• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό, γυμναστήρια – Πού αυξάνεται ο φόρος – Τι θα γίνει με καφέ και ταξί

Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό, γυμναστήρια – Πού αυξάνεται ο φόρος – Τι θα γίνει με καφέ και ταξί

Προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αφού μια επιστροφή στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% από το σημερινό μειωμένο 13% θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη μονιμοποίηση για τις περισσότερες υπηρεσίες – Από 1η Ιανουαρίου επανέρχονται στον συντελεστή ΦΠΑ 24% τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως αναψυκτικά ή ανθρακούχο νερό.

Με την ακρίβεια να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται αύριο στη Βουλή, προχωρά σε δραστικές κινήσεις στήριξης των εισοδημάτων μονιμοποιώντας τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ:

  • στα μέσα μεταφοράς,εκτός από τα ταξί
  • στον τουρισμό,
  • στα εισιτήρια σε κινηματογράφο και θέατρο καθώς και
  • στα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

Ταυτόχρονα, παρατείνει για ένα ακόμη 6μηνο, μέχρι τέλος Ιουνίου, τον μειωμένο συντελεστή στον καφέ όπως και στις υπηρεσίες ταξί. 

Οι αυξήσεις

Αντίθετα, από 1η Ιανουαρίου επανέρχονται στον συντελεστή ΦΠΑ 24% τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως αναψυκτικά ή ανθρακούχο νερό. 

Προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αφού μια επιστροφή στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% από το σημερινό μειωμένο 13% θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη μονιμοποίηση για τις περισσότερες υπηρεσίες. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο μειωμένος ΦΠΑ 13% θα καλύπτει μόνιμα από 1-1-2024 τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Επιπλέον, η μονιμοποίηση  του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα δώσει πλεονέκτημα στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο, καθώς θα καταστήσει ακόμα πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%. 

Οι μόνιμα μειωμένοι ΦΠΑ

Ειδικότερα μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%:

  • στο τουριστικό πακέτο. Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
  • στις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • στον πολιτισμό: Παραμένουν στις ίδιες τιμές στα εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα
  • στον αθλητισμό: Παραμένουν τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και σχολές χορού στο 13%

Ο νέος προϋπολογισμός

Παροχές 1,6 δισ. ευρώ με αυξήσεις μισθών συντάξεων και επιδομάτων για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά προβλέπει για το 2024 ο νέος προϋπολογισμός. Ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,4% για φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης στο προσχέδιο για 2,3% ενώ για το 2024 προβλέπεται επιτάχυνση στο 2,9% με «ατμομηχανή» τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,1%  τον επόμενο χρόνο από 7,1% φέτος.

Ωθηση στην ανάπτυξη θα δώσουν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η ταχύτερη απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. 

Οριακά υψηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου τοποθετείται ο πληθωρισμός για φέτος και το επόμενο έτος. Με βάση τη νέα πρόβλεψη η αύξηση του δείκτη από  3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 3,9% για το 2023 για να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024.

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις η ιδιωτική κατανάλωση θα ανεβάσει ταχύτητα φθάνοντας για φέτος στο 2,9% από 2,5% που ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο για να κατέβει στο 1,3% το 2024 έναντι πρώτης εκτίμησης για  1,6%.

Την ίδια στιγμή αναμένεται βουτιά της δημόσιας κατανάλωσης στο -1,6% το 2024.Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 «κλειδώνει» στο 2,1% ενώ το δημόσιο χρέος  δημόσιος χρέος  προβλέπεται να αποκλιμακωθεί στο 152,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024 .

Πηγή: https://www.imerisia.gr/oikonomia/forologia/83859_monimopoioyntai-oi-meiomenoi-syntelestes-fpa-se-metafores-toyrismo

Εγγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο

<

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο