• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Όργιο φοροδιαφυγής, «βροχή» τα λουκέτα από την ΑΑΔΕ

Όργιο φοροδιαφυγής, «βροχή» τα λουκέτα από την ΑΑΔΕ

Στα 200 έχουν φτάσει τα λουκέτα που έχουν βάλει σε επιχειρήσεις από το Πάσχα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου τα συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα οποία προσπαθούν να περιορίσουν την φοροδιαφυγή που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και το 77,5%.

Ηράκλειο Κρήτης,    Αττική,   Θεσσαλονίκη  και  Πάτρα τα πρωτεία στην φοροδιαφυγή.   Επίσημα   τα  στοιχεία  αυτά βάσει  ελέγχων.

Η κακή παράδοση των τουριστικών προορισμών στους θερινούς μήνες αλλά και ο υψηλός ΦΠΑ έχουν κάνει την φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων πραγματική επιδημία παρά τον υπαρκτό κίνδυνο να μπει λουκέτο από 48ώρες ως και 10 ημέρες σε περίπτωση σύλληψης από τις φορολογικές αρχές.

 

Οι αριθμοί σοκάρουν καθώς δυο στις τρεις επιχειρήσεις πιάνονται πλέον στους ελέγχους της ΑΑΔΕ να φοροδιαφεύγουν, με αποτέλεσμα από το Πάσχα έως τα μέσα Ιουλίου να μπουν τουλάχιστον 200 «λουκέτα» σε όλη την Ελλάδα. 

Εστιατόρια, μπαρ, φούρνοι, επιχειρήσεις που ενοικιάζουν ξαπλώστρες ή αυτοκίνητα έχουν ξεχάσει τι σημαίνει «απόδειξη». Από τους 270 ελέγχους που πραγματοποίησαν τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) μόνον την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, διαπιστώθηκε παραβατικότητα 65,93% κατά μέσο όρο. 

 

Αττική και Αργοσαρωνικός καταγράφουν παραβατικότητα 73%, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης εκτοξεύεται στο …. 77,5%. Δηλαδή μόνος 1 στους 4 επιχειρήσεις που ελέγχθησαν στην Κρήτη έκοβε κανονικά αποδείξεις!

Από το Πάσχα έως το τέλος του Ιουνίου ελεγκτές των ΔΟΥ έκαναν 17.500 έλεγχους, από τους οποίους προέκυψε μέση παραβατικότητα 25% (πάνω από 4.000 επιχειρήσεις). 

Η διαφορά στα ποσοστά παραβατικότητας εξηγείται επειδή η ΥΕΔΔΕ κινείται στοχευμένα με βάση πληροφορίες που συλλέγονται κεντρικά.

Το σαββατοκύριακο οι ελεγκτές έβαλαν «λουκέτο» για 48ωρες σε νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται ο γνωστός τραγουδιστής Πάνος Κιάμος. 

 

Ελεγκτές μπήκαν στις 5 τα ξημερώματα στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, προσποιούμενοι τους πελάτες. Διαπίστωσαν ότι το κέντρο δεν είχε εκδώσει 27 αποδείξεις αξίας 3.500 ευρώ και αμέσως προχώρησαν σε 48ωρη αναστολή λειτουργίας του.

 

Δεν είναι μόνο τα νυχτερινά κέντρα που παρανομούν άλλα όλων ειδών οι επιχειρήσεις αφού τον τελευταίο καιρό τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ εβαλαν λουκέτο σε

 

– Ένα ψητοπωλείο στο Μοσχάτο για 29 αποδείξεις που δεν είχε κόψει

– Στο café του Νομισματικού Μουσείου στην Αθήνα, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν είχε εκδώσει 12 αποδείξεις.

– έκλεισαν κατάστημα νυφικών στο Ηράκλειο Κρήτης, με το αιτιολογικό πως δεν είχε κόψει απόδειξη για νυφικό αξίας 2.000 ευρώ.

– Ένα κέντρο αισθητικής και σε ένα κατάστημα με σουβενίρ που βρίσκεται δίπλα στο τελεφερίκ στη Σαντορίνη.

– Δύο λούνα παρκ, σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

– Ένα μπαρ στην Υδρα για μη έκδοση 15 αποδείξεων

– Ένα καφέ στη Μύκονο

– Δυο εστιατόρια στη Ζάκυνθο.

 

 

Και νταήδες

 

Εκτός από τις παραβάσεις που βεβαιώνονται όμως υπάρχουν και οι επιχειρηματίες οι οποίοι προσπαθούν να σταματήσουν με κάθε θεμιτό και αθέμητο μέσο τους ελέγχους.

 

Πρόσφατο παράδειγμα ένας νταής ιδιοκτήτης club της Μυκόνου που παρεμπόδισε τον φορλογικό έλεγχο, αναφωνώντας “τα έχω όλα νόμιμα, αλλά δεν θα μπείτε”! Παρόλα αυτά όμως διαπιστώθηκε πως η επιχείρηση δεν είχε υποβάλει δηλώσεις για να πληρώσει ΦΠΑ. Τον συγκεκριμένο απειλεί λουκέτο που μπορεί να φτάσει και τις 30 ημέρες με βάση την πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ . Πιτσιλή.

Το περιστατικό συνέβη ξημερώματα Σαββάτου στην Άνω Μερά Μυκόνου, όταν εφοριακοί επιχείρησαν να ελέγξουν το νυχτερινό για αποδείξεις. Άμεσα κτύπησε συναγερμός στο κέντρο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ και η επιχείρηση μπήκε στο μικροσκόπιο. Διαπιστώθηκε έτσι ότι η επιχείρηση δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και σε λίγες ώρες επιδόθηκε στον ιδιοκτήτη κλήση να προσέλθει εντός 5 ημερών στην εφορία για εξηγήσεις, πριν του επιβληθεί η «καμπάνα».

 

Στην Σαντορίνη

 

Την ίδια ώρα, άλλα συνεργεία ελέγχου στη Σαντορίνη, επέβαλλαν σωρηδόν 48ωρα “λουκέτα”. Οι ποινές επεβλήθησαν:

 

– σε κομμωτήριο, όπου νύφη, μητέρα και κουμπάρα χτενίστηκαν για το γάμο, πλήρωσαν 2.200 ευρώ, χωρίς να κοπεί απόδειξη.

– σε στούντιο τατουάζ, όπου δεν είχαν κοπεί αποδείξεις για πληρωμές αξίας 2.500 ευρώ

– σε φούρνο, για τουλάχιστον 12 περιπτώσεις πώλησης προϊόντων χωρίς να εκδοθεί απόδειξη.

 

Και λίγο μακρύτερα όμως, στην Άνδρο, «κτυπούσαν» άλλα συνεργεία ελέγχου. 48ωρο “λουκέτο” επεβλήθη σε beach bar στη Ψιλή Άμμο, που είχε “ξεχάσει” να κόψει 42 αποδείξεις.

 

Πηγή: www.enikonomia.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο