Η ΑΑΔΕ ξεκινά ελέγχους σε 100.000 καταθέτες εξωτερικού
Στη διάθεση των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκονται τα στοιχεία της περιουσίας που διαθέτουν 100.000 Έλληνες φορολογούμενοι σε 10 χώρες της ΕΕ
Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.
Σύντομα, η Αρχή θα λάβει στοιχεία από επιπλέον 10 χώρες, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και “ύποπτες” χώρες για φοροδιαφυγή, όπως η Ελβετία, το Μονακό και ο Παναμάς. Τα στοιχεία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στην Ελλάδα και, αν διαπιστωθεί πως δεν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί, θα επιβληθούν πρόστιμα, τόκοι και προσαυξήσεις.
Τα στοιχεία εστάλησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΟΟΣΑ.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας είναι υποχρεωμένος να φορολογείται στη χώρα μας για το εισόδημα που αποκτά σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Επίσης, υποχρεούται να δηλώσει στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή ακόμα κι αν δεν παράγεται εισόδημα από αυτά
Πάντως, στις περιπτώσεις που τυχόν εισόδημα έχει φορολογηθεί στη χώρα που αποκτήθηκε και υπάρχει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με αυτήν τη χώρα, τότε δεν φορολογείται εκ νέου στην Ελλάδα.
Αν όμως ο υπόχρεος αμελήσει να δηλώσει ακίνητο στο εξωτερικό που δεν έχει μισθώσει, θα του επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για ανακριβή δήλωση. Αν όμως λαμβάνει εισόδημα από κάποιο ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί και να φορολογηθεί με βάση τη φορολογική νομοθεσία που ισχύει και στις δύο χώρες, αλλιώς θα του επιβληθεί τσουχτερό πρόστιμο, καθώς και οι αναλογούντες φόροι και προσαυξήσεις.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με χρηματοοικονομική περιουσία στο εξωτερικό είναι:
1. Λογαριασμοί Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
2. Καταθετικοί Λογαριασμοί.
3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.
5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
Πηγή: www.newmoney.gr