ΕΦΚΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση «εκκαθαριστικών» για εισφορές μη μισθωτών

ΕΦΚΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση «εκκαθαριστικών» για εισφορές μη μισθωτών

Από χθες το βράδυ, αναρτώνται από τον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Μαρτίου αλλά και την εκκαθάριση του 2017. Αναλυτικά τι θα «δουν» όσοι έχουν πληρώσει το 2017 λιγότερες εισφορές.

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Σταδιακά, από χθες το βράδυ, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές για τους 1,4 εκατ. μη μισθωτούς, ασφαλισμένους στο ταμείο. Μάλιστα, για τους περίπου 1,1 εκατ. από αυτούς, θα περιλαμβάνει εκτός από τις τρέχουσες εισφορές Μαρτίου 2018, και το αποτέλεσμα του συμψηφισμού για το 2017.

 

Από αυτούς, όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ, θα μπορούν να το εισπράξουν εφάπαξ στον τραπεζικό τους λογαριασμό εντός 2μήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, ήτοι έως το τέλος Ιουνίου.

 

Συγκεκριμένα, το πιστωτικό υπόλοιπο το οποίο εμφανίζεται στο ειδοποιητήριο αφού πρώτα έχει συμψηφιστεί με ενδεχόμενες οφειλές τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 (Γενάρης, Φλεβάρης), αντιμετωπίζεται ως εξής:

 

α. Ποσό των 50,01€ και άνω μπορεί να παραμείνει στον λογαριασμό του ασφαλισμένου, προκειμένου να συμψηφιστεί με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα έως 31.5.2018. Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών ΕΦΚΑ. Μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής της αίτησης, το εναπομείναν πιστωτικό υπόλοιπο θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που δεν έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Για συμπλήρωση του Αριθμού Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) έχει δημιουργηθεί Ηλεκτρονική Υπηρεσία.

 

β. Πιστωτικό υπόλοιπο έως 50,00€ δεν εισπράττεται αλλά θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.

 

Αντίθετα, όσοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο, που σημαίνει ότι το 2017 πλήρωσαν λιγότερες εισφορές από αυτές που αντιστοιχούσαν στο εισόδημά τους, θα πληρώσουν το επιπλέον ποσό που τους αντιστοιχεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως 31.5.2018, ενώ η τελευταία δόση πληρώνεται 28.9.2018.

 

Προσοχή, οι δόσεις εκκαθάρισης για το 2017, σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου, πρέπει να πληρώνονται στο ακριβές ύψος τους καθώς είναι ευθέως συνδεδεμένες με την ασφαλιστική ενημερότητα. Αντίθετα, για τις εισφορές του 2018 αρκεί η καταβολή του ελάχιστου ποσού, ανεξάρτητα από το ύψος του ειδοποιητηρίου, για να μη διαταραχθεί η ενημερότητα.

 

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι πως η διαδικασία εκκαθάρισης δεν αφορά ασφαλισμένους που εργάζονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ως μισθωτοί αλλά ούτε και τα «μπλοκάκια». Για αυτούς η εκκαθάριση θα γίνει αργότερα.

 

Όσο για τις τρέχουσες εισφορές 2018, αυτές θα αφορούν τον Μάρτιο και θα πρέπει να πληρωθούν από όλους έως τις 18/5/2018. 

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο