Μόνο ηλεκτρονικά θα δηλώνονται οι υπερωρίες από 1η Ιουλίου
Με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ενεργοποιούνται οι προσφάτως ψηφισθείσες ρυθμίσεις του ν. 4488/17 για την αυστηρή τήρηση των κανόνων για τις υπερωρίες και την υπερεργασία.
Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.
Ο νόμος 4488/17 ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία και περιελάμβανε διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση της απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υποδηλωμένη εργασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας και αξιοποιώντας την εμπειρία από τους ελέγχους που διεξάγει το ΣΕΠΕ, η παρούσα κυβέρνηση νομοθέτησε την υποχρεωτική, εκ των προτέρων, δήλωση των υπερωριών, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας εκ μέρους των εργοδοτών και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Με την Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι από την 1η Ιουλίου η δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του σχετικού εντύπου και μέσω της αποστολής μηνύματος με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.
Θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών έως την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε η υποβολή θα γίνεται μόνο με το νέο τρόπο. Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής, από την 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή τροποποίησης ωραρίου μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής αποτύπωσης των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη διαδικασία υποβολής εντύπων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, περιγράφεται η διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 38 του Ν.4488/17 για την ηλεκτρονική αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, μόνο εφόσον ο ίδιος έχει συνυπογράψει ή ενημερωθεί με εξώδικο. Η θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου θεραπεύει φαινόμενα στρέβλωσης που είχαν παρατηρηθεί, με εργοδότες να προβαίνουν σε αναληθείς αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Η Υπουργική Απόφαση ορίζει τον τρόπο υποβολής του σχετικού εντύπου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, υπογεγραμμένου και από τον εργαζόμενο είτε της εξώδικης δήλωσης του εργοδότη και της έκθεσης επίδοσής της στον εργαζόμενο από δικαστικό επιμελητή.
Με τις παραπάνω προσθήκες, σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, συντελείται ένα σημαντικό βήμα στην πληρέστερη αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της αγοράς εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και ολοκληρώνεται ένας αποτελεσματικός, αξιόπιστος και σύγχρονος μηχανισμός για την επιτήρηση της αγοράς εργασίας και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παραβατικότητας. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται η φιλικότητα προς τον χρήστη των νέων λειτουργικοτήτων, με την απόδοση διαφορετικών και εύχρηστων δυνατοτήτων υποβολής.
Πηγή: www.euro2day.gr