• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Διεθνές Κύκλωμα Carousel με «κινητά χωρίς ΦΠΑ» σε Ελλάδα, Γερμανία και Κύπρο

Διεθνές Κύκλωμα Carousel με «κινητά χωρίς ΦΠΑ» σε Ελλάδα, Γερμανία και Κύπρο

Μέχρι και σε… «εξαγωγή τεχνογνωσίας» στην Γερμανία για το πώς στήνονται οι απάτες ΦΠΑ με το σύστημα Carousel, φαίνεται πως έκανε κύκλωμα φοροδιαφυγής το οποίο πιάστηκε σε ελέγχους της ΑΑΔΕ και ειδικεύεται στις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών και κινητών τηλεφώνων σε τιμές κάτω του κόστους, σε μαγαζιά της Ομόνοιας και ολόκληρης της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντοπίστηκε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής με τουλάχιστον 16 εταιρείες που πωλούσαν προϊόντα τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού υλοποιώντας σχέδιο κλαδικής έρευνας.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν τουλάχιστον 16 ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα στην Αττική, ενώ ερευνώνται και άλλες στην περιφέρεια. Συνολικά ως τώρα, σε όλες τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν από τις έρευνες αυτές, έχουν καταλογιστεί πρόστιμα συνολικού ποσού 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε πέντε από αυτές τις επιχειρήσεις έχει μπει «λουκέτο».

«Πλοκάμια» παντού

Εκείνο που εντυπωσιάζει όμως την φορά αυτή, είναι ότι τα μέλη των επιχειρήσεων εμφανίζονται, να είναι και μέτοχοι και σε γερμανικές και κυπριακές επιχειρήσεις πώλησης τηλεφώνων και συσκευών τεχνολογίας, ενώ το κύκλωμα έχει απλώσει τα πλοκάμια του και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, επιτυγχάνοντας να πωλούν τα είδη αυτά σε τιμές 20% φθηνότερα από την επίσημη τιμή αντιπροσωπείας, «εξαφανίζοντας» το αναλογούντα ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο των ίδιων ελέγχων σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και εμπορίας ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντόπισαν επίσης:

  • 3 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαβίβασαν στην ΑΑΔΕ 1.900 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ποσού 18.000 ευρώ
  • 4 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εξέδωσαν 2.004 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ύψους 393.000 ευρώ
  • 6 επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν εικονικές συναλλαγές (έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων), συνολικής αξίας 36.000.000 ευρώ.

Απάτες εκατομμυρίων

Οι έλεγχοι των διωκτικών αρχών εστιάζουν σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), που δραστηριοποιούνται κυρίως σε αγοραπωλησίες κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ιδρύουν νομικές οντότητες των οποίων οι πραγματικοί διαχειριστές και νόμιμοι εκπρόσωποι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν («εξαφανισμένοι έμποροι»). Συχνά μάλιστα, η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο από τα κυκλώματα που αποκαλύπτουνται φτάνει ή ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Και στην περίπτωση αυτή, ένα μέλος του κυκλώματος αναλαμβάνει σε πρώτη φάση να εισαγάγει προϊόντα τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (πολυτελείας ως επί το πλείστον, π.χ. κινητές συσκευές τύπου iphone, ipad κ.λπ). Ωστόσο δεν αποδίδει τον ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις του και… «εξαφανίζεται». Στο ενδιάμεσο έχει προλάβει να εφοδιάσει την αγορά με προϊόντα αυτά, για τα οποία οι υπόλοιποι διαμεσολαβούντες έμποροι της αλυσίδας (δεύτερος, τρίτος κ.λπ.) ζητούν την έκπτωση ή και την επιστροφή του ΦΠΑ για τα είδη που αγόρασαν.

Έχοντας όμως βάλει στην τσέπη ολόκληρο τον ΦΠΑ της αξίας των συσκευών (δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ που τα μοιράζονται στη συνέχεια μεταξύ τους) έχουν την δυνατότητα να πωλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες της αγοραίας (έως και 20% φθηνότερα)  σε σχέση με τα ίδια προϊόντα που διακινούνται με νόμιμο τρόπο.

Εκτός από ΦΠΑ, οι έμποροι του κυκλώματος αποφεύγουν να πληρώσουν και φόρους εισοδήματος, καθώς εκδίδουν πλασματικά (ή καθόλου) φορολογικά στοιχεία.

Follow the money

Οι απάτες αυτού του είδους αποτελούν «γάγγραινα» για τα δημόσια έσοδα σε Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2022 μάλιστα η ΑΑΔΕ είχε ολοκληρώσει 176 τέτοιες έρευνες, με την παραβατικότητα να φτάνει στο 83,5%!

Από την Πρωτοχρονιά μάλιστα ενεργοποιήθηκε και στη χώρα μας ένα νέο σύστημα ελέγχων που αξιοποιεί στοιχεία από πάροχους υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ), δηλαδή  τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών, μέσω των οποίων διενεργούνται τουλάχιστον το 90 % των ηλεκτρονικών αγορών στην ΕΕ.  Από την 1η Απριλίου, οι φορείς αυτοί θα πρέπει να δίνουν στοιχεία και πληροφορίες στην ΑΑΔΕ για τους δικαιούχους διασυνοριακών πληρωμών. Οι πληροφορίες αυτές θα μπαίνουν σε μια νέα ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που θα αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφοριών για τις πληρωμές (CESOP), όπου θα αποθηκεύονται, θα συγκεντρώνονται και θα διασταυρώνονται με άλλα δεδομένα.

Πηγή: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/diethnes-kikloma-carousel-me-kinita-choris-fpa-se-ellada-germania-ke-kipro/

Εγγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο

<

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο