Τελείωσε η εποχή της ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής με νέα ελεγκτική υπηρεσία
Την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων αλλά και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναφέρεται στο μνημόνιο, άρα πολύ πιθανόν να ιδρυθεί η νεα αυτή ελεγκτική αρχή, εντός του Β εξαμήνου 2017, όπως ειναι η στόχευση του Υπ.Οικονομικων. Θα ερευνά- ασχολείται με υποθέσεις υψηλής φοροδιαφυγής και θα στελεχωθεί με ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους, που θα εποπτεύονται απο τους οικονομικούς εισαγγελείς της χώρας μας.
Ο υπουργός μιλώντας στη Διεθνή Ημερίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με θέμα «Επίλυση Διαφορών και Προστασία Φορολογουμένων» σημείωσε ότι η εποχή όπου οικονομικές δυνάμεις φοροδιέφευγαν ανεξέλεγκτα έχει τελειώσει. «Για πολλά χρόνια τα έσοδα στην Ελλάδα υστερούσαν από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 6%-7%, γεγονός που αποκαλούνταν και νόμιμη φοροδιαφυγή. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει, τα έσοδα πρέπει να αυξάνονται για να μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξετασθεί και το θέμα της Επίλυσης Διαφορών που είναι κρίσιμο για τις σχέσεις μεταξύ των φορολογουμένων και των φορολογικών αρχών.
Νέο ελεγκτικό Σώμα
Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται μια νέα ελεγκτική μονάδα υπό τους οικονομικούς εισαγγελείς, η σύσταση της οποίας αποτελεί ένα από προαπαιτούμενα μέτρα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Στόχος του νέου ανεξάρτητου ελεγκτικού μηχανισμού, είναι η αποφόρτιση των φορολογικών ελεγκτικών μηχανισμών από τις εισαγγελικές παραγγελίες, ο συντονισμός της λειτουργίας των Οικονομικών Εισαγγελέων και της ΑΑΔΕ, καθώς και η πληρέστερη τεκμηρίωση και επιτάχυνση των ποινικών ερευνών, σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Η νέα μονάδα, υπολογίζεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα λειτουργεί ως αυτοτελής Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών στην οποία θα παρέχονται ευρείες ελεγκτικές και ανακριτικές αρμοδιότητες. Κύριο έργο της θα είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και προανάκρισης με παραγγελία του Οικονομικού Εισαγγελέα , με έμφαση στη διερεύνηση υποθέσεων υψηλού επιπέδου φοροδιαφυγής. Οι υπάλληλοι της νέας μονάδας θα είναι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι και θα εποπτεύονται από τον οικονομικό εισαγγελέα.
Η ΑΑΔΕ πάντως δίνει ιδιαίτερο βάρος στη διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών και όπως ανέφερε ο Διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και της Φορολογικής Διοίκησης.
Όπως είπε «μια σύγχρονη φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να επιδιώκει την οικειοθελή συμμόρφωση των φορολογουμένων, αν δεν περιλαμβάνει στους στόχους της τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Κι αυτό, γιατί η συμπεριφορά των πολιτών συνδέεται στενά με την άποψή τους για το αν ένα σύστημα, ένα σύνολο ουσιαστικών και διαδικαστικών κανόνων, είναι διαφανές και δίκαιο».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ένα βασικό εργαλείο για την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους φορολογουμένους είναι αφενός οι διαδικασίες για την επίλυση των διαφορών σε όσο το δυνατόν νωρίτερο στάδιο, πριν φτάσουν στο δικαστήριο, και αφετέρου η προστασία των δικαιωμάτων των φορολογουμένων στα διάφορα στάδια της φορολογικής διαδικασίας. Τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος, υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος πρόεδρος του ΕΒΕΑ αλλά και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών.«Οι σχέσεις κράτους και φορολογούμενων εξακολουθούν να είναι προβληματικές» ανέφερε, ενώ επιχειρώντας να ερμηνεύσει το πολύ υψηλό ποσοστό ενδικοφανών προσφυγών που γίνονται αποδεκτές εκτίμησε ότι οφείλεται ενδεχομένως σε «υπερβάλλοντα ζήλο» των φορολογικών αρχών κατά τον έλεγχο στο όνομα της επίτευξης των στόχων για τα έσοδα.
Πηγή: www.imerisia.gr