• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Ενέργεια, τουρισμός, logistics, εμπόριο γυρίζουν «σελίδα» με την ψηφιακή στρατηγική

Ενέργεια, τουρισμός, logistics, εμπόριο γυρίζουν «σελίδα» με την ψηφιακή στρατηγική

Πολλοί είναι οι κλάδοι της οικονομίας που μπορούν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη μιας συγκροτημένης ψηφιακής στρατηγικής σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας  ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου του ΣΕΒ «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας:  Ο δρόμος για την Ανάπτυξη»

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Στο φόντο αυτό μια σειρά από δραστηριότητες της οικονομίας ευνοούνται, όπως η ενέργεια, οι υπηρεσίες κτλ. Αναλυτικά όπως είπε ο κ. Φέσσας:

 

•             Ότι για παράδειγμα ο κλάδος της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού θα μπορούσε να επωφεληθεί από ψηφιακές πλατφόρμες για να αναλύει και να αξιοποιεί δεδομένα σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές και βάσει αυτού να δημιουργήσει γύρω του ένα οικοσύστημα για τον σχεδιασμό «έξυπνων σπιτιών». Τα «έξυπνα σπίτια» θα αναλύουν τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών τους και ανάλογα με τις ανάγκες τους θα οργανώνουν, αυτοματοποιούν και βελτιστοποιούν τις λειτουργίες μιας κατοικίας συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας ή την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

 

•             Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ανοίγει νέους ορίζοντες και σε βασικούς κλάδους όπως αυτός της εφοδιαστικής αλυσίδας όπου αισθητήρες τοποθετημένοι στους στόλους των φορτηγών θα μπορούσαν να αποστέλλουν δεδομένα σε έναν κεντρικό πύργο ελέγχου, ο οποίος μέσω της πλατφόρμας ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων, θα είναι σε θέση να αναλύσει την απόδοση του στόλου, να ελέγξει την κατανάλωση καυσίμων, να βελτιστοποιήσει τις εκτελούμενες διαδρομές και να διαγνώσει ενδεχόμενες βλάβες που πρόκειται να παρουσιαστούν στα οχήματα δημιουργώντας έναν «έξυπνο στόλο».  Η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ θα μπορούσε έτσι να αυξηθεί σημαντικά.

 

•             Η νέα τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει καινοτόμες  προτάσεις στον τουρισμό, ανανεώνοντας το τουριστικό προϊόν που προσφέρεται, κάνοντας εφικτή ή ευκολότερη  την πρόσβαση όλων των πολιτιστικών χώρων σε μεγαλύτερο κοινό, ή προσφέροντας νέα πολιτιστικά προϊόντα, από το πλούσιο απόθεμα που διαθέτει η χώρας μας.

 

•             Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην ανταπόκριση τη χώρας σε παγκόσμιες προτεραιότητες και δεσμεύσεις όπως οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης. Η αυτοματοποίηση, η ρομποτική, το e-commerce διευκολύνουν την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

 

•             Σε μία ευρύτερη κλίμακα, οι πλατφόρμες ανάλυσης δεδομένων θα συντελέσουν ουσιαστικά στο σχεδιασμό «έξυπνων πόλεων». Κάτω από την ομπρέλα των «έξυπνων πόλεων» συμπεριλαμβάνονται ένα σύνολο ψηφιακών λύσεων, όπως η εκπαίδευση από απόσταση, οι ευφυείς μεταφορές, ο έξυπνος φωτισμός, η έξυπνη στάθμευση, η διασυνδεδεμένη διαχείριση απορριμμάτων, κτλ. Η ανάλυση δεδομένων αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για όλες αυτές τις λύσεις. 

 

•             Ένα από τα πλεονεκτήματα τα οποία διαθέτει η χώρα μας σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό είναι το έμψυχο υλικό. Η μετάβαση σε μια ψηφιακή αγορά, δημιουργεί ευκαιρίες που μπορούν να προσελκύσουν νέους επιστήμονες και να επαναφέρουν εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό. Η υστέρηση του ψηφιακού μετασχηματισμού θα  φρενάρει την οικονομία και δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και προστιθέμενης αξίας, χάνοντας έτσι και αυτές τις ευκαιρίες.

 

Μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις

 

Πέρα πάντως από τον ψηφιακό σχεδιασμό που πρέπει να έχει χαρακτήρα εθνικής στρατηγικής ο κλάδος ειδικά των τηλεπικοινωνιών προχωρά σε επενδύσεις κλίμακας.

 

Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 έκλεισε με τις εταιρείες κινητής επικοινωνίας να έχουν επενδύσει τελευταία τρία τρίμηνα €340 εκ. σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.

 

Ακόμα και στα χρόνια της κρίσης η επενδυτική δραστηριότητα των εταιρειών κινητής επικοινωνίας είναι αδιάκοπη και αφορά σε σημαντικές επενδύσεις που αντιστοιχούν στο 49% του EBITDA, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος στην ομιλία του στο πρόσφατο 7ο συνέδριο Mobile Connected World που διεξήχθη την Πέμπτη (04.05.2017) στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

 

Επιπλέον επενδύσεις €4,5 δισ. έως το 2020

 

Αποτιμώντας τις εξελίξεις τη χρονιά που μας πέρασε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ τόνισε ότι υπήρξε πρόοδος που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το ψηφιακό μας μέλλον. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο των εταιρειών έως το 2018 θα δρομολογηθούν επενδύσεις €1.2 δισ. και επιπλέον €4.49 δισ. έως το 2020 σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και επαρκούς χωρητικότητας.

 

Πρώτος στόχος είναι η εξάπλωση των ασύρματων δικτύων 4G σε όλη την Ελλάδα. Για τα δίκτυα 5G οι επενδύσεις πατάνε ήδη στην ανάπτυξη των δικτύων 4G με την ΕΕ να έχει βάλει τον πήχη ψηλά, στοχεύοντας στην πιλοτική εμπορική διάθεσή τους το 2020, σύμφωνα με την αναπτυξιακή στρατηγική της.  Αυτές οι επενδύσεις στα δίκτυα παρέχουν τη δυνατότητα για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έξυπνων πόλεων στη βάση των δικτύων 4.5G και προσφέρουν στον επισκέπτη και τον τουρίστα μία ξεχωριστή εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών της.

 

Πηγή: www.reporter.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο