e-ΕΦΚΑ: Διαχωρίζει σε «παλαιές» και «νέες» τις οφειλές
Στο διαχωρισμό των χρεών προς τον e-ΕΦΚΑ σε «παλαιά» και «νέα» προχωρεί το ασφαλιστικό ταμείο, προκειμένου να βελτιώσει τη δυνατότητα είσπραξής τους.
Τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 47,16 δις ευρώ και ο διαχωρισμός τους, θεωρείται απαραίτητος ώστε να καταστεί δυνατή η εισπραξιμότητά του μεγαλύτερου μέρους του.
Οι οφειλές πριν το 2009
Οι περισσότερες οφειλές (31,2 δισ. ευρώ), δημιουργήθηκαν την περίοδο ως το 2009, δηλαδή πριν την οικονομική κρίση, και θεωρείται πολύ δύσκολη, έως ακατόρθωτη η είσπραξή τους. Παρότι τα χρέη αυτά δημιουργήθηκαν σε μια καλή οικονομικά περίοδο, έμεινα ανείσπρακτα, παρά τις υψηλές δυνατότητες των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.
Το σχέδιο
Έτσι, ο σχεδιασμός των διοικήσεων του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών περιλαμβάνει:
1. Το διαχωρισμό των χρεών – πριν και μετά το 2010 – ώστε να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα πληρωμής.
2. Της δημιουργίας λίστας οφειλετών, η οποία θα παρακολουθείται στενά, τόσο ως προς τις οικονομικές δραστηριότητες, όσο και από το πόσο συχνά προχωρούν σε ρυθμίσεις, τις οποίες στη συνέχεια αφήνουν ανεκπλήρωτες.
Κοινό χαρακτηριστικό των περιπτώσεων αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα. Η απουσία περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μεθόδευσης με σκοπό την αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων της επιχείρησης.
Ο έλεγχος
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης επιβάλλεται η άμεση ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενους από την παράνομη δραστηριότητα. Επιπρόσθετα, εντείνεται ο έλεγχος αφερεγγυότητας των κοινών επιχειρήσεων που είναι οφειλέτες.
Μετά την κατάργηση των κριτηρίων για την διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από Ταμεία στο ΚΕΑΟ πολλές από τις οφειλές που έχουν ενταχθεί εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα. Για το λόγο αυτό, το ΚΕΑΟ εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας.
Ο στόχος για 5 δισ.
Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν στην Ατομική Ειδοποίηση για την τακτοποίηση της οφειλής τους και πριν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός. Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Στόχος των κινήσεων αυτών είναι η είσπραξη το 2024 – επιπλέον – 5 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα έτη.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Να σημειωθεί ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023 για το οποίο υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 362.468 και το ρυθμισμένο ποσό 4.763.006.614 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 625.103 για οφειλές ύψους 2.983.919.997 ευρώ.
Όσον αφορά την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, σε σύνολο 988.435 οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, οι 108.230 οφειλέτες έχουν ενεργές ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται, οι 387.609 οφειλέτες έχουν ολοκληρώσει τη ρύθμιση, ενώ 492.596 οφειλέτες σταμάτησαν να πληρώσουν.
Σχεδόν το 50% όσων επέλεξαν να ρυθμίσουν χρέη σε 12 ή 24 δόσεις την σταματούν στην πορεία.
Πηγή: https://www.ot.gr/2024/01/02/forologia/e-efka-diaxorizei-se-palaies-kai-nees-tis-ofeiles/