• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Κάλυψη τεκμηρίων μέσω δωρεών: Παγίδες και διευκολύνσεις

Κάλυψη τεκμηρίων μέσω δωρεών: Παγίδες και διευκολύνσεις

Ευκαιρία για την κάλυψη των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, αποτελούν οι δωρεές χρηματικών ποσών, οι οποίες μάλιστα είναι και αφορολόγητες, έως το ποσό των 800.000 ευρώ.

Οι χιλιάδες φορολογούμενοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάλυψης των τεκμαρτών τους δαπανών μπορούν, με μία «δωρεά» από τους γονείς ή τους παππούδες, ή το αντίστροφο να καλύπτουν τα τεκμήρια και να αποφεύγουν την πληρωμή πρόσθετου φόρου.

 
Από την 1η Οκτωβρίου 2021 δεν υπάρχουν τέτοια διλήμματα, αφού μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ, οι δωρεές είναι αφορολόγητες, αλλά πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένη διαδικασία, για να αποφευχθούν… περιπέτειες.

Παράδειγμα. Ο γονέας θέλει να βοηθήσει τον γιό του να αποφύγει τα τεκμήρια για το φορολογικό έτος 2022 και αυτό γίνεται μέσω της δωρεάς χρηματικού ποσού.

Τα εισοδήματα του τέκνου είναι 7.000 ευρώ αλλά τον βαρύνουν τεκμήρια ύψους 15.000 ευρώ. Για να μην πληρώσει φόρο εισοδήματος επί των 15.000 ευρώ, θα πρέπει να λάβει δωρεά από τον πατέρα του ή της μητέρα του ή τον παππού του, για ποσό τουλάχιστον 8.000 ευρώ.

Εξυπακούεται, ότι το ύψος των δωρεών, μπορεί να είναι ανάλογο της διαφοράς των τεκμηρίων που βαρύνει το μέλος της οικογένειας που έχει πρόβλημα.

Κάθε χρόνο πιάνονται από τα τεκμήρια πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι και πληρώνουν αυξημένους φόρους για εισοδήματα που δεν είχαν στην πραγματικότητα.

Πέρυσι πιάστηκαν 2.032.887 φορολογούμενοι στους οποίους καταλογίστηκε επιπλέον εισόδημα ύψους 6,35 δισ. ευρώ και φυσικά πλήρωσαν αισθητά αυξημένο φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης.

Οι 5 παγίδες των δωρεών

Οι δωρεές όμως ενέχουν και παγίδες για δωρητές και αποδέκτες οι οποίες θέλουν προσοχή και είναι οι ακόλουθες:

  1. Αν πρόκειται για δωρεά που αποσκοπεί στην κάλυψη τεκμηρίων του φορολογικού έτους 2022, θα πρέπει να γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.
  2. Η δωρεά μετρητών για να είναι αφορολόγητη, θα πρέπει να γίνει μόνο με μεταφορά του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή σε τραπεζικό λογαριασμό του αποδέκτη. Δεν μπορεί να γίνει ανάληψη του ποσού και στη συνέχεια η κατάθεσή του στον λογαριασμό του αποδέκτη, γιατί τότε θα επιβληθεί φόρος 10%.
  3. Το ποσό της δωρεάς, θα πρέπει να προκύπτει και να δικαιολογείται από τα εισοδήματα, που έχει δηλώσει ο δωρητής φέτος ή στα προηγούμενα χρόνια.
  4. Η δωρεά χρηματικού ποσού, μπορεί να αποτελέσει αφορμή ελέγχου του συνόλου των καταθέσεων του δωρητή, ο οποίος δεν θα περιοριστεί μόνο στο ποσό της δωρεάς, αλλά μπορεί να κληθεί αν δικαιολογήσει το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, αλλά και τις παλαιότερες κινήσεις τους.
  5. Αν πρόκειται να δικαιολογηθεί μέσω δωρεάς η απόκτηση περιουσιακού στοιχείου, π.χ. αυτοκινήτου. Χρειάζεται προσοχή στους χρόνους. Η δωρεά θα πρέπει να γίνει πριν την αγορά και πάντως πριν την καταβολή του τιμήματος και όχι εκ των υστέρων, καθώς τότες δεν αναγνωρίζεται από την Εφορία.

.

Πηγή:    https://www.sofokleousin.gr/kalypsi-tekmirion-meso-doreon-xoris-kostos

Εγγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο

<

Facebook
Twitter
LinkedIn
Μετάβαση στο περιεχόμενο