• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Τεκμαρτή φορολόγηση: Ποιοι αυτοαπασχολούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Τεκμαρτή φορολόγηση: Ποιοι αυτοαπασχολούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ όσοι επιχειρήσουν να παρακάμψουν τα αντικειμενικά κριτήρια

Στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα μπουν το 2024 όσοι αυτοαπασχολούμενοι αντιδράσουν
έναντι του νέου επαχθούς νομοθετικού καθεστώτος των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, επιλέγοντας διάφορες «αθέμιτες» πρακτικές για να μειώσουν εκ των υστέρων τα φορολογητέα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη ζητήσει από την ΑΑΔΕ την κατάρτιση ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο θα προβλέπει τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων και τη διενέργεια εξονυχιστικών φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό όλων όσοι θα προσπαθήσουν να καταστρατηγήσουν τις διατάξεις για το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης. Στο στόχαστρο θα μπουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι διαπιστωθεί ότι έχουν υιοθετήσει διάφορες μεθόδους που είτε θα μηδενίζουν είτε θα μειώνουν σημαντικά το ύψος των τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων που τους προσδιορίζει το νέο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει, σε πρώτη φάση, μία εκτεταμένη διασταύρωση μεταξύ των δεδομένων που έχει για τον αριθμό των ατομικών επιχειρήσεων που είναι ενεργές στο τέλος του 2023 και υπάγονται στο νέο σύστημα, των ατομικών επιχειρήσεων που θα έχουν κληθεί να πληρώσουν για το 2023 φόρους εισοδήματος με βάση όχι τα δηλούμενα, αλλά τα τεκμαρτά ποσά φορολογητέων εισοδημάτων που θα τους έχει προσδιορίσει το νέο σύστημα και δεδομένων που θα καταγραφούν εκ των υστέρων σχετικά με την περαιτέρω «συμπεριφορά» αυτών των επιχειρήσεων.

Στόχος της εκτεταμένης αυτής διασταύρωσης θα είναι να εντοπιστούν ποιες από τις ατομικές επιχειρήσεις που φορολογήθηκαν με το νέο σύστημα προσπαθούν να προσαρμόσουν τα φορολογικά δεδομένα τους στις νέες συνθήκες ώστε να αποφύγουν για δεύτερη χρονιά τη φορολόγησή τους με
βάση το νέο αυτό σύστημα ή να μειώσουν σημαντικά την επιβάρυνσή τους απ’ αυτό. Ειδικότερα, ο στόχος θα είναι να εντοπιστούν και να καταγραφούν:

  1. Οι αυτοαπασχολούμενοι που έκαναν διακοπή δραστηριότητας των ατομικών τους επιχειρήσεων και οι πορείες που ακολούθησαν μετά. Θα καταγραφούν δηλαδή όσοι αυτοαπασχολούμενοι μετά τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας: α) Έπαψαν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν βγήκαν στη σύνταξη, δημιουργώντας υπόνοιες ότι πέρασαν στην παραοικονομία. β) Ίδρυσαν προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε. ή Ε.Ε.) με συμμετοχή των ιδίων και στενών συγγενικών τους προσώπων και με ίδια ή παρεμφερή κατηγορία δραστηριότητας, ώστε να περάσουν τελείως «κάτω από τα ραντάρ» του νέου συστήματος, υπαγόμενοι αυτόματα και πάλι στο σύστημα φορολόγησης με βάση τα έσοδα και τα έξοδα, το οποίο τους επιτρέπει να δηλώνουν ακόμη και ζημιές και να μην πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος. γ) Ίδρυσαν άλλες ατομικές επιχειρήσεις, με σκοπό να μηδενίσουν τα έτη λειτουργίας τους, να εμφανιστούν ως νέοι αυτοαπασχολούμενοι και να πάρουν πλήρη απαλλαγή από τη φορολόγηση με το νέο σύστημα. δ) Ίδρυσαν άλλες ατομικές επιχειρήσεις με «μπροστινούς» αναπήρους ή πολυτέκνους ώστε οι δραστηριότητές τους να φορολογηθούν για το 50% του τεκμαρτού εισοδήματος ή στα ονόματα αναπήρων 80% και άνω για να απαλλαγούν πλήρως από τη φορολόγηση με το νέο σύστημα.
  2. Οι αυτοαπασχολούμενοι που μείωσαν σημαντικά το κόστος μισθοδοσίας τους, είτε απολύοντας εργαζόμενους, είτε περικόπτοντας τις αποδοχές των υπαλλήλων τους, είτε αλλάζοντας το καθεστώς απασχόλησης από πλήρη σε μερική, είτε υιοθέτησαν άλλες μεθοδεύσεις ψαλιδίσματος της μισθολογικής τους δαπάνης, ώστε να μειώσουν σημαντικά τα ποσά των τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων που τους προσδιορίζει το νέο σύστημα, το οποίο -ως γνωστόν- λαμβάνει υπόψη το ύψος της μισθοδοσίας του προσωπικού.
  3. Οι αυτοαπασχολούμενοι που μείωσαν σημαντικά το ύψος του τζίρου τους προκειμένου να μην υπερβούν τον μέσο όρο του ΚΑΔ της κύριας δραστηριότητάς τους και να αποφύγουν την προσαύξηση του τεκμαρτού τους εισοδήματος.

Ποιοι θα τεθούν υπό παρακολούθηση σε δεύτερη φάση

Σε δεύτερη φάση, πολύ αργότερα μέσα στο 2024, η ΑΑΔΕ θα συλλέξει στοιχεία και για τις ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν δηλώσει για το 2023 εισοδήματα σημαντικά υψηλότερα από τα ελάχιστα όρια φορολογητέων εισοδημάτων που θα τους έχει προσδιορίσει το νέο σύστημα, αλλά κατά τη διάρκεια του 2024 θα εμφανίζουν -μέσω των υποβολών που θα κάνουν στην πλατφόρμα myDATA- σημαντικά χαμηλότερα ποσά ακαθάριστων εσόδων και καθαρών κερδών, δημιουργώντας υποψίες ότι αποφεύγουν την έκδοση φορολογικών στοιχείων, προκειμένου να χαμηλώσουν το ύψος των δηλούμενων καθαρών εισοδημάτων τους κοντά στα επίπεδα ή και κάτω από τα επίπεδα των τεκμαρτών για να
γλιτώσουν φόρους εισοδήματος.

Οι επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν από αυτήν την ιδιότυπη ψηφιακή παρακολούθηση – διασταύρωση δεδομένων που θα κάνει η ΑΑΔΕ θα προτεραιοποιηθούν για τη διενέργεια εκτεταμένων και εξονυχιστικών φορολογικών ελέγχων, με σκοπό να τεκμηριωθούν και να αποκαλυφθούν αυτές οι «αθέμιτες» πρακτικές καταστρατήγησης των διατάξεων του νέου συστήματος, φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα ποσά πρόσθετων φόρων και προστίμων, βάσει του ισχύοντος Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4987/2022).

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1543883/tekmarti-forologisi-poioi-aytoapascholoymenoi-mpainoyn-sto-stochastro/

Εγγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο

<

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο