Δέκα μεγάλες φορο-εκκρεμότητες μέχρι την πρωτοχρονιά
Σειρά από φορολογικές εκκρεμότητες απαιτούν διευθέτηση έως το τέλος της χρονιάς. Τα τέλη κυκλοφορίας, ο ΕΝΦΙΑ και οι επιλογές για κατάθεση πινακίδων και ρυθμίσεις χρεών. Η οχύρωση έναντι τεκμηρίων, τα αναδρομικά και τα μερίσματα.
Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.
Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ρυθμισμένες οφειλές, κατάθεση πινακίδων, τέλη κυκλοφορίας, δωρεές και γονικές παροχές για κάλυψη τεκμηρίων, δήλωση αναδρομικών αποδοχών…
Αν αφήσατε τις εκκρεμότητες με την Εφορία για την τελευταία στιγμή, οι ημέρες που απομένουν έως το τέλος του έτους ενδεχομένως να μην είναι και από τις… καλύτερές σας. Μια σειρά από φορολογικές εκκρεμότητες απαιτούν διευθέτηση έως την Παρασκευή προκειμένου να μην τις βρείτε μπροστά σας το 2018, είτε με τη μορφή απειλής κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε με τη μορφή έξτρα επιβαρύνσεων.
Τον τίτλο της πιο βαριάς εκκρεμότητας των τελευταίων ημερών κάθε έτους διεκδικούν αναμφίβολα τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Απαιτούν την πληρωμή 1,1 δισ. ευρώ από τις τσέπες των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά ευτυχώς η εξόφληση γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς ταλαιπωρία.
Δεν ισχύει το ίδιο αν προτίθεστε να καταθέσετε τις πινακίδες του Ι.Χ σας για να αποφύγετε τα τέλη κυκλοφορίας. Το σενάριο το οποίο είχε καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια για παράδοση ακινήτων σε ειδικό «κυτίο» στις Δ.Ο.Υ δεν προχώρησε ποτέ βήμα παραπέρα από τη σφαίρα της φαντασίας και μια κλασική εικόνα των τελευταίων ετών με ατελείωτες ουρές στα γκισέ των εφοριών αναμένεται και φέτος να επαναληφθεί.
Στην παρακάτω λίστα, θα βρείτε δέκα κλασικές εκκρεμότητες των επομένων ημερών.
1. Τέλη κυκλοφορίας. Συνήθως δίνεται παράταση στις 31 Δεκεμβρίου για τις πρώτες μέρες του επομένου έτους. Δεδομένη δεν μπορεί να θεωρείται. Η προθεσμία εκπνέει θεωρητικά στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά ανάλογα με την πολιτική που εφαρμόζει η κάθε τράπεζα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, στο σενάριο της μη παράτασης, ηλεκτρονική πληρωμή της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να σας βγάλει εκπρόθεσμους. Στο γκισέ οι πληρωμές γίνονται έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου και απαιτούν έως 2 ευρώ προμήθειας. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι.
2. Κατάθεση πινακίδων. Αποκλειστικά στις Δ.Ο.Υ έως τις 29 Δεκεμβρίου. Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:
– Αδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
– Πινακίδες.
– Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.
– Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
– Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
– Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.
Στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλετε στην Εφορία περιλαμβάνεται και η υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνετε ότι δεν θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σε δημόσιο δρόμο (δηλαδή, ότι έχετε ιδιωτικό χώρο), ώστε οι δρόμοι της πόλης να μην κατακλυστούν από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Τα παραπάνω δικαιολογητικά συνοδεύουν την δήλωση ακινησίας.
3. ΕΝΦΙΑ. Μία και άλλη μία. Η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ έως τις 29 Δεκεμβρίου, η τελευταία δόση στο τέλος Ιανουαρίου 2018. Εκπρόθεσμη πληρωμή του φόρου επιφέρει μηνιαία προσαύξηση 0,73%, μη πληρωμή της οφειλής βάζει τους φορολογούμενους στο κάδρο των κατασχέσεων.
4. Δόσεις ρυθμισμένων οφειλών. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, αδυνατώντας να πληρώσουν τους φόρους τους εντός των προθεσμιών βάζουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή ακόμα πιο απλά στην πιστωτική τους κάρτα. Μην ξεχάσετε τη δόση του Δεκέμβρη και ακόμα περισσότερο μην ξεχάσετε τη δόση του Γενάρη. Από το 2018 μια ημέρα καθυστέρησης στην εξόφληση της δόσης ρυθμισμένης οφειλής, οδηγεί σε απώλεια της ρύθμισης.
5. Οχύρωση έναντι τεκμηρίων. Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να «ξεγλιστρήσουν». Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Για να μετρήσουν για το 2018, θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις 29 Δεκεμβρίου.
Η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ή με δήλωση στην Εφορία του δωρητή. Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 10% επί του ποσού που παρέχεται. Ο φόρος 10% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ των χρημάτων που δωρίζονται. Το τεκμήριο όμως μπορεί να αποδειχθεί πιο ακριβό.
6. Κληρονομικά. Μέχρι το τέλος του μήνα οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην Εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε το 2016. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/ εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
7. Αναδρομικές αποδοχές. Αν εισπράχθηκαν φέτος αναδρομικές αποδοχές του φορολογικού έτους 2016, θα πρέπει να δηλωθούν στην εφορία έως το τέλος Δεκεμβρίου. Οι σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
8. Επιχειρήσεις. Τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.
9. ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει στο τέλος του μήνα να καταβάλουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου.
10. Μερίσματα. Τα νομικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν και να πληρώσουν -μόνο στην Εφορία, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής- την παρακράτηση του 15% στα μερίσματα που διένειμαν.
Πηγή: www.euro2day.gr