• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Ξεκίνησε η διασύνδεση ταμειακών με POS – Τι σημαίνει

Ξεκίνησε η διασύνδεση ταμειακών με POS – Τι σημαίνει

Το μεγάλο στοίχημα του Yπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS φαίνεται ότι θα κερδηθεί. Ηδη ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά με στόχο να μην χαθεί άλλο χρόνος και την 1η Μαρτίου να είναι όλα έτοιμα για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ θα οδηγήσει και στην απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην υποβολή των δηλώσεων.

Όπως προαναφέρθηκε κατασκευαστές POS συνεργάζονται με τους κατασκευαστές των ταμειακών μηχανών για να διαπιστώσουν εάν τα διάφορα τερματικά και ταμειακές που κυκλοφορούν στην αγορά διασυνδέονται χωρίς προβλήματα. Και αυτό καθώς υπάρχουν δεκάδες τερματικά και δεκάδες τύποι ταμειακών μηχανών και θα πρέπει να “κουμπώσουν” έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κλειστό κύκλωμα έκδοση αποδείξεων.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις θα μπορούσαν από σήμερα να διασυνδέσουν  ταμειακές μηχανές με POS.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS. Μέχρι στιγμής, για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ ενώ έχουν  εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ. Για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ ένα θέμα που πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα αφορά στην επέκταση των POS σε 35 κλάδους της οικονομίας. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου διαπιστώνει ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή των συναλλαγών μέσω POS, κυρίως εξαιτίας της στάσης των τραπεζών.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου,  για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα. “Για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές. Μα η οικονομία μας δεν λειτουργεί σε ένα καθεστώς κανονικότητας αλλά συνεχίζει την προσπάθεια της να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις με κυριότερη την ακρίβεια. Επίσης ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο για ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας. Τέλος, πολλές τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, συγκεκριμένους τζίρους.

Με δεδομένο ότι εκπνέει η προθεσμία των επιχειρήσεων να εγκαταστήσουν POS -λήγει στις 31 Ιανουαρίου- και θα κινδυνεύσουν άμεσα με την επιβολή προστίμων, είναι αναγκαίο να παρέμβει η Πολιτεία προκειμένου να δώσει τη λύση. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να ζητάμε από επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν τα POS και από την άλλη να έρχεται ο τραπεζικός τομέας και επί της ουσίας να δυναμιτίζει αυτόν το σχεδιασμό”.

Δε φτάνει που οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλουν στις τράπεζες τις υψηλότερες προμήθειες στην Ε.Ε., έχουμε και τα επιπλέον εμπόδια που βάζει ο τραπεζικός τομέας στο επιχειρείν. Ποιος άραγε τους δίνει αυτό το δικαίωμα; Και γιατί δεν έχει επιληφθεί η κυβέρνηση πριν καν ξεκινήσει η περίοδος εφαρμογής των νέων μέτρων; Ελπίζουμε να μας δοθούν άμεσα πειστικές απαντήσεις και κυρίως να επιλυθούν τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα.

Πηγή: https://www.capital.gr/tax/3764773/xekinise-i-diasundesi-tameiakon-me-pos-ti-simainei/

Εγγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο

<

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο