• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Ήρθαν τα «κοράκια» για σπίτια και επιχειρήσεις

Ήρθαν τα «κοράκια» για σπίτια και επιχειρήσεις

Στο σφυρί δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 3,5 δισ. ευρώ – Αμερικανικά, τσέχικα, ιταλικά και σκανδιναβικά funds ψωνίζουν κοψοχρονιά τα πάντα στην Αθήνα 

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

 

Ξεκίνησε από τις τράπεζες η επιχείρηση πώλησης κόκκινων δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αλλάζουν χέρια μαζικά και η διαχείρισή τους περνά σε funds και εταιρείες απέναντι στις οποίες θα είναι πλέον υπόλογοι οι δανειολήπτες. Οι εξειδικευμένες εταιρείες διαθέτουν τεχνογνωσία αλλά και τα μέσα για να επιτύχουν ανάκτηση κεφαλαίων από τα προβληματικά δάνεια. Οι τράπεζες μέχρι τώρα κίνησαν τις διαδικασίες κυρίως για πώληση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που ήταν για αρκετά χρόνια σε καθυστέρηση. Τώρα, όμως, μεταφέρουν την έμφαση στα επιχειρηματικά δάνεια.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη που επιχειρεί να πουλήσει κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με υποθηκευμένα ακίνητα. Εκτός απροόπτου, αύριο Δευτέρα ανοίγει το ηλεκτρονικό κέντρο πληροφόρησης (Virtual Data Room) της τράπεζας για την πώληση ενός πακέτου 1,5 δισ. κόκκινων δανείων μικρομεσαίων εταιρειών. Το συγκεκριμένο πακέτο δανείων με την επωνυμία «Amoeba» (αμοιβάδα) έχει ενέχυρα πολλά βιομηχανικά, επαγγελματικά και εμπορικά ακίνητα, όπως και ορισμένα ξενοδοχεία. Υπάρχουν πάνω από 20 ενδιαφερόμενοι και αρχικά θα δοθούν μη δεσμευτικές προσφορές, με τις τελικές να αναμένονται προς τα τέλη Ιανουαρίου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2018. Η συγκεκριμένη πώληση εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει και τις τιμές αγοράς των ελληνικών προβληματικών δανείων, καθώς είναι το πρώτο πακέτο που έχει ενέχυρα ακινήτων. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες παραχωρούν και τη διαχείριση δανείων στις εξειδικευμένες εταιρείες διατηρώντας την κυριότητά τους. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί προσφορές και αναμένεται να ανατεθεί εντός του Δεκεμβρίου η διαχείριση ενός ακόμη πακέτου με επιχειρηματικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ που φέρει την επωνυμία «Solar». Πρόκειται για δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που κυμαίνονται μεταξύ 5 και 20 εκατ. ευρώ και έχουν δοθεί από κοινού από τις Alpha Bank, Εθνική, Εurobank και Πειραιώς. Στην τελική ευθεία για την ανάληψη της διαχείρισης του «Solar» είναι η ιταλική doBank, η Altamira που συνδέεται με το αμερικανικό Apollo Investment Fund και η τσεχική ΑPS.

 

Επιπλέον, στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες κατατίθενται δεσμευτικές προσφορές για πακέτο 270 εκατ. ευρώ που αφορά απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Πωλητής είναι η PQH, η οποία είναι ο εκκαθαριστής των ελληνικών bad banks. Το συγκεκριμένο πακέτο αφορά συμβάσεις πέντε διαφορετικών εταιρειών leasing που ανήκαν σε ισάριθμες τράπεζες οι οποίες είναι σε εκκαθάριση. Μεταξύ αυτών είναι και οι συμβάσεις της ATE Leasing. H PQH ως εκκαθαριστής των bad banks έχει υποχρέωση να ολοκληρώσει την εκκαθάριση εντός πέντε ετών. Στο πλαίσιο αυτό βγάζει σε διαγωνισμούς ακίνητα που παρέμειναν στην κυριότητα των bad banks. Ηδη σε διαγωνισμό που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο πούλησε, μεταξύ άλλων, και τα κτίρια γραφείων της Αltec, ενώ ο επόμενος διαγωνισμός για 6 ακίνητα θα προκηρυχθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ο προγραμματισμός είναι σε τακτά διαστήματα να πουλάει «κύματα» περιουσιακών στοιχείων των bad banks.

 

Οι εξειδικευμένες εταιρείες που αγοράζουν δάνεια ή αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους δημιουργούν καταρχάς την απαραίτητη υποδομή για τον χειρισμό τους: ανοίγουν γραφεία, προσλαμβάνουν προσωπικό, ξεκινούν συνεργασίες με δικηγόρους κ.λπ. Αξιολογούν την κάθε περίπτωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου χωριστά και κρίνουν αν πρόκειται για βιώσιμες ή μη εταιρείες. Ενεργούν δε και συνδυαστικά, ενώνοντας π.χ. τρεις προβληματικές εταιρείες στην περίπτωση που μπορεί να δημιουργηθεί μία υγιής. Στις περιπτώσεις που οι κόκκινες εταιρείες κρίνονται βιώσιμες χρηματοδοτούνται απευθείας από τις εξειδικευμένες εταιρείες (κάτι που οι τράπεζες δεν μπορούν να πράξουν) ή και αναδιαρθρώνουν τον δανεισμό τους αν μπορούν να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία τους ή οι μέτοχοί του είναι πρόθυμοι να εισφέρουν οικονομικά.

 

Στις περιπτώσεις που οι εταιρείες δεν κρίνονται βιώσιμες ρευστοποιούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική αγορά δεν είναι εξοικειωμένη με τέτοιες διαδικασίες, οι οποίες είναι και επώδυνες και δυσάρεστες. Ωστόσο, είναι αναγκαίες για την εξυγίανση της αγοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην περίπτωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι εξειδικευμένες εταιρείες αμείβονται από τις τράπεζες εισπράττοντας ποσοστό επί των κεφαλαίων που κατάφεραν να ανακτήσουν. Ταυτόχρονα κλιμακώνονται και οι πωλήσεις των καταναλωτικών δανείων. Η Εurobank πούλησε ήδη ένα πακέτο 1,52 δισ. ευρώ στην Ιntrum Hellas, θυγατρική του σουηδικού Ιntrum Group. Επίσης, η Αlpha Bank πριν από τα Χριστούγεννα περιμένει μη δεσμευτικές προσφορές για την πώληση κόκκινων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πακέτο με την επωνυμία «Venus», το οποίο περιλαμβάνει 240.000 καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων που είναι σε καθυστέρηση επτά χρόνια. Σύμβουλος είναι η KPMG Λονδίνου και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τον Φεβρουάριο.

 

Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει τις επόμενες εβδομάδες την πώληση του «Arctos», πακέτου μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων και οφειλών από πιστωτικές κάρτες ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή και η Εθνική προετοιμάζεται να πουλήσει δύο πακέτα προβληματικών δανείων μέχρι τον Απρίλιο. Υπό την ασφυκτική πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του εποπτικού οργάνου της, του SSM, οι τράπεζες εντατικοποιούν τις πωλήσεις δανείων. Ο SSM έχει δεσμεύσει τις τράπεζες να πουλήσουν κόκκινα δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Συνολικά, τα 104 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να υποχωρήσουν στα 66 δισ. ευρώ. Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και είναι ενδεικτικό ότι εν όψει των επικείμενων stress tests στις ελληνικές τράπεζες ο SSM ενημέρωσε τα στελέχη τους πως όποιες πωλήσεις κόκκινων δανείων πραγματοποιηθούν ως τον Μάιο όπου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress tests θα προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα.

 

 

Πηγή: www.newmoney.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο