Επενδύσεις 3,6 δισ. ευρώ μέσω ΑΠΕ αναζητά η Ελλάδα
Για τη δημοπρασία παραγωγής 2,6 Γιγαβάτ ηλιακής και αιολικής ενέργειας προετοιμάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει τα περιβαλλοντικά της διαπιστευτήρια στη Μεσόγειο.
Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.
Ο πρώτος διαγωνισμός για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά), θα γίνει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου.
«Από τώρα και στο εξής, η παραγωγή και οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καθοριστούν με ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, συμπληρώνοντας ότι η «κίνηση αυτή θα πρέπει να ενθαρρύνει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 2,5 δισ. έως 3 δισ. ευρώ, ειδικά στην αιολική ενέργεια».
Η κυβέρνηση δημοσίευσε τους τελικούς κανονισμούς για την πρώτη πρόσκληση σε διαγωνισμό, οι οποίοι σκιαγραφούν το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος των έργων που θα ανατεθούν.
Ο πρώτος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου και θα εκχωρήσει άδειες για την παραγωγή 300 Μεγαβάτ αιολικής ενέργειας και 300 Μεγαβάτ ηλιακών φωτοβολταϊκών.
Η ετήσια προσφορά της Ελλάδας σε ηλιακή και αιολική ενέργεια από το 2018 μέχρι το 2020 θα φτάνει τα 300 μεγαβάτ, ωστόσο θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο δημοπρασίες 400 μεγαβάτ από το 2019 κι έπειτα. Η συνολική παραγωγή θα φτάσει τα 2,6 Γιγαβάτ, σχεδόν όσο δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες.
Η μετάβαση σε πλειστηριασμούς από τιμολογιακές τροφοδοσίες ακολουθεί μια κίνηση που έχουν κάνει οι περισσότερες ανανεώσιμες αγορές.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους θεσμικούς παράγοντες στην αγορά αιολικής ενέργειας, αλλά υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, κυρίως σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια», δήλωσε ο Δημήτρης Ασιμάκης, συνεργάτης της Norton Rose Fulbright LLP, μιας δικηγορικής εταιρείας που συμβουλεύει εταιρείες για επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας.
Η Ελλάδα είναι γνωστή για την άφθονη ηλιοφάνεια, χαρακτηριστικό-κλειδί της χώρας για την προσέλκυση τουρισμού, ωστόσο διαθέτει και εξαιρετικό απόθεμα σε αιολική ενέργεια. Όπως όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται νομικά προκειμένου να πετύχει συγκεκριμένο στόχο σε ότι αφορά την “πράσινη ενέργεια” και ειδικότερα στοχεύει στην κάλυψη τουλα΄χιστον του 18% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης κι Ανάπτυξης (EBRD) δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και κατά πάσα πιθανότητα θα παραχωρήσουν δάνεια στους φορείς που θα αναλάβουν τα συγκεκριμένα ενεργειακά projects.
Πέρυσι η EBRD δεσμεύτηκε να δανείσει 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα παραγωγής “πράσινης” ενέργειας στη Μεσόγειο.
Πηγή: www.newmoney.gr