Έρχεται κλειδωμένη προσυμπλήρωση εσόδων εξόδων στις φορολογικές δηλώσεις
Στην καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλους τους κλάδους της οικονομίας προχωρά υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ, ενώ ταυτοχρονα κλειδώνουν έσοδα και έξοδα στις δηλώσεις ΦΠΑ και σε δεύτερο χρόνο στο έντυπο Ε3.
Στόχος της κυβέρνησης και της ΑΑΔΕ είναι να κλείσουν τα “παράθυρα” για εικονικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα θα “κλειδώσουν” και τα έσοδα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:
– τα έσοδα που δηλώνονται από κάθε φορολογούμενο, δεν θα μπορεί πλέον να είναι λιγότερα από αυτά που γνωρίζει η ΑΑΔΕ ότι προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS). Θα μπορούν ωστόσο να τροποποιούν τα έσοδα προς τα πάνω.
– ως τιμολόγια εξόδων που μειώνουν (εκπίπτουν) το φορολογητέο εισόδημα, θα μετράνε μόνον όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Σε αυτά πάντως, όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρχει τρόπος να προσμετρούνται και δαπάνες που έγιναν με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή απλοποιημένα τιμολόγια (αποδείξεις που υπέχουν θέση τιμολογίου) πχ από πρατήρια καυσίμων κλπ. Σε κάθε περίπτωση και αυτές θα πρέπει να “ανεβαίνουν” στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5.12.2022 η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης (στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΠΑΕΛΟ) “Θέλουμε να κλειδώσουμε τις δηλώσεις του ΦΠΑ αρχικά και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε δεύτερο χρόνο, με αυτό τον τρόπο πλησιάζουμε πάρα πολύ κοντά στους στόχους μας, χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα, μόνο στο τέλος εάν χρειαστεί θα τα ενεργοποιήσουμε. Δηλαδή εάν δούμε ότι η συμμόρφωση έχει φτάσει στο 95% για το τελευταίο 5% μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ενδεχομένως και κάποια πρόστιμα ώστε να μην έχουμε υποχρεώσεις που κάποιοι τις τηρούν και κάποιοι δεν τις τηρούν Θεωρώ ότι αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική στροφή, είμαστε ήδη εκεί που θέλουμε χοντρικά στα έσοδα, βλέποντας τα στοιχεία για το ΦΠΑ είμαστε σε ίδιο επίπεδο ή με παραπάνω έσοδα στο 93% των περιπτώσεων σύμφωνα με τις τελευταίες υποβολές, άρα είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Στα έξοδα είμαστε ακόμα κάπως μακριά από αυτό που θα θέλαμε, ξέρουμε είναι είναι πιο δύσκολο. Φτάνουμε στο 65% περίπου της συμμόρφωσης, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε μια δουλειά σχετικά γρήγορα για να ξεπεράσουμε το 90% που θα ήταν ένας λογικός στόχος”.
Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής ανέφερε ότι: “Αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα να κλείσουμε όλα τα κενά που μπορεί να έχουμε γιατί στα έσοδα έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ταυτότητας myDATA και δηλώσεων, ενώ στα έξοδα έχουμε αποκλίσεις, άρα εκεί πρέπει να δουλέψουμε πιο πολύ, να δούμε ποιο είναι το κενό, καταλαβαίνω ότι ψηφιακά ό,τι ζητήθηκε για να μπορεί να γίνει ο χαρακτηρισμός έχει γίνει, ό,τι ζητήθηκε φτιάχθηκε και πλέον το μπαλάκι είναι σε εσάς τους λογιστές να ασχοληθείτε και να πιέσετε και λίγο τις επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι είναι σοβαρό”.