Αμεση ανάγκη επενδύσεων 5 – 7 δισ. € στον τουρισμό

Αμεση ανάγκη επενδύσεων 5 – 7 δισ. € στον τουρισμό

Άμεσος στόχος η κατασκευή νέων καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων, αλλά και η αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών ώστε να είναι σε θέση ο κλάδος να σταθεί στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, να προσελκύσει επισκέπτες υψηλής καταναλωτικής δυνατότητας και να αυξήσει τα έσοδα ανά επισκέπτη.

 

 

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Εχοντας ξεπεράσει προ πολλού τους στόχους του… 2021 ως προς τις αφίξεις που έκαναν λόγο για 24 εκατομμύρια επισκέπτες και μπροστά στη συζήτηση που ανοίγει πανευρωπαϊκά για τις συνέπειες του υπερτουρισμού, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς προτάσσουν τώρα περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για επενδύσεις από 5 έως 7 δισ. ευρώ μέσα στην επερχόμενη πενταετία.

Τα νούμερα, όπως παρουσιάστηκαν κατά τη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Τουρισμό στις Βρυξέλλες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου, δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα κατά τα επόμενα 10 έτη ώστε να δημιουργηθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση πάνω από 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας που συνδέονται με τον τουρισμό. Το 20% των εν λόγω θέσεων αφορά νέους κάτω των 25 ετών. Ως εκ τούτου, ο τουρισμός αποτελεί το κύριο μέσο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ιδίως σε διάφορες περιφέρειες του Νότου -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- όπου ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.

Βρυξέλλες και Ελλάδα

 

Για την Ελλάδα σημαντικό βήμα από πλευράς της Ε.Ε. ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού είναι η παροχή χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη έργων όπως η αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μια επένδυση για την οποία έγινε ιδιαίτερη μνεία και από τον κ. Κατάινεν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης την περασμένη Τετάρτη, ως περαιτέρω ώθηση σε έναν κλάδο που έχει στηρίξει τα μάλα την οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Ε.Ε. πάντως (σ.σ.: όπως και οι τουριστικοί φορείς στην Ελλάδα) θεωρεί ότι ειδικά στη χώρα μας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η πρόσβαση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, με ποσοστό άνω του 25% αυτών να το θεωρεί ως το πλέον σημαντικό πρόβλημα.

 

Από την πλευρά των τουριστικών φορέων, και δη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το επόμενο βήμα με ορίζοντα πιθανότατα μέσα στο 2018, ώστε να έχουν ωριμάσει περισσότερο και οι συνθήκες, είναι η δημιουργία μιας βάσης στο κέντρο αποφάσεων της Ε.Ε. όπως έχει κάνει ήδη ο ΣΕΒ. Η αρχή γίνεται με τις επαφές που ξεκινούν άμεσα -πριν από την εκπνοή του 2017- με στόχο η Ελλάδα να κάνει πιο ισχυρή την παρουσία της στο κομμάτι του τουρισμού στις Βρυξέλλες, να είναι πιο ενεργή όχι μόνο στα κέντρα επιρροής και λήψης αποφάσεων, αλλά και ενημέρωσης, «γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό όλης της Ευρώπης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τουριστικοί φορείς.

 

Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι η χώρα μας έως το 2021 μπορεί να προσελκύσει 35 εκατομμύρια επισκέπτες και να πλησιάσει τα 20 δισ. έσοδα, από 13,6 δισ. ευρώ το 2016 και μία εκτίμηση για 14-14,5 δισ. ευρώ το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις ύψους 5-7 δισ. ευρώ σε ένα ευρύ πλέγμα τομέων και κυρίως: α) σε υψηλής στάθμης κλίνες, β) σε υποδομές, όπως τα αεροδρόμια και οι υπόλοιπες πύλες εισόδου, γ) στην εντονότερη διασύνδεση του τουρισμού με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι π.χ. ο αγροδιατροφικός τομέας, δ) στη δημιουργία πολιτιστικού τουριστικού προϊόντος και ε) σε soft ενέργειες, όπως ημερολόγιο δραστηριοτήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για περαιτέρω ανάπτυξή τους ως προορισμών citybreak, προώθηση συνεδριακών υποδομών κ.λπ., ενώ εξίσου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί και η δημιουργία ενός Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό.

 

Οι τουριστικοί φορείς, είτε πρόκειται για τους μεγαλύτερους ξενοδόχους είτε για τους ιδιοκτήτες μικρότερων καταλυμάτων, θέτουν πλέον οι ίδιοι μετ’ επιτάσεως ένα ακόμη ζήτημα: αυτό της… άλλης όψης της τουριστικής ανάπτυξης. «Επειτα από 40 και πλέον χρόνια οργανωμένου τουρισμού στη χώρα μας, παρατηρούνται φαινόμενα άναρχης οικιστικής ανάπτυξης, ανεξέλεγκτης δόμησης, θαλάσσιας ρύπανσης, καταπάτησης και καταστροφής βιοτόπων, που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ). Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η τουριστική δραστηριότητα, τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή της, δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα θα έχει αρνητικές επιδράσεις στη φύση και στο περιβάλλον, καθίσταται πλέον επιβεβλημένο η Πολιτεία να επανακαθορίσει την τουριστική πολιτική της, υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο που θα προσανατολίζεται σε έναν ποιοτικό τουρισμό και θα απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις πέραν του ήλιου και της θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι άμεση ανάγκη να υιοθετηθούν επαρκή συστήματα διαχείρισης και διατήρησης των φυσικών πόρων και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές, οι οποίες θα μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις που ασκούνται από τη μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας κ.ά.

 

 

Πηγή: www.newmoney.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο