• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Νέες επενδύσεις ΑΠΕ σε Ελλάδα και ΗΠΑ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Νέες επενδύσεις ΑΠΕ σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Ο επικεφαλής του ομίλου Γ. Περιστέρης τόνισε τις καθυστερήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μονάδων αντλησιοταμίευσης, όπου ο όμιλος προωθεί επενδύσεις €800 εκατ. Τι δήλωσε ο CEO της εισηγμένης.

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Νέες επενδύσεις σε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος 300 MW, σε Ελλάδα και ΗΠΑ, προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Μαραγκουδάκης κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής συνέλευσης.

 

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης (φωτο), στην ίδια συνέλευση, επισήμανε τις καθυστερήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μονάδων αντλησιοταμίευσης, όπου ο όμιλος προωθεί επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ.

 

Στη διάρκεια του 2017 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεπέρασε το ορόσημο των 1.000 MW με τα 552 MW να βρίσκονται στην Ελλάδα, τα 298 MW στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα σε Βουλγαρία και Πολωνία.  Στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων από το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει δοκιμαστικά (και από Ιανουάριο 2019 κανονικά) η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Ηπείρου που κατασκευάζεται και θα διαχειριστεί ο όμιλος με σύμβαση ΣΔΙΤ.

 

Ο κ. Μαραγκουδάκης πρόσθεσε πως αναμένεται και η υπογραφή του ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου (μέχρι τις 15 Ιουνίου). Ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είπε πως στη διάρκεια του 2017 ξεκίνησε η λειτουργία έργων που προωθούνται με συμβάσεις παραχώρησης με αποτέλεσμα τα έσοδα από παραχώρησεις στην προηγούμενη χρήση να φτάσουν τα 51 εκατ. ευρώ από 12,8 εκατ. ευρώ το 2016.

 

Στις ΗΠΑ τέθηκε πέρυσι σε πλήρη λειτουργία η δεύτερη επένδυση στο αιολικό πάρκο Fluvanna στο Τέξας. Η συνολική επένδυση έφτασε τα 250 εκατ. Ευρώ.

 

O κ. Μαραγκουδάκης είπε πως η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε πως τα παλαιότερα αιολικά πάρκα της εταιρείας, που λειτούργησαν το 1999, να εξακολουθήσουν να λειτουργούν πέραν του ορίου των 20 ετών ωφέλιμης ζωής που προβλέπονται από τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών. Ετσι η διάρκεια ζωής τους θα αυξηθεί σε 25 χρόνια με λελογισμένες επενδύσεις συντήρησης.

 

Για τις δύο σημαντικές επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε αντλησιοταμίευση, συνολικού ύψους 800 εκατ. εύρω, ο κ. Μαραγκουδάκης τόνισε πως το υβριδικό έργο στο Αμάρι Κρήτης (93 ΜΣ υδροηλεκτικό και 90 MW αιολικό) είναι ώριμο. Ο ίδιος θεωρεί πως παρά την πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση από την περιφέρεια Κρήτης για τους περιβαλλοντικούς όρους, τελικά θα αδειοδοτηθεί. Οπως είπε «στην ουσία η απόφαση βασίστηκε στις αντιδράσεις μιας μικρής μερίδας κόσμου και η ψηφοφορία έγινε επί τη βάσει αυτών των αντιδράσεων. Πιστεύουμε πως τελικά θα πάρουμε την άδεια περιβαλλοντικών όρων. Υπάρχει ενδιαφέρον και ξένων οίκων. Θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό στην Ευρώπη και πιθανώς του κόσμου». Για τα δύο έργα στην Αμφιλοχία, ισχύος 680 MW, τόνισε πως «έχουν τελειώσει όλες οι μελέτες και έχουμε πάρει και όλες τις άδειες.

 

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει πως θα λειτουργήσουν αυτές οι εγκαταστάσεις. Είμαστε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές. Από τις μελέτες που έχουμε στα χέρια μας προκύπτει πως το κόστος λειτουργίας είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα οφέλη που παρέχει στο σύστημα».

 

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης επισήμανε πως «επειδή η στροφή στις ΑΠΕ είναι γεγονός εδώ και χρόνια, η περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυσή τους παγκοσμίως προϋποθέτει να αρχίσουν να λειτουργούν παραλλήλως και συστήματα αποθήκευσης. Πολλές χώρες προάγουν διάφορα συστήματα αποθήκευσης, είτε με μπαταρίες είτε με αντλησιοταμίευση σε χώρες όπου το επιτρέπει η τοπογραφία τους όπως σε Γερμανία, ΗΠΑ, κ.α. Από τις πιο προικισμένες χώρες για τέτοιους είδους αποθήκευση είναι η Ελλάδα. Δεν πρέπει να χάσουμε το τραίνο και τις επενδύσεις. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τις εισαγώμενες μπαταρίες. Η πολιτεία πρέπει να βάλει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου το κανονιστικό πλαίσιο να είναι νομοθετημένο ώστε να αρχίσουμε τις επενδύσεις».

 

Ο κ. Περιστέρης είπε πως ο όμιλος είχε προτείνει να μεταφερθεί η μικρή μονάδα της «Ηρων» στην Κρήτη κάτι που θα έλυνε το πρόβλημα του νησιού με την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Επισήμανε, όμως, πως σε κάθε περίπτωση το καλώδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση είναι απαραίτητο όχι μόνο για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας αλλά και για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της τοπικής οικονομίας. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να προχωρήσει είτε ιδιωτικά, είτε από τον ΑΔΜΗΕ.

Πηγή: www.euro2day.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο