Η ΑΑΔΕ ενισχύει το «οπλοστάσιό» της για τη φοροδιαφυγή

Η ΑΑΔΕ ενισχύει το «οπλοστάσιό» της για τη φοροδιαφυγή

ΤΙΣ ΝΕΕΣ «έξυπνες» ελεγκτικές μεθόδους, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, θέτει σε εφαρμογή ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για τον εξονυχιστικό έλεγχο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου. Για τον λόγο αυτό «επιστρατεύει» όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει, με στόχο να «σκιαγραφήσει» το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη, δημιουργώντας ουσιαστικά ηλεκτρονικούς «φακέλους» με όσους έχουν χρέη στις εφορίες.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρά στην ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis και, μέσω αυτού, στην άντληση στοιχείων από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή το Taxis, το TAXISnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ). Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει για κάθε οφειλή να δημιουργείται ηλεκτρονικός
φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα «παρακολουθούνται» όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως οφειλέτες, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης) και συσχετιζόμενες επιχειρήσεις (όμιλοι, απορροφήσεις, συγχωνεύσεις).

Βασικός στόχος είναι φυσικά ο περιορισμός στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος και η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, ειδικά από την «πηγή» του ΦΠΑ, από την οποία η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. Στον «αγώνα» αυτό θα ριχτούν φυσικά και τα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και περίπου 800 ελεγκτές που θα συνδράμουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Επισημαίνεται ότι στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπουν και όλες οι φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος, μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, ΕΝΦΙΑ, καθώς και ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, με έμφαση στις δηλώσεις των τριών προηγούμενων ετών για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής τους.

Επιτόπιοι έλεγχοι
Με τα νέα «όπλα» και τις νέες τεχνικές που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές θα μπορούν να προχωρούν άμεσα όχι μόνο σε διασταυρώσεις, ακόμη και κατά τους επιτόπιους ελέγχους, αλλά και σε αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στις εφορίες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ανάπτυξη της εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLive) θα δίνει στους ελεγκτές άμεση πρόσβαση στο προφίλ κάθε φορολογουμένου που ελέγχεται και ταυτόχρονα τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού σημειώματος διαπιστώσεων ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους. Στο έργο του ελεγκτικού μηχανισμού εξάλλου θα παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών όσο και η ανάπτυξη νέας στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων, καθώς και η επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων.

Πηγή:    https://naftemporiki.gr/finance/story/1856152/i-aade-enisxuei-to-oplostasio-tis-gia-ti-forodiafugi

Εγγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο

<

Facebook
Twitter
LinkedIn
Μετάβαση στο περιεχόμενο