Πληρώνουν ασφαλιστικά χρέη, αλλά απειλούνται με κατασχέσεις

Πληρώνουν ασφαλιστικά χρέη, αλλά απειλούνται με κατασχέσεις

Κατασχέσεις στις καταθέσεις και στα ακίνητά τους κινδυνεύουν να υποστούν ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν στα Ταμεία, ακόμα και αν καταβάλλουν κάθε μήνα όχι μόνο τις τρέχουσες εισφορές τους, αλλά και ένα ποσό “έναντι” παλιότερων ασφαλιστικών οφειλών

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Και αυτό γιατί το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ξεκαθαρίσει επ’ ακριβώς ποιο είναι το ελάχιστο ποσό το οποίο πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα για τα παλιά του χρέη ένας οφειλέτης προκειμένου να αποτρέψει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος του.

 

Πέρα από τις κατασχέσεις, οι οφειλέτες αυτοί αντιμετωπίζουν και ένα άλλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις καθημερινές επαγγελματικές τους συναλλαγές: δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα, καθώς γι’ αυτό απαιτείται εκτός από την πληρωμή των μηνιαίων εισφορών και η τήρηση ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες.

 

Μάλιστα, το κράτος ωφελείται από αυτή την γκρίζα ζώνη των “παλαιών” οφειλών που πληρώνονται “έναντι”. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμεία αναμένουν να εισπράξουν φέτος κοντά 530 εκατ. ευρώ μόνο από αυτήν την “πηγή”.

 

Αυτό σημαίνει πως αν και ο Ενιαιος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχει προβλέψει να εισπράξει αυτό το ποσό –κλείνοντας διάφορες “τρύπες” στον προϋπολογισμό του– δεν διαβεβαιώνει με κανένα σαφή και επίσημο τρόπο εκείνους από τους οποίους θα εισπράξει το παραπάνω ποσό ότι, τουλάχιστον, θα γλιτώσουν τις κατασχέσεις. Έτσι παραμονεύει πάντοτε ο κίνδυνος του “ξαφνικού θανάτου” για αυτή την κατηγορία των οφειλετών…

 

Δημιουργική ασάφεια από το ΚΕΑΟ 

 

Του λόγου το αληθές, στην τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) αναφέρεται πως πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης “η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού “έναντι” της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή”.

 

Μ’ άλλα λόγια, το ίδιο το ΚΕΑΟ ενώ ενθαρρύνει σαφέστατα την καταβολή ενός ποσού “έναντι”‘ της οφειλής που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, δεν ορίζει κανένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσό (π.χ. ως ποσοστό των χρεών ) το οποίο –καταβάλλοντάς το ένας οφειλέτης– θα διασφαλίσει πως δεν θα του γίνει κατάσχεση. 

 

Αν και κύκλοι της αγοράς, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το “Κ”, αναφέρουν πως ως “εύλογο” ποσό, η καταβολή του οποίου αποτρέπει προσωρινά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, θεωρείται εκείνο το οποίο αντιστοιχεί στο 1% της συνολικής οφειλής – κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. 

 

Και αυτό παρά το γεγονός ότι αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας πιέζουν στον ορισμό ενός κατώτατου πλαφόν καταβολής ποσού “έναντι” οφειλής (ως ποσοστό αυτής), βλέποντας τη συνεχώς ανοδική πορεία των εσόδων από “ρυθμίσεις”, είτε αυτά προέρχονται από ενεργές ρυθμίσεις, είτε εκτός ρυθμίσεων. 

 

Και αυτό, όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως –βάσει της έως τώρα εμπειρία υπαλλήλων στο τομέα των εσόδων των ταμείων– από τη στιγμή που ένας οφειλέτης καταβάλλει τακτικά ένα ποσό “έναντι” οφειλών σημαίνει πως μπορεί να καταβάλλει και κάτι περισσότερο, εφόσον αυτό –όμως– προσδιορισθεί επισήμως.

 

 

Εντυπωσιακές προβλέψεις για το 2018 

 

Στην εισηγητική έκθεση του φετινού κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπονται έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΕΦΚΑ ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 30% περισσότερα από τις περσινές προβλέψεις . 

 

Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΑΟ για το 2017, σχεδόν το 45% των εσόδων από ρυθμίσεις, προέρχονται στην πραγματικότητα από εισπράξεις εκτός ρυθμίσεων δηλαδή από καταβολές “έναντι” οφειλών, ενώ το υπόλοιπο 55% από εισπράξεις από δόσεις ενεργών ρυθμίσεων. Το ίδιο προβλέπουν στον ΕΦΚΑ να γίνει και φέτος. 

 

Δεν πρόκειται για συγκυριακές εξελίξεις. Από τα 2,826 δισ. ευρώ που έχει εισπράξει το ΚΕΑΟ από ρυθμίσεις από το 2013 έως και το 2017, τα 1,266 δισ. ευρώ εκτός ρυθμίσεων, ενώ εντός ρυθμίσεων έχουν εισπραχθεί 1,597 δισ. ευρώ. Μ’ άλλα λόγια, τα έσοδα εκτός ρυθμίσεων φέρνουν κατά μέσο όρο 253 εκατ. ευρώ κάθε έτος στον ΕΦΚΑ κατά την προηγούμενη πενταετία.

 

 

Πηγή: www.capital.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο