• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Πώς θα γίνεται ο έλεγχος σε καταθέσεις – τραπεζικούς λογαριασμούς

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος σε καταθέσεις – τραπεζικούς λογαριασμούς

Το νέο ηλεκτρονικό υπερ-όπλο που θα «σκανάρει» σε χρόνο-εξπρές τις τραπεζικές κινήσεις με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στην εφορία, ρίχνει στη «μάχη» για την αποκάλυψη υποθέσεων «μαύρου» χρήματος και παράνομης προσαύξησης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών

Η συγκεκριμένη εφαρμογή έρχεται να λύσει κυριολεκτικά τα χέρια των ελεγκτών της ΑΑΔΕ, με στόχο την ταχύτερη ηλεκτρονική διασταύρωση των πρωτογενών καταθέσεων και των δηλωμένων εισοδημάτων στην εφορία ανά φορολογικό έτος. Στις αποκλίσεις που τυχόν θα υπάρξουν και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν βάσει των φορολογικών δηλώσεων θα επιβάλλονται φόροι.

Η αρχή γίνεται με τις κινήσεις που πραγματοποίησαν την περίοδο 2002-2014 στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους 1,27 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, που βρίσκονται σε κάποια από τις λίστες για τις οποίες έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία ελέγχου.

Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν ήδη στη διάθεσή τους, την πλήρη κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών για την περίοδο 2002-2014, ξεχωρίζοντας τις πρωτογενείς καταθέσεις από λοιπές κινήσεις.

Τις επόμενες ημέρες, πιστοποιημένοι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, πιάνουν δουλειά ενεργοποιώντας το νέο λογισμικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να διασταυρώνει σε ελάχιστο χρόνο τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών προσώπων με τα αντίστοιχα των δηλωθέντων εισοδημάτων τους.

Η διασταύρωση γίνεται αυτόματα και με μεγαλύτερη ασφάλεια αξιοπιστίας προκειμένου να ξεχωρίσουν οι πλέον ενδιαφέρουσες υποθέσεις και να επιλεγούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για πλήρη έλεγχο. Το σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Ο κ. Τσακαλώτος επαναλαμβάνοντας την παραδοχή ότι «έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη», ανέφερε ότι οι πόροι από την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και για την άμβλυνση αυτής της κατάστασης.

«Δηλώστε πριν σας βρούμε» 

 Ο υπουργός επιχείρησε να στείλει και ένα μήνυμα σε όσους έχουν κρατήσει εισοδήματα, κρυφά από την εφορία συνδέοντας το «υπερ-όπλο» με τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης κεφαλαίων. Τα προγράμματα αυτά, όπως είπε, έχουν «καρότο και μαστίγιο». «Το καρότο είναι ότι αν δηλώσεις χρήματα που δεν έχουν φορολογηθεί θα ξεχάσουμε κάποιες ποινές και πρόστιμα. Το μαστίγιο είναι ότι τώρα διαθέτουμε τα στοιχεία ώστε όσοι δεν έχουν εκμεταλλευτεί μέχρι τώρα την ευκαιρία που τους δίνει ο νόμος, να το σκεφτούν και δυο, και τρεις και τέσσερις φορές. Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιλής αναφερόμενο στη ρύθμιση κάλεσε τους φορολογούμενους που έχουν εκκρεμότητες να σπεύσουν να τις τακτοποιήσουν όσο το πρόγραμμα της αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων είναι σε ισχύ καθώς μπορεί οι συντελεστές της ρύθμισης να μην είναι αυτοί οι οποίοι ορισμένοι περίμεναν, «είναι όμως καλύτεροι από το αποτέλεσμα του ελέγχου».

Το δικό της μήνυμα στους φοροφυγάδες έστειλε και η κ. Παπανάτσιου, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που κλείνουμε ένα παράθυρο, οι φοροφυγάδες ψάχνουν το επόμενο αλλά το ίδιο κάνουμε και εμείς για να το κλείσουμε».

Πως λειτουργεί το σύστημα 

Περιγράφοντας τη λειτουργία του νέου λογισμικού, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά από μία ομάδα υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, ο υπουργός ανέφερε ότι η διαδικασία του εντοπισμού των ποσών που έχουν κατατεθεί για πρώτη φορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου φορολογούμενου και η διασταύρωσή τους με τα δεδομένα των φορολογικών του δηλώσεων, απαιτούσε έως και ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, με τα μέσα που είχαν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους οι ελεγκτές. Με το νέο λογισμικό, η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρώνεται σε διάστημα μιας εβδομάδας, μαζικά και για πληθώρα φορολογουμένων, επιταχύνοντας κατά πολύ την πρώτη αυτή φάση των ελέγχων.Όπως διευκρίνισαν, στη συνέχεια ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και οι συνεργάτες του, το λογισμικό θα αξιοποιηθεί αρχικά για την υποβοήθηση των ελέγχων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και συνολικά για την ολοκλήρωση των 23.300 ελέγχων που έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν φέτος οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. Το σύστημα εντοπίζει και επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων, δηλαδή των ποσών που εμφανίζονται για πρώτη φορά κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου, καθώς έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί από τα προς διασταύρωση στοιχεία μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου, δάνεια και αντιλογισμούς. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίσει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής. Το σύστημα όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο των ελεγκτών. Σημειώνεται ότι, όπως διευκρίνισαν οι τεχνικοί υπεύθυνοι λειτουργίας του λογισμικού, το πρόβλημα της έλλειψης στοιχείων από τις κινήσεις καταθετικών λογαριασμών σε τράπεζες οι οποίες στο μεταξύ έχουν συγχωνευθεί ή απορροφηθεί από άλλες έχει επιλυθεί και οι αρμόδιες αρχές έχουν πλέον στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία μετά από συνεργασία με τις τράπεζες.

Ερωτήματα για τον έλεγχο

Με δεδομένο ότι η αρχική βάση δεδομένων με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών 1,27 εκατ. φυσικών προσώπων περιλαμβάνει στοιχεία για την περίοδο 2000-2012, γεννάται το ερώτημα εάν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν πλέον το δικαίωμα να ελέγξουν τους φορολογούμενους για τα έτη 2000-2006 τα οποία μπορεί να έχουν ήδη παραγραφεί. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί τον Μάιο από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Μαστίγιο και καρότο»

Ο υπουργός επιχείρησε να στείλει και ένα μήνυμα: Τα προγράμματα αυτά, όπως είπε, έχουν «καρότο και μαστίγιο». «Το καρότο είναι ότι αν δηλώσεις χρήματα που δεν έχουν φορολογηθεί θα ξεχάσουμε κάποιες ποινές και πρόστιμα. Το μαστίγιο είναι ότι τώρα διαθέτουμε τα στοιχεία ώστε όσοι δεν έχουν εκμεταλλευτεί μέχρι τώρα την ευκαιρία που τους δίνει ο νόμος, να το σκεφτούν και δύο, και τρεις και τέσσερις φορές».

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο