• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Ποια funds θα επενδύσουν 400 εκατ. σε επιχειρήσεις

Ποια funds θα επενδύσουν 400 εκατ. σε επιχειρήσεις

Ξεκινάει και επίσημα τις επόμενες εβδομάδες τις δραστηριότητές του το Equifund. 

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Η πρεμιέρα του έχει προγραμματιστεί για τις 16 Απριλίου. Την ημέρα εκείνη το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (European Investment Fund – EIF) θα παρουσιάσει επίσημα στην Αθήνα τα εννέα επενδυτικά κεφάλαια που επιλέχθηκαν και συστήθηκαν τους τελευταίους μήνες με σκοπό να επενδύσουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε καινοτόμους ιδέες, νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

 

Η δημιουργία του Equifund, το οποίο συνιστά επενδυτικό ταμείο που θα ενισχύσει επιμέρους επενδυτικά ταμεία (fund of funds), είναι ιστορικά η σημαντικότερη προσπάθεια ενίσχυσης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Είχε προηγηθεί εκείνη του Jeremie, όπου επενδύθηκαν συνολικά 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% ήταν ιδιωτική συμμετοχή.

 

Τo Equifund συγκριτικά με το Jeremie θα είναι υπερδιπλάσιο σε μέγεθος. Μόνον η δημόσια συμμετοχή μπορεί να ανέλθει στα 260 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 140 εκατ. ευρώ θα εισφέρουν οι ιδιώτες επενδυτές, κυρίως επενδυτικές τράπεζες, επιμέρους επενδυτικά ταμεία, αλλά και οικονομικά εύρωστοι ιδιώτες (εφοπλιστές, βιομήχανοι κ.ά.).

 

Η δημόσια συμμετοχή προέρχεται κυρίως από το ΕΣΠΑ (200 εκατ. ευρώ), ενώ επιπλέον με 60 εκατ. ευρώ συμβάλλει το EIF. Oι ιδιώτες στόχος είναι να τοποθετήσουν περί τα 140 εκατ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Ιανουαρίου, είχαν διασφαλιστεί λίγο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

 

Τα ιδιωτικά κεφάλαια έπρεπε να είχαν συγκεντρωθεί έως το τέλος της περασμένης χρονιάς, αλλά η «καχεκτική» πορεία της ελληνικής οικονομίας έσπειρε σκεπτικισμό στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Για παράδειγμα, μόνο τέσσερα από τα εννέα funds στις αρχές του έτους είχαν εξασφαλίσει με ισχυρές δεσμεύσεις (hard commitments) τα ιδιωτικά κεφάλαιά τους. Τα υπόλοιπα πέντε funds είχαν λιγότερο ισχυρές δεσμεύσεις κεφαλαίων. Σταδιακά ωστόσο θα διασφαλιστούν οι κατάλληλοι πόροι, πιθανόν με μικρές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, το επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC, που διασφάλισε έγκαιρα τους ιδιωτικούς πόρους, αυξάνει το ύψος του επενδυτικού του ταμείου, από 30 σε 32 εκατ. ευρώ.

 

Αντιθέτως, άλλα επενδυτικά κεφάλαια που ενδεχομένως δεν εξασφαλίσουν την απαραίτητη ιδιωτική συμμετοχή, θα περιορίσουν το μέγεθός τους.

 

Η κατάσταση αυτή, φυσικά, θα είναι δυναμική για όλη την επόμενη 5ετία. Το γεγονός ότι τα κεφάλαια υπάρχουν, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα διατεθούν απαραιτήτως. Οι επενδυτές θα πρέπει να βρουν κατάλληλες επιχειρήσεις και επιχειρηματικά σχέδια για να επενδύσουν.

 

Αντιστρόφως, αν η προσφορά επιχειρηματικών ιδεών είναι μεγάλη, δεν αποκλείεται ο προϋπολογισμός του Equifund να διευρυνθεί. Τόσο οι εθνικές αρχές όσο και οι κοινοτικές, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα διστάσουν, καθώς εξελίσσεται το ΕΣΠΑ, να διευρύνουν τη δημόσια χρηματοδότηση προκειμένου να ικανοποιηθούν οι νέοι επιστήμονες και μελλοντικοί επιχειρηματίες.

 

Ποιοι θα αποφασίζουν τη χρηματοδότηση

 

Χιλιάδες ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο των εννέα επενδυτικών funds του Equifund στην επόμενη πενταετία. Aπό αυτές θα επιλεγούν μερικές εκατοντάδες για έναν πρώτο γύρο επενδύσεων που ονομάζονται επενδύσεις σποράς (seed funds). Στη συνέχεια, ένας μικρός αριθμός σχεδίων ή/και επιχειρήσεων που θα αξιολογηθούν κατάλληλα, θα λάβουν έναν δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, πολύ μεγαλύτερης από εκείνης του πρώτου κύκλου.

 

Στον γύρο αυτό οι χρηματοδοτήσεις μπορεί να κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 12 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Το ύψος των επενδύσεων θα καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα διαγνώσουν οι ιδιώτες διαχειριστές των κεφαλαίων.

 

Συνολικά 31 άτομα θα αποφασίσουν για την τοποθέτηση των 409 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για λιγότερο ή και περισσότερο γνωστά πρόσωπα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, που έχουν εμπλακεί και στο παρελθόν με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds) και επενδύσεις υψηλού ρίσκου στην τεχνολογία (venture capital investments). Μεταξύ αυτών, οι Απόστολος Ταμβακάκης (EOS Capital), Αρίστος Δοξιάδης (BigPi), Γιώργος Καραντώνης

(Metavallon VC), Πάνος Παπαδόπουλος (Marathon), Απόστολος Αποστολάκης (Venture Friends), Πέτρος Κατσούλας (Ellikonos 2 Sicar), Μαρία Σαρρή (Synergia Hellenic Fund), Κατερίνα Πραματάρη (Unifand) κ.ά.

 

Οι ίδιοι, στη λήψη των αποφάσεών τους, θα επικουρούνται από ειδικές συμβουλευτικές επιτροπές, τις οποίες διαθέτει κάθε επενδυτικό ταμείο. Ωστόσο, γίνεται εμφανές ότι οι διαχειριστές των εννέα επενδυτικών κεφαλαίων καλούνται να διαμορφώσουν ένα μεγάλο κομμάτι της επόμενης επιχειρηματικής γενιάς της χώρας μας. Τα περισσότερα κεφάλαια διατίθενται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αλλά τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις έχει το EIF (Εuropean Investment Fund). Στελέχη του αξιολόγησαν τα εννέα επενδυτικά κεφάλαια και τη χρηματοδότησή τους στο πλαίσιο του Equifund και αυτά θα έχουν τον τελικό λόγο στις εκταμιεύσεις της δημόσιας συμμετοχής. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι η συνδρομή του EIF δεν εξαντλείται μόνον στο Equifund. Eχει ακόμη συγχρηματοδοτήσει τη δημιουργία της DECA Investments, η οποία επενδύει σε περισσότερο ώριμες επιχειρήσεις. Η τελευταία με ύψος κεφαλαίων 135 εκατ. ευρώ, έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. ευρώ από EIF και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD). 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο