Τι θα γίνει με τις εγγυητικές των €4 εκατ. στο Πάτρα-Πύργος

Τι θα γίνει με τις εγγυητικές των €4 εκατ. στο Πάτρα-Πύργος

Στο εάν ο όμιλος Καλογρίτσα θα καταφέρει να ανανεώσει την εγγυητική επιστολή συμμετοχής, που εκπνέει σε λίγες ημέρες, για το τρίτο από τα συνολικά τέσσερα τμήματα, για τα οποία έχει μειοδοτήσει, έχει το βλέμμα στραμμένο η αγορά.

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Ο κατασκευαστικός όμιλος, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το καλοκαίρι του 2016 λόγω της απόπειρας- μέσω εταιρείας του Ι.Βλ.Καλογρίτσα- συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, φέρεται να βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, αδυνατεί να υλοποιήσει τα έργα που έχει αναλάβει, όπως αυτό της κατασκευής πρωτογενούς δικτύου αποχέτευσης σε Διόνυσο, Σταμάτα και Ροδόπολη και γι’ αυτό φέρεται να έχει αποφασιστεί η υποκατάσταση της εταιρείας από την Άκτωρ.

 

Οι εγγυητικές για το Πάτρα-Πύργος

 

Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, ύψους 355 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), όπου από τις συνολικά οκτώ εργολαβίες, σε τέσσερις έχει μειοδοτήσει προσωρινά το σχήμα Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών. Εν προκειμένω, επειδή δεν έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει η διαδικασία της υποκαταστάσης, αλλά μόνο της έκπτωσης και της ανακήρυξης ως αναδόχου του δεύτερου μειοδότη, εάν και εφόσον η κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών δεν προσκομίσει την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης στη φάση της υπογραφής της σύμβασης.

 

Νωρίτερα όμως, η Τοξότης θα πρέπει να εξασφαλίσει την παράταση της ισχύος των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής, με πρώτη αυτή, που λήγει την επόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου, για την τρίτη εργολαβία (Κυλλήνη-Αμαλιάδα). Η συγκεκριμένη εγγυητική, ύψους 865,8 χιλ. ευρώ, είχε χορηγηθεί στις 13 Ιουνίου 2016 με λήξη στις 14 Ιανουαρίου 2018 και παρατάθηκε (στις 14 Δεκεμβρίου 2017) μέχρι τις 14 Μαΐου. 

 

Για την πρώτη εργολαβία (Δουναίϊκα-Πύργος), η εγγυητική επιστολή, της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, εκδόθηκε 11 Ιουλίου 2016 με αρχική λήξη 12 Ιουλίου 2017, με την ισχύ της να παρατείνεται (στις 8 Φεβρουαρίου) έως τις 12 Αυγούστου.

 

Για το δεύτερο τμήμα (Αμαλιάδα-Δουναίϊκα), η εγγυητική, ύψους 949,5 χιλ. ευρώ, εκδόθηκε στις 15 Απριλίου 2016 με αρχική λήξη 17 Απριλίου 2018. Παρατάθηκε όμως, στις 16 Μαρτίου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Για το τέταρτο τμήμα (Βάρδα-Α.Κ. Κυλλήνης), η εγγυητική, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, που εκδόθηκε από το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ), παρατάθηκε στις 19 Μαρτίου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα δεδομένα έχουν αλλάξει πλήρως από το 2016, οπότε οι εγγυητικές επιστολές συμμετοχής εκδόθηκαν και γι’ αυτό παραμένει αβέβαιο εάν θα καταστεί εφικτή η  εξασφάλιση νέων παρατάσεων.

 

Να σημειωθεί ότι μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, απαιτούνται σειρά προαπαιτούμενων, όπως η ενδεχόμενη υποβολή ενστάσεων, η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και βέβαια η υποβολή εγγυητική επιστολών καλής εκτέλεσης. 

 

Πηγή: www.capital.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο