• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Φορολογικός έλεγχος μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

Φορολογικός έλεγχος μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

Έτοιμο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από τη φορολογική διοίκηση, το ειδικό λογισμικό για τη διασταύρωση εισοδημάτων και κινήσεων στις καταθέσεις των φορολογούμενων. 

Όπως έχουμε πει και προηγουμένως πλέον οι καταθέσεις μέσω του τραπεζικού συστήματος πρέπει να είναι εξ’ολοκλήρου φορολογημένες ( όχι μαύρο χρήμα). Οι τραπεζικές κινήσεις δηλαδή που αφορούν το ΑΦΜ μας πρέπει να δικαιολογούνται με φορολογικά έγγραφα. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’οψιν μας οτι ανεξάρτητα από ότι ισχυριζόμαστε στις φορολογικές αρχές κατ’ιδίαν, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει έπειτα φορολογικός έλεγχος που να αφορά πολλά χρόνια πίσω.

Το νέο λογισμικό δοκιμάστηκε “επιτυχώς”, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών και πολύ σύντομα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να εντοπίσει φορολογούμενους οι οποίοι εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν και των καταθέσεων που έγιναν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το θέμα είχε αποκαλύψει το capital.gr σε δημοσίευμα στις 3 Οκτωβρίου 2016 με τίτλο “Σοκ για 250.000 φορολογούμενους”. Από τις πρώτες δοκιμαστικές διασταυρώσεις που είχαν τρέξει στο υπουργείο Οικονομικών προέκυπτε ότι από τους περίπου 1,27 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει κίνηση ποσών άνω των 100.000 ευρώ ή είχαν συνολικές καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ είχαν εντοπισθεί από τις διασταυρώσεις περίπου 250.000 φορολογούμενοι οι οποίοι εμφάνιζαν “αποκλίσεις” μεταξύ καταθέσεων και δηλούμενων εισοδημάτων.

Πώς γίνεται η διασταύρωση

Με τη διασταύρωση γίνεται σύγκριση των ποσών που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενου ανά έτος με το ποσό που δηλώνεται ως εισόδημα στο ίδιο έτος από τον φορολογούμενο. Στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι με το νέο λογισμικό γίνεται φιλτράρισμα των μεταφορών ποσών μεταξύ λογαριασμών του ίδιου του φορολογούμενου καθώς και “παραμερισμός” των μικροποσών που έχουν διακινηθεί.

Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχθούν στην πράξη καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κληθούν να εξηγήσεις φορολογούμενοι που δεν έχουν αποκρύψει εισοδήματα αλλά απλώς διακίνησαν σημαντικά ποσά στους λογαριασμούς τους. Η διασταύρωση γίνεται για τα έτη από το 2002 και μετά καθώς από εκείνη τη χρονιά υπάρχουν τα φορολογικά δεδομένα των δηλώσεων σε ηλεκτρονική μορφή.

Όσοι εντοπισθούν στη διασταύρωση θα λάβουν ειδικό ειδοποιητήριο από την εφορία προκειμένου, εφόσον το επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Όσοι δεν το επιλέξουν θα κληθούν για φορολογικό έλεγχο, δηλαδή θα κληθούν να προσκομίσουν στοιχεία στις ελεγκτικές υπηρεσίες που να αποδεικνύουν ότι οι διαφορές που τους καταλογίζονται αφορούν εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία. Σε όσους δεν μπορέσουν να τα δικαιολογήσουν θα επιβληθεί πρόσθετος φόρος και προσαυξήσεις.

 

Πηγή: www.capital.grΕΙΣ

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο