Συμφωνία για εξωδικαστικό μηχανισμό
Συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στους Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νικόλα Τζιαμαρόλι και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας η συζήτηση εστίασε στη διαδικασία υπαγωγής στο νόμο των επιχειρήσεων που οφείλουν από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για την υπαγωγή στην αυτοματοποιημένη διαδικασία των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας, αλλά αυτό θα απαιτείται για ΑΕ και ΕΠΕ, ήτοι εταιρείες που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας.
Τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ ανέλαβαν πλέον να καταρτίσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και τα στελέχη των υπουργείων.
Όπως εξήγησε το κυβερνητικό στέλεχος η συμφωνία είχε σχεδόν επέλθει το βράδυ της περασμένη Τρίτης, όπου τα τεχνικά κλιμάκια αναδιαμόρφωσαν τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό στη βάση που είχε υποδειχθεί από τους επικεφαλής.
Ταχύτερες διαδικασίες συμφωνήθηκαν ως προς την αποπληρωμή των ρυθμιζόμενων οφειλών επιχειρήσεων που οφείλουν από 20.000 έως 50.000 ευρώ και θα υπαχθούν στο εξωδικαστικό μηχανισμό.
Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, με το που υποβάλλεται η αίτηση θα διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας προς τις τράπεζες και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη συνέχεια αυτοματοποιημένο το σύστημα θα διαιρεί τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων της εταιρείας (EBITDA) με το εναπομείναν χρέος και αν ο λόγος είναι μικρότερος του οκτώ τότε θα παρέχεται στον οφειλέτη αυτόματα η ρύθμιση των 120 δόσεων.
Στην περίπτωση που τα EBITDA ξεπερνούν το 1/3 του συνολικού χρέους τότε οι δόσεις θα είναι μικρότερες των 120, καθώς ο οφειλέτης κρίνεται πιο «εύρωστος».
Στην περίπτωση που ο λόγος των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων προς χρέος είναι μεγαλύτερος του οκτώ ή αν η περιουσία του οφειλέτη υπερβαίνει κατά 25 φορές το χρέος του, τότε θα υποβάλλεται μελέτη βιωσιμότητας και θα ορίζεται συντονιστής.
Πηγή: www.cnn.gr