• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Νέος πονοκέφαλος τα «φρέσκα» κόκκινα δάνεια

Νέος πονοκέφαλος τα «φρέσκα» κόκκινα δάνεια

Προβληματισμό προκαλεί η επιδείνωση της εικόνας το α’ τρίμηνο, μετά από ένα θετικό σερί. Τα δάνεια που εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και εμφάνιση του «ηθικού κινδύνου». Ο ρόλος της Εφορίας και οι προσδοκίες αντιστροφής της τάσης.

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Ανησυχία επικρατεί στις διοικήσεις των τραπεζών για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρυθμός αύξησης των κόκκινων δανείων ήταν μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ρυθμό μείωσης (σ.σ. μέσω ρυθμίσεων, αποπληρωμών κ.λπ.), γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για τους επόμενους μήνες, παρότι ο Μάρτιος ήταν λίγο καλύτερος σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και η αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων υποχρεώσεων παρατηρείται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στα στεγαστικά και ακολουθούν τα δάνεια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

 

Το ανησυχητικό είναι ότι η νέα απορρύθμιση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έρχεται μετά από 9 μήνες συνεχούς μείωσης τους. «Από τον Ιούνιο του 2017 έως και το τέλος του ιδίου έτους τα δάνεια που ρυθμίσθηκαν και όσα αναδιαρθρώθηκαν, δηλαδή έγιναν ενήμερα, ήταν περισσότερα από αυτά που κοκκίνιζαν ή παρουσίαζαν αρρυθμία στην μηνιαία αποπληρωμή. Ειδικά, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 ήταν το καλύτερο, όσον αφορά την ρύθμιση δανείων, των τελευταίων ετών», τονίζουν.

 

Εποχικό (;)

Ο Απρίλιος αποτελεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές βαρόμετρο, καθώς προς το τέλος του θα αποδειχθεί αν η τρίμηνη αύξηση των επισφαλών δανείων ήταν «εποχικό φαινόμενο» ή έχει σοβαρές διαστάσεις που αντανακλώνται στο μέτωπο της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών. Το πιο σοβαρό στοιχείο είναι, όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος, ότι η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων έρχεται σε συνδυασμό με την μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Μείγμα που καταδεικνύει ότι υπάρχει πραγματικό οικονομικό πρόβλημα σε όλο και μεγαλύτερη μερίδα νοικοκυριών και καμία προοπτική βελτίωσης των εισοδημάτων τους, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα.

 

«Αν η αδυναμία αποπληρωμής των μηνιαίων υποχρεώσεων συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες τότε φοβούμαστε ότι ένα μεγάλο τμήμα των δανειοληπτών θα έχει χάσει ακόμη περισσότερο την οικονομική ικανότητα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του», αναφέρει τραπεζική πηγή.

 

Τσακίζουν οι φόροι

Η επιδείνωση αποδίδεται σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη στο βουνό των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν οι πολίτες. «Όταν στην πρώτη ημέρα του μήνα η εφορία κατάσχει ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό δεν υπάρχει περίπτωση ο οποιοσδήποτε να κρατήσει μέρος του μηνιαίου εισοδήματος του, πόσω μάλλον όταν είναι χαμηλό, για να πληρώσει την δόση του δανείου», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

 

Υπάρχει ωστόσο και μια ακόμα παράμετρος στο ζήτημα. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μία μερίδα δανειοληπτών που κατέβαλαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, αλλά τώρα συνειδητά εγκαταλείπουν την αποπληρωμή του δανείου τους προκειμένου να τους δοθεί μία γενναία ρύθμιση, καθώς το τραπεζικό σύστημα προχωρά σε ρύθμιση της οφειλής όταν αυτή έχει περάσει στην περιοχή της «μη εξυπηρετήσιμης».

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο