Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Τι αλλάζει το 2022 – Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά
Έξτρα έκπτωση έως 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα για ηλεκτρονικές συναλλαγές από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ιατρικές αποδείξεις που θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος αλλά και αύξηση των ποσών που θα δίνονται μέσω της φορολοταρίας είναι μερικές από τις αλλαγές που φέρνει ο ερχομός του 2022.
Από το 2022 έως και το 2025, για κάθε συναλλαγή που θα κάνουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικό τρόπο και θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα παρέχεται έκπτωση 30%. Το ποσό θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα ενώ το μέγιστο ποσό θα φτάνει στα 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα, ο φορολογούμενος μπορεί να γλιτώσει φόρο ως και 2.200 ευρώ.
Το μέτρο αφορά δαπάνες που ανήκουν στις ομάδες στέγασης, υπηρεσιών, μεταφορών, αναψυχής, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης, υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Εν αναμονή της λίστας των επαγγελματιών που θα υπαχθούν, βρίσκονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.
Να σημειωθεί ότι για να μην επιβληθεί πρόστιμο 22% επί των ηλεκτρονικών πληρωμών που δεν έχουν διενεργηθεί, κάποιες συναλλαγές θα μετράνε διπλές. Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών που αφορούν στην υγεία, ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους
Έτσι, οι ηλεκτρονικές πληρωμές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
- αυτές που θα μας βοηθάνε ώστε ο φορολογούμενος να αποφεύγει το πρόστιμο του 22% (επί των συναλλαγών που δεν θα έχουμε πληρώσει με κάρτα οι οποίες πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος)
- αυτές που θα είναι προς γιατρούς, θα μετράνε διπλά και θα βοηθούν ώστε να αποφεύγεται το πρόστιμο
- τις συναλλαγές που θα βοηθούν στην εξασφάλιση της έκπτωσης φόρου.
Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά το οποίο περιορίζεται σε 13.500 ευρώ. Για το εισόδημα των 15.000 ευρώ, ο φορολογούμενος θα πλήρωνε φόρο 2.000 ευρώ ενώ για το εισόδημα των 13.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών θα πληρώσει 1.670 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.
Βασικός στόχος των αλλαγών είναι να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους όπου τα ποσοστά είναι υψηλά.
Νέα φορολοταρία
Κίνητρα και μπόνους στους πολίτες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό χρήμα παρέχουν και οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών στη φορολοταρία. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η αύξηση των ποσών που θα λαμβάνουν οι νικητές ενώ αλλάζει και το πλαίσιο λειτουργίας. Τα βραβεία της λοταρίας αναμένεται να φτάνουν κλιμακωτά έως και τις 50.000 ευρώ, ενώ τα Χριστούγεννα το ποσό που θα κληρώνεται θα είναι έως και 100.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που μελετάται να εφαρμοστεί το νέο έτος, αναμένεται να προβλέπει ότι κάθε μήνα:
500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ.
70 φορολογούμενοι θα κερδίζουν από 5.000 ευρώ.
5 φορολογούμενοι θα κερδίζουν από 20.000 ευρώ.
Ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.
Στην κλήρωση του Δεκεμβρίου κάθε έτους, ένας υπερτυχερός θα κερδίζει το ποσό των 100.000 ευρώ.
Επίσης, το οικονομικό επιτελείο μελετά να αλλάξει και η βαρύτητα των αποδείξεων-λαχνών στη φορολοταρία. Δηλαδή οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας στο 40% του εισοδήματός τους να έχουν περισσότερους λαχνούς σε σχέση με τον φορολογούμενο που συγκέντρωσε αποδείξεις μέχρι το 30% του εισοδήματός του.