• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Οι επενδυτές καλωσορίζουν την Ελλάδα καθώς η τιμωρία της τελειώνει

Οι επενδυτές καλωσορίζουν την Ελλάδα καθώς η τιμωρία της τελειώνει

Την ώρα που στο Νταβός είναι σε πλήρη εξέλιξη ομιλίες και επαφές της παγκόσμιας ελίτ, η ΕΕ δέχεται συγχαρητήρια για την πρόοδο που σημείωσε τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο την χρονιά που πέρασε. Κι όπως σημειώνει σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg ο γνωστός αρθρογράφος Mark Gilbert, πουθενά άλλου δεν είναι πιο εμφανής η πρωτόφαντη αυτή συνοχή, όσο στην περίπτωση της Ελλάδας.

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Όπως επισημαίνει, η χώρα μας ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της διάσημης πια ρήσης του Μάριο Ντράγκι το 2012, ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για να σώσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ακόμα κι αν το χρέος της χώρας δεν έψει τα εχέγγυα για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

 

Η ηγεσία του Ντράγκι, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ιστορία του ευρώ, άνοιξε τον δρόμο για την τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη, που βοηθά να βγει η Ελλάδα από το τέλμα. Από την άλλη, η απόφαση της Βρετανίας το 2016 να αφήσει την ΕΕ, φαίνεται πως ατσάλωσε τη θέληση των ηγετών της Ενωμένης Ευρώπης να φτιάξουν ένα τείχος προστασίας ενάντια σε νέες επιζήμιες αποχωρήσεις κρατών – μελών.

 

Αρα, σημειώνει το άρθρο, από τη μια οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας από την άλλη η ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη, σημαίνει ότι η χώρα επιστρέφει στον δρόμο της κανονικότητας. Δεν φλερτάρει πια με την έξοδο από το ευρώ, οι οικονομολόγοι έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη στο 2,2% το 2018, ποσοστό που αναμένουν και γα την ευρωζώνη συνολικά, ενώ το ποσοστό ανεργίας  προβλέπεται ότι θα πέσει κατά από το 20% στα μέσα της χρονιάς, παραμένοντας ψηλά άλλα σε κάθε περίπτωση κάτω από το 23% που βλέπαμε κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία.

 

Φυσικά, συνεχίζει ο Gilbert, η Ελλάδα δεν βγαίνει αλώβητη από αυτή την δοκιμασία που την οδήγησε σχεδόν στον «θάνατο». Το χρέος εξακολουθεί να είναι κοντά στο 181% του ΑΕΠ, διπλάσιο από το χρέος συνολικά της ευρωζώνης.

 

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων τα πράγματα δεν ήρθαν όπως αναμενόταν. Τον Αύγουστο η Κομισιόν αναμένει από την κυβέρνηση να συγκεντρώσει από ιδιωτικοποιήσεις  3 δισ. ευρώ λιγότερα έναντι του αρχικού στόχου.

 

Οι ελληνικές τράπεζες βαρύνονται ακόμη από «κόκκινα δάνεια», που αντιστοιχούν στο 45% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου τους. Το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να επιταχύνει την πώληση επισφαλών δανείων, ένα βήμα που ο Ντράγκι καλωσόρισε. Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν «εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε προ ολίγων ημερών η Fitch Ratings. Αυτό καθιστά την κεφαλαιακή τους επάρκεια ευάλωτη στα  stress tests που ξεκινούν από τον Φεβρουάριο.

 

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν ανταμείψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να επαναφέρει την οικονομία της, μειώνοντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Οι διετείς τίτλοι, για παράδειγμα, έχουν απόδοση περί το 1,1%, σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τα αμερικανικά.

 

Όλα αυτά ωφελούν τη νέα έκδοση ομολόγων που ετοιμάζει η Ελλάδα για τον επόμενο μήνα.

 

Η Ισπανία συγκέντρωσε προσφορές ύψους άνω των 43 δισ. ευρώ για τα ομόλογα ύψους 10 δισ. που εξέδωσε αυτήν την εβδομάδα. Με βάση τα σημερινά επίπεδα της αγοράς, η Ελλάδα θα προσέφερε απόδοση περίπου 2,3 ποσοστιαίων μονάδων μεγαλύτερη των ισπανικών, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ακαταμάχητο για τους διαχειριστές χρήματος.

 

Η Ελλάδα βγήκε τελευταία φορά στην αγορά τον Ιούλιο μετά από τρία χρόνια απουσίας αντλώντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ για μια 5ετή έκδοση. Μια έκδοση 10ετούς τίτλου θα στείλει  ισχυρό μήνυμα ότι οκτώ χρόνια μετά το πρώτο  πακέτο διάσωσης, η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Πηγή: www.newmoney.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο