγραφεί
• Από το 2001 μέχρι το 2005 οι υποθέσεις έχουν παραγραφεί εκτός και αν οι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις (γι’ αυτούς ισχύει 15ετής παραγραφή). Δηλαδή, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε οποιαδήποτε λίστα (Λαγκάρντ, εμβασμάτων κ.λπ.) από το 2001 έως και το 2005 (και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση) δεν έχουν κανέναν λόγο να φοβούνται για πρόστιμα και πρόσθετους φόρους, αφού οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί.
• Για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις ελέγχονται μόνο εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία. Οπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία των ημεδαπών τραπεζών δεν αποτελούν νέα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις χρήσεις μετά το 2011 και 2012 από το αρχείο των 65 cd και όλες τις υπόλοιπες λίστες που έχουν έρθει από το εξωτερικό.
• Οι υποθέσεις από το 2008 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον έχει εντοπιστεί φοροδιαφυγή. Γι’ αυτές τις υποθέσεις ισχύει σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 2013 (κώδικας φορολογικών διαδικασιών) 20ετής παραγραφή. Ουσιαστικά ο νόμος 4174 του 2013 με αναδρομική ισχύ (από το 2008) αυξάνει για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής την παραγραφή στα 20 χρόνια. Ομως και αυτές οι υποθέσεις και η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου θα κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο θα κρίνει εάν ισχύει η 20ετία από το 2008 για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής ή από την ψήφιση του νόμου που έγινε το 2013. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους και σε αυτή την περίπτωση το ΣτΕ δεν θα κάνει δεκτή την αναδρομική ισχύ του νόμου, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι χρήσεις μέχρι το 2010 είναι παραγεγραμμένες εκτός και αν περιέλθουν στοιχεία σε γνώση της φορολογικής διοίκησης για τα οποία δεν είχαν πρόσβαση.
• Οι χρήσεις 2011 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα, καθώς βρίσκονται εντός του γενικού ορίου της 5ετούς παραγραφής. Σημειώνεται ότι η χρήση του 2011 παραγράφεται στο τέλος του 2017.
Πηγή: www.kathimerini.gr