• info@365consulting.gr
  • Πανεπιστημίου 369Α, Πάτρα
 Σταθάκης: Η πώληση των λιγνιτικών θα φέρει νέους πόλους στη αγορά

Σταθάκης: Η πώληση των λιγνιτικών θα φέρει νέους πόλους στη αγορά

Η πώληση λιγνιτικών μονάδων για την οποία είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, θα οδηγήσει στη δημιουργία δεύτερου ή τρίτου πόλου στην αγορά, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Βάσει της πιστοποιημένης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001:2015 (TUV Hellas), ο επιχειρηματίας μπορεί πλέον να ενημερώνεται αξιόπιστα και υπεύθυνα για πολλά σημαντικά θέματα που τον απασχολούν, εύκολα και πρακτικά με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

«Ο λιγνίτης» είπε, «θα παραμείνει μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά με μειωμένο ειδικό βάρος και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη ΔΕΗ, ως βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, η οποία θα μετασχηματιστεί σε εταιρία πολλαπλών ενεργειακών δράσεων».

 

Ανέφερε εξάλλου, ότι έως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ το 2018 η αγορά ρεύματος θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο-στόχο (target model) της ΕΕ.

Αναφερόμενος στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Σταθάκης τόνισε, ότι θα παίξει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ σημείωσε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού.

Όπως είπε, έργα, όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός, η πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση του κοιτάσματος της Καβάλας, ως αποθήκης φυσικού αερίου κά, συντείνουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Σε θεσμικό επίπεδο, θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων, προκειμένου να διευκρινιστούν ανοιχτά θέματα στον τομέα, όπου, όπως τόνισε ο υπουργός, η χώρα μας συντονίζει τον βηματισμό της με τις χώρες τις περιοχής, συγκεντρώνοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Επίσης, έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, που παρέχει σε όλους τη δυνατότητα να γίνουν παραγωγοί ενέργειας.

 

Τέλος, ο κ. Σταθάκης ανέφερε, ότι έως τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός, οι βασικές κατευθύνσεις του οποίου περιλαμβάνουν την εξασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού, την λειτουργία των αγορών με διαφάνεια και κανόνες ανταγωνισμού, την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως ενεργειακού κόμβου, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια, την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την στήριξη των Περιφερειών, μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής.

Στο ίδιο συνέδριο, ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, τόνισε ότι με αφορμή την πολιτική απανθρακοποίησης που εφαρμόζει η ΕΕ, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοινώνουν το τελευταίο διάστημα το τέλος του άνθρακα, ενώ οι ενεργειακές εταιρείες προχωρούν σε μετασχηματισμό προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Η Ελλάδα, όπως είπε, δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό, αν και θα μπορούσε να έχει την πρωτοπορία στις εξελίξεις αυτές. «Θα πρέπει να δούμε μια ημέρα που η ΔΕΗ θα είναι θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και όχι το αντίστροφο» κατέληξε.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο