• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Σαφάρι από τις «εισπρακτικές» της ΑΑΔΕ-Ποιοι είναι στο στόχαστρο

Σαφάρι από τις «εισπρακτικές» της ΑΑΔΕ-Ποιοι είναι στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο των ΚΕΒΕΙΣ οι μεγαλοοφειλέτες με χρέη πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ

Σε νέα βάση μπαίνουν από τις αρχές του 2024 οι «εισπρακτικές» της ΑΑΔΕ, που στόχο έχουν να εντοπίζουν και να διεκδικούν με όλα τα μέσα την είσπραξη οφειλών μεγάλου ύψους προς τη φορολογική διοίκηση.

Ειδικότερα, μετά το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) Αττικής, που ήδη λειτουργεί και στο οποίο ολοκληρώθηκε η μεταφορά και ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων βεβαίωσης και είσπραξης φορολογικών εσόδων από τις εφορίες του νομού, «πιάνει δουλειά» από τις 22 Ιανουαρίου 2024 και το ΚΕΒΕΙΣ Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται ότι στο «στόχαστρο» των νέων αυτών υπηρεσιών μπαίνουν πρωτίστως οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, με οφειλές άνω των 300.000 προς το Δημόσιο. Κεντρική άλλωστε επιδίωξη των φορολογικών αρχών είναι όπως το επόμενο έτος καταφέρουν να χαμηλώσουν την «πτήση» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που σταθερά κινούνται πάνω από τα 105 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα την «ήρα από το στάρι», διαχωρίζοντας τα εισπράξιμα από τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη.

Για την επίτευξη δε του ανωτέρω στόχου τα ΚΕΒΕΙΣ, εκτός από το ότι θα βάλουν στο φουλ τις «μηχανές» για να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» από όσους χρωστούν στο Δημόσιο φόρους, τέλη και πρόστιμα, θα χρησιμοποιήσουν και κάθε πρόσφορο μέσο για να τους «πείσουν», γεγονός που σημαίνει ότι θα προβαίνουν στην επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία μεγαλοοφειλετών, καθώς επίσης και σε πλειστηριασμούς κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων.

Ουσιαστικά στις νέες αυτές υπηρεσίες περνάει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του φοροεισπρακτικού έργου των ΔΟΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Οι αρμοδιότητες εξάλλου των Τμημάτων Είσπραξης Οφειλών των ΚΕΒΕΙΣ είναι κυρίως οι εξής:

  • η επιδίωξη είσπραξης οφειλών, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
  • η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.
  • η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.
  • ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων από το γραφείο.

Ουσιαστικά η λειτουργία των ΚΕΒΕΙΣ επιτρέπει την ενιαία καταγραφή και τον ευκολότερο εντοπισμό, ανά γεωγραφική περιοχή, των οφειλετών και των περιουσιακών τους στοιχείων ή των πηγών εισοδημάτων τους, ακόμη και εάν π.χ. αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα μέχρι πρότινος ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αυτόματη και κεντρική παρακολούθηση της δημιουργίας και εξέλιξης των νέων οφειλών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται υποδομές (ηλεκτρονικές κ.λπ.) για άμεση αναζήτηση και επιδίωξη της είσπραξης, αντί να απαιτείται συνεχής συντονισμός διάσπαρτων υπηρεσιών.

Οι ελεγκτές των ΚΕΒΕΙΣ μάλιστα, πέρα από τα στοιχεία που αφορούν τους βεβαιωμένους φόρους, τα προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων, τα πρόστιμα, τις δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να υπάρχουν και λαμβάνουν από τις εφορίες, θα αναζητήσουν και τα τυχόν αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι γνωστά, και τους ΑΦΜ τους με τα αντίστοιχα ποσά για τα οποία ευθύνονται. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για τα χρέη προβλέπει την αποτελεσματική διαχείρισή τους μέσω προτεραιοποίησης με χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, την περιοδική αξιολόγηση των οφειλετών, τη χρήση του συστήματος Eispraxis και την ενημέρωση των οφειλετών με στόχο την αύξηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης, αφού στο ταμείο το επόμενο έτος θα πρέπει να μπουν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα παλιά χρέη και το 31% των νέων οφειλών. Με το δεδομένο αυτό, από το «κυνήγι» του ελεγκτικού μηχανισμού δεν θα γλιτώσουν το 2024 φυσικά και όσοι χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν μόνο με την απώλεια των περιουσιών τους, αλλά, όπως οι μεγαλοοφειλέτες, και με διαπόμπευση και δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, αν δεν συμμορφωθούν άμεσα με την υποχρέωσή τους είτε να εξοφλήσουν ολοσχερώς είτε να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους.

Σε ποιους έχει επιβληθεί κατάσχεση εισοδημάτων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από το σύνολο των 3.984.904 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση 2.005.499 είναι αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, καθώς δεν έχουν μεριμνήσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις την αποπληρωμή των χρεών τους, ενώ ήδη σε 1.463.365 απ’ αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα.

Όσον αφορά το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, στο τέλος του Ιουλίου του 2023, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, διαμορφώθηκε στα 105,1 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Βέβαια, ποσοστό 25% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Οι οφειλές αυτές σημείωσαν μικρή αύξηση σε ετήσια βάση, κατά 174 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια η μείωση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προέρχεται από τη μεταβολή του «πραγματικού» ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, δηλαδή του συνολικού μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου, το οποίο σημείωσε μείωση κατά 7,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση αγγίζοντας τα 78,8 δισ. ευρώ.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1544350/safari-apo-tis-eispraktikes-tis-aade-poioi-einai-sto-stochastro/

Εγγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο

<

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο