• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Τράπεζες: Τα σχέδια για νέες χορηγήσεις δανείων 20 δισ.

Τράπεζες: Τα σχέδια για νέες χορηγήσεις δανείων 20 δισ.

Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Με αυστηρά κριτήρια και «κουτσουρεμένα» στο 50% τα στεγαστικά δάνεια. Το άνοιγμα της στρόφιγγας και η δύσκολη εξίσωση της μείωσης NPLs και ELA.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας,  είναι η  παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μας.  Πρέπει οι τράπεζες  σοβαρούς-αξιόπιστους επιχειρηματίες να τους στηρίξουν, αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξη τους, αυτή είναι η δουλειά τους, αλλά με κριτήρια αξιοκρατικά  τραπεζικά-επιχειρηματικά.

Άνθρωποι που εγκρίνουν  ναι μεν να διασφαλίζουν τα συμφέροντα της τράπεζας τους, σεβαστό έτσι πρέπει έξαλλου, αλλά με ευρύτητα σκέψης, έμπειροι γνώστες όμως γνώστες!, ώστε να μην είναι λογω άγνοιας τους ευθυνόφοβοι  άρα και ανεπαρκείς στον ρόλο τους. Όχι κλασικοί γραφειοκράτες  με αδικαιολόγητες εμμονές. Και οι επιχειρηματίες  όμως  οργανωμένοι!!  Απαραιτήτως! Με αξιόπιστο-ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχέδιο, πραγματικό  τεκμηριωμένο  σχέδιο. 

 

Στα 18-20 δισ. ευρώ στοχεύουν να ανεβάσουν τις χορηγήσεις το 2019 οι ελληνικές τράπεζες, από 14 δισ. ευρώ το 2018 και 10 δισ. ευρώ το 2017, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μετά από οκτώ χρόνια αρνητικής πιστωτικής επέκτασης, οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι το 2018 το πρόσημο θα είναι θετικό.

Εκτίμηση που συμμερίζεται και η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική υπογραμμίζεται πως η «πιστωτική συστολή» -όπως χαρακτηρίζει την κλειστή στρόφιγγα του δανεισμού- φαίνεται να φθάνει στο τέλος της όσον αφορά στην τραπεζική χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, ενώ και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά κοντεύει να μηδενιστεί.

 

Οι προϋποθέσεις

«Βέβαια ο ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης συναρτάται από τον ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων. Όσο καλύτερα και ουσιαστικότερα αποτέλεσμα θα έχουν οι τράπεζες στη μείωση των δανείων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το άνοιγμα της στρόφιγγας των χορηγήσεων», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή. Πέραν της μείωσης της αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προαπαιτούμενο για να αρχίσει η χορήγηση δανείων σε ικανοποιητικό ρυθμό αποτελεί και η μείωση της ακριβής ρευστότητας που έχουν αντλήσει οι τράπεζες από τον ELA.

 

Μόνο επιχειρήσεις

Οι νέες χορηγήσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο δάνεια προς επιχειρήσεις και ελάχιστα προς τα νοικοκυριά, ενώ σε αντίθεση με το παρελθόν, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, θα δίνονται με αυστηρά κριτήρια.

 

Στην κορυφή της λίστας των χρηματοδοτήσεων είναι, σύμφωνα με τα στελέχη των διοικήσεων, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των υποδομών αλλά και σε όσες διαθέτουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Πρόκειται για τους πλέον ελπιδοφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και ήδη οι υφιστάμενες επιχειρήσεις διαθέτουν ιδιαίτερη δυναμική.

 

Με το σταγονόμετρο

Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις, τα δάνεια προς τους ιδιώτες αναμένεται να δοθούν με το σταγονόμετρο, θα αφορούν μόνο στεγαστικά και με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους.

 

«Για να πάρει κάποιος σήμερα ένα στεγαστικό δάνειο θα πρέπει να μη διαθέτει δανεισμό και να έχει ικανοποιητικά εισοδήματα αλλά και εισοδηματική προοπτική, με βάση τον κλάδο που απασχολείται», τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Κι εφόσον πληροί τα εν λόγω κριτήρια, η τράπεζα χρηματοδοτεί πλέον το 60% του ποσού που απαιτείται για να αγοράσει το σπίτι και όχι το 100% όπως έκανε στο παρελθόν, προ κρίσης».

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο