Η πρόσληψη θα «κουρεύει» το πρόστιμο για «μαύρη» εργασία

Η πρόσληψη θα «κουρεύει» το πρόστιμο για «μαύρη» εργασία

Μείωση έως και 80% στο πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, εάν ο ανασφάλιστος εργαζόμενος προσληφθεί με όρους μισθωτής απασχόλησης.

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Αυτό αναμένεται να είναι το νέο «μοντέλο» ποινής σε εργοδότες που εντοπίζονται να έχουν αδήλωτους εργαζόμενους. Πρόκειται για μια νέα ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο.

 

 

Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή» έχει λάβει την έγκριση των Θεσμών για να προχωρήσει σε μια σπονδυλωτή περικοπή των προστίμων, πάντα με αντίστοιχη πρόσληψη των αδήλωτων εργαζόμενων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση αναμένεται να ορίζει τα εξής:

 

 

Το πρόστιμο που επιβάλλεται σήμερα είναι της τάξης των 10.550 ευρώ. Μοναδική εξαίρεση είναι ο αδήλωτος εργαζόμενος να είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο περιορίζεται στα 9.200 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο.

 

Με το νέο τρόπο που θα δημιουργηθεί, εάν ο εργοδότης δεχτεί να προσλάβει τον ανασφάλιστο εργαζόμενο για ένα τρίμηνο, τότε το πρόστιμο θα υποχωρεί στα 7.000 ευρώ. Εάν αποδεχτεί έξι μήνες εργασία, τότε το πρόστιμο περιορίζεται στα 5.000 ευρώ και εάν συμβιβαστεί με ετήσια απασχόληση, τότε το πρόστιμο «κατρακυλάει» στα 2.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εργοδότης να αποδεχτεί παράλληλα ότι για το χρονικό διάστημα που θα ισχύει η ανωτέρω συμφωνία, δεν θα απολύσει κανέναν από το σύνολο των εργαζομένων που έχει στην επιχείρησή του.

 

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα πετύχει σημαντική αύξηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και από ανάλογη αύξηση της εισπραξιμότητας των προστίμων.

 

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ το υπουργείο Εργασίας με δειγματοληπτικούς ελέγχους καταγράφει ότι η αδήλωτη εργασία κυμαίνεται στα επίπεδα του 12%, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 25% αδήλωτη απασχόληση.

 

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο